sobota, 28 czerwca 2014

Drożdżowe bułeczki z warzywami - Yeast bread with vegetables








     Drożdżowe bułeczki z warzywami, doskonale nadają się na piknik, jako śniadanie do pracy,  a nawet jako dodatek na szwedzki stół. Z wyrabianiem ciasta nie mam problemów, bo wkładam wszystko do robota i bułeczki powstają w mig. 

     Nie bój się węglowodanów. Dwie małe bułeczki spokojnie ci wystarczą na śniadanie, do tego pomidorki koktajlowe lub zielony ogórek i koniecznie jabłko:) Choć w sezonie truskawkowym, który jeszcze trwa zamieniłabym je na truskawki.


Drożdżowe bułeczki z warzywami

Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży (użyłam Babuni)
  • łyżeczka cukru
  • około 1 i 1/3 szklanki mleka (zależy od wilgotności mąki)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 żółtko
  • łyżeczka soli

Składniki na farsz:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 mała cebula
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: 1 opakowanie serka mascarpone, 100 g bardzo cienko pokrojonego sera żółtego, żółtko do posmarowania bułeczek i 2 - 3 łyżki mleka


Jak zrobić farsz?

- posiekaj w kostkę paprykę, cebulę i czosnek i zeszklij na oliwie, dodaj sól i pieprz
- na koniec dodaj szpinak, wymieszaj i przestudź


Jak zrobić bułeczki?

- do mleka dodaj cukier i drożdże, wymieszaj
- dodawaj do mąki wymieszanej z solą drożdże z mlekiem i wyrabiaj ciasto
- dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i będzie odchodziło" od miski
- pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 20 min.
- posyp stolnicę mąką, podziel ciasto na 3 - 4 części, rozwałkuj w prostokąt
- każdy prostokąt ciasta posmaruj do połowy serkiem, połóż wzdłuż żółty ser i ułóż na nim farsz
- zroluj ciasto i potnij nożem na 2 cm krążki
- układaj krążki - bułeczki na wysypanej mąką blaszce, posmaruj rozmąconym żółtkiem z dodatkiem 2 łyżek mleka
- pozostaw na 15 - 20 min. do wyrośnięcia
- włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 - 18 min.














Co powiecie na takie bułeczki drożdżowe?






24 komentarze:

  1. ....no i mam pomysł co dzisiaj upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie i bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomite:) zawsze dosłownie zaskoczysz mnie czymś pysznym i ciekawym!

    OdpowiedzUsuń
  4. O warzywne to doskonały pomysł , zwłaszcza dla mojej młodszej co obok warzyw nawet stać nie chce ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Una receta verdaderamente deliciosa que sorprende por su originalidad y colorido. Me encantan estos rollos de verdura y las fotografías son estupendas. Un abrazo.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułeczki drożdżowe...ummm to coś dla mnie. A jakie wspaniałe nadzienie. Już czuję, że jak zrobię będę miała wielu chętnych na takie pyszności...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. są po prostu cudne :) a te warzywka sprawiają że wyglądają pysznie !!!
    koniecznie muszę wypróbować przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. smakowicie wyglądają takie bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. To dziwne, że nigdy nie pomyślałam o zrobieniu drożdżówek z warzywami. Dziękuję za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglądają,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Z warzywami,musi byc dobre:)) Pozdrawiam i zycze udanego weekendu:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Takich bułeczek jeszcze nie jadłam... muszą być pycha :)
    Pieknej reszty weekendu kochana

    OdpowiedzUsuń
  13. Ladnie wyglada , ale ja nie specjalnie przepadam zatakimi specjalami ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smakowite.Na lunch jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały pomysł, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Aż się głodna zrobiłam, masz takie ciekawe przepisy, chętnie z nich korzystam...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  17. Te bułeczki schrupałabym wszystkie. Wyglądają baaardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)