Czy pamiętacie z dzieciństwa rabarbar? Uwielbiałam jego kwaśny i trochę cierpki smak. Zresztą nie tylko ja, większość dzieci czekała aż podrośnie i można będzie go zerwać i biegać po podwórku z długą kwaśną łodygą. Jaka to była frajda.
Oczywiście lubiłam również kompot z rabarbaru i przepyszne rabarbarowe ciasta. Najbardziej jednak te kruche, które wręcz rozpływały się w ustach.
Tarta z
rabarbarem
Składniki na
ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 30 g cukru
- 150 g masła
- 2 żółtka
Składniki na
farsz:
- 6 – 8 łodyg rabarbaru
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta kardamonu
- łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
2 białka + 4
łyżki cukru
Jak zrobić
ciasto?
- przesiej obydwie mąki, posiekaj z masłem
- dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć ciasto
- wysmaruj i wysyp tartą bułką formę do pieczenia
- rozwałkuj ciasto i włóż do formy, ponakłuwaj widelcem i włóż ciasto na 20
– 30 min. do lodówki, resztę ciasta (1/3 włóż do zamrażalki)
- następnie włóż formę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na
10-15 min.
- obierz i pokrój rabarbar, dodaj cukier i pozostaw całość na 15-20 min.
- odsącz rabarbar, dodaj sok z cytryny i kardamon, gotuj co jakiś czas mieszając
15-20 min.
- ubij białka na sztywną pianę dodając na koniec cukier
- na podpieczone ciasto dodaj rabarbar, sztywno ubitą pianę z białek
- wyjmij resztę ciasta z zamrażalnika i zetrzyj na górę z białek
- włóż ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 30 -35 min.
Moja rada:
- po zagnieceniu od razu ciastem wylepiam formę i wkładam do lodówki na 25 min., pozostałe ciasto wkładam do zamrażalki aby je potem zetrzeć, wtedy mam pewność, że nic mi nie zostanie
Lubicie rabarbar? :)
Pysznie wygląda Twoja tarta. Nabrałam na nią ochoty. Właśnie weekend minął i ciasto się skończyło. Może skuszę się na taką tartę :)
OdpowiedzUsuńja równiez w takim wydaniu lubię najbardziej rabarbar:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis super wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuń♫ ♫ CUDOWNEGO DNIA ŻYCZĘ:-) ♫ ♫
♫ ♫ BUZIACZKI ♫ ♫
NIe przepadam za rabarbarem, więc tym razem nie podkradnę przepisu :)
OdpowiedzUsuńA z rabarbarem to nie próbowałam w ten sposób ....
OdpowiedzUsuńPyszności, mniam:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie...
OdpowiedzUsuńMiłego dnia kochana:):):)
Cudna! w tym roku juz nie sprubuje ,bo sie przejadlam rabarbarem:),teraz kuchnie mam zasypana truskawkami:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym, ale dieta... :(
OdpowiedzUsuńTarty uwielbiam, z rabarbarem też. Buziaki!
OdpowiedzUsuńAleż to musiało być dobre... Idealne ciasto dla mnie :)
OdpowiedzUsuń