czwartek, 19 czerwca 2014

Owsiane ciasteczka - Oatmeal Cookies





     Któż ich nie lubi? Pyszne, zdrowe i nie mogą się nie udać. Zaletą jest także to, że jeśli przy ciastach trzeba trzymać się proporcji to w tym przepisie można pofantazjować przy bakaliach i dodać takie jak się lubi lub też takie jakie lubią dzieci. To są bowiem doskonałe słodycze  - ciastka dla dzieci. Można również wg uznania zmniejszyć proporcje cukru. Tak więc do dzieła - zrób zdrowe ciasteczka owsiane z jagodami goji:)


 Ciasteczka owsiane z jagodami goji


Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • około 1/2 szklanki mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 duża szklanka bakalii (posiekane orzechy i migdały, słonecznik, żurawina, jagody goji, daktyle, rodzynki... takie jak lubisz


Jak zrobić ciastka?

- wszystkie składniki dodaj do miski i wymieszaj
- wyłóż blaszkę papierem pergaminowym i kładź łyżką małe kulki
- włóż ciastka do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
- piecz około 15-18 min.
- ciasteczka możesz przechowywać nawet 2-3 tygodnie - najlepiej w zamkniętym pojemniku



Moja rada:

- ciastka możesz wyłożyć również na wysmarowaną blaszkę i posypana mąką
- z tej ilości wychodzi około 50 - 60 szt.




  





Lubicie owsiane ciasteczka?




14 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasteczka... Wyglądają bardzo smacznie :) i pięknie podane!!! Nic, tylko delektować się chwilą ciasteczkową:)
    Dobrego dnia kochana

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne masz mieszadło do ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowo i smacznie - takie lubię najbardziej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak by nie to maslo to by bylo zdrowo i nie kalorycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojejej, mniammm. siedze na chorobowym to jutro może zrobię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka! Piękna aranżacja - zresztą jak zawsze.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ciasteczka! Muszę znowu takie zrobić :) Twoje na pewno są pyszne! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają tak apetycznie i kusząco, że najlepiej upiec podwójna porcję. Takie cudne do pochrupania. Pewnie nie wiadomo kiedy znikną :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O właśnie takie podobne robię tylko Twoje mają zdrowsze składniki musze spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)