poniedziałek, 2 czerwca 2014

Tarta z rabarbarem - Rhubarb tart






      Czy pamiętacie z dzieciństwa rabarbar? Uwielbiałam jego kwaśny i trochę cierpki smak. Zresztą nie tylko ja, większość dzieci czekała aż podrośnie i można będzie go zerwać i biegać po podwórku z długą kwaśną łodygą. Jaka to była frajda.

      Oczywiście lubiłam również kompot z rabarbaru i przepyszne rabarbarowe ciasta. Najbardziej jednak te kruche, które wręcz rozpływały się w ustach.


Tarta z rabarbarem

Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g cukru
  • 150 g masła
  • 2 żółtka


Składniki na farsz:
  • 6 – 8 łodyg rabarbaru
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta kardamonu
  • łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:
2 białka + 4 łyżki cukru


Jak zrobić ciasto?

- przesiej obydwie mąki, posiekaj z masłem
- dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć ciasto
- wysmaruj i wysyp tartą bułką formę do pieczenia
- rozwałkuj ciasto i włóż do formy, ponakłuwaj widelcem i włóż ciasto na 20 – 30 min. do lodówki, resztę ciasta (1/3 włóż do zamrażalki)
- następnie włóż formę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 min.
- obierz i pokrój rabarbar, dodaj cukier i pozostaw całość na 15-20 min.
- odsącz rabarbar, dodaj sok z cytryny i kardamon, gotuj co jakiś czas mieszając 15-20 min.
- ubij białka na sztywną pianę dodając na koniec cukier
- na podpieczone ciasto dodaj rabarbar, sztywno ubitą pianę z białek
- wyjmij resztę ciasta z zamrażalnika i zetrzyj na górę z białek
- włóż ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 30 -35 min.


Moja rada: 

- po zagnieceniu od razu ciastem wylepiam formę i wkładam do lodówki na 25 min., pozostałe ciasto wkładam do zamrażalki aby je potem zetrzeć, wtedy mam pewność, że nic mi nie zostanie 
















Lubicie rabarbar? :)




12 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda Twoja tarta. Nabrałam na nią ochoty. Właśnie weekend minął i ciasto się skończyło. Może skuszę się na taką tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja równiez w takim wydaniu lubię najbardziej rabarbar:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis super wygląda smacznie.
    ♫ ♫ CUDOWNEGO DNIA ŻYCZĘ:-) ♫ ♫
    ♫ ♫ BUZIACZKI ♫ ♫

    OdpowiedzUsuń
  4. NIe przepadam za rabarbarem, więc tym razem nie podkradnę przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A z rabarbarem to nie próbowałam w ten sposób ....

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie...
    Miłego dnia kochana:):):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudna! w tym roku juz nie sprubuje ,bo sie przejadlam rabarbarem:),teraz kuchnie mam zasypana truskawkami:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. zjadłabym, ale dieta... :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Tarty uwielbiam, z rabarbarem też. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ to musiało być dobre... Idealne ciasto dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)