czwartek, 5 czerwca 2014

Indyk z awokado i trawą cytrynową - Turkey & avocado & lemon grass







     Podstawą tego przepisu jest bardzo aromatyczna i pikantna marynata oraz świeże awokado, które dodaje się na samym końcu. Bazę może stanowić makaron, ryż a nawet kasza. Mięso można zamarynować wcześniej, a zrobienie reszty zajmuje kilka chwil.


Indyk z awokado i trawą cytrynową

Składniki:
  • 2-3 płaty polędwicy z indyka (około 200 - 300 g)
  • 150 g makaronu pszenno - gryczanego Soba
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm papryczki chili 
  • 2 łyżeczki posiekanej trawy cytrynowej
  • 2 garści posiekanej młodej kapusty
  • 1 awokado
  • łyżka miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu rybnego lub balsamicznego
  • łyżka oleju
  • łyżeczka ziaren sezamu

Jak to zrobić?

- przygotuj marynatę: posiekaj chili, czosnek, trawę cytrynową, zetrzyj imbir i dodaj do sosu sojowego, octu i miodu, wymieszaj
- pokrój indyka w paski i dodaj do marynaty przynajmniej na 20 - 30 min.
- rozgrzej patelnię z olejem i dodaj zamarynowanego indyka, smaż/gotuj około 10 min.
- ugotuj makaron - około 3 min.
- dodaj do indyka
- dodaj pokrojoną kapustę wymieszaj
- odstaw z ognia i dodaj pokrojone awokado, delikatnie wymieszaj, posyp sezamem


Moja rada:

- makaron możesz zastąpić ryżem lub kaszą
- pod koniec smażenia indyka dodałam jeszcze 2 rozdrobnione różyczki kalafiora 
- jeśli potrawę zrobisz wcześniej to dopiero przed podaniem dodaj awokado, bowiem podczas gotowania zmienia konsystencję na miękką












 


To dobre i zdrowe danie, zachęcam do zrobienia :)






22 komentarze:

  1. Brzmi jak coś co koniecznie powinnam wypróbować !

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis znakomity i narobiłaś apetytu, chętnie bym wypróbowała ale niestety problem z mięsem z indyka, bo w Japonii trudno je dostać, myślę, że zastąpię je kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie przygotowałaś to danie. Piękne zdjęcia. Ummm, nabrałam ochoty na tak przyrządzonego indyka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. musi być obłędne w smaku, a jak ładnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wygląda :) naprawdę dzieło sztuki

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie podane i pewnie pycha!!!!
    Ściskam i miłego dnia życzę!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, Tobie Avo to pomysły się nie kończą. Wygląda smacznie i wytwornie. A ja dzisiaj skromnie, kapuśniaczek z młodej kapusty serwuję... Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za tego typu kuchnia ale i tak wyproboje twoj przepis bo wyglada przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda obłędnie, uwielbiam avocado

    OdpowiedzUsuń
  10. zjadłabym ale jakby ktoś zrobił :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zapisuję w ulubione, bo jestem pewna że to będzie hit w moim domu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę przyznać, że mało kiedy sięgam do takie kuchni. Zazwyczaj gotuję coś na szybko bądź jem to co mam przygotowane:)
    Twoje danie wygląda całkiem apetycznie i jestem ciekawa jak przypadłoby mojemu podniebieniu!:) Muszę koniecznie spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Coraz bardziej interesujące i oryginalne te potrawy prezentujesz :) Zaciekawiasz i kusisz do eksperymentów w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepysznie wygląda i tak pięknie podane. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jest opcja bez awokado? Ja nie lubię:/

    OdpowiedzUsuń
  17. ojej wszystko to co lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Też nie lubimy awokado ale w tej wersji wygląda smakowicie!
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)