poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Wielkanocne jajka z awokado - Easter eggs with avocado








   Bardzo polubiłam jaja z awokado. W tym przepisie są bez żółtek, które zawsze wykorzystuję do kruchego tortu wielkanocnego. Poza tym faszerowane jaja mają naprawdę piękną soczystą, zieloną barwę, której nie zakłóca barwa żółtka. Polecam ten przepis osobom, które mają problem z cholesterolem i nadwagą. Awokado to same dobre tłuszcze. Niewiele składników, a cała paleta smaków wiosny.


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • 3-4 cm twardego sera typu feta
  • sok z 1/2 limonki
  • mała łyżeczka syropu z agawy (może być miód)
  • kiełki z brokułu
  • 3-4 gałązki bazylii
  • 1 kromka pieczywa
  • kilka liści szpinaku
  • sól i pieprz

Jak to zrobić?

- ugotuj jajka na twardo i obierz ze skorupek (jeśli zostawisz je długo w zimnej wodzie będą miały ciemną otoczkę)
- wydrąż awokado, rozgnieć widelcem
- wyciśnij sok z 1/2 limonki dodaj do awokado, wymieszaj
- posiekaj drobno 2-3 łyżki kiełków z brokułów
- posiekaj bazylię
- rozgnieć widelcem ser
- dodaj syrop z agawy
- wymieszaj wszystkie składniki, dodaj do smaku szczyptę soli i pieprz
- przekrój jajka i wydrąż żółtka
- napełnij farszem jajka i ułóż je na małych grzankach z chleba i kiełkach brokuła, dodaj kilka liści szpinaku







     Szybko (nadzienie nakładamy przecież łyżeczką), prosto, pysznie i zdrowo - o to przecież w kuchni chodzi. A święta są dla bliskich, a nie po to aby się zapracować w kuchni prawie "na śmierć".







Robicie faszerowane jajka na Wielkanoc?





25 komentarzy:

  1. No nie, po co ja tu właziłam, głodna się zrobiłam w minucie. :D Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na farsz. Piękna dekoracja, prosto na świąteczny stół. Zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny pomysl, na pewno je zrobie wkrotce, wygladaja bardzo smacznie i zdrowo,pa, ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, tak, tak! Są najlepsze!!! :) i ślicznie wyglądają :)
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają super:) też bym z pewnością polubiła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie odważny farsz, może dlatego, że nigdy nie odważyłam się na takie połączenie składników:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają może wykorzystam ten przepis na śniadanko Wielkanocne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na farsz - muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie szukam przepisów na świąteczne nadzienia do jajek. Ten wydaje się świetny!

    OdpowiedzUsuń
  10. ekstra, a ten tort wielkanocny mnie zaintrygował, dasz przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. oo coś innego na wielkanoc;)
    pozdrawiam woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. przepięknie się prezentują!
    czasem faszeruję na Wielkanoc, ale rzadko

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny farsz i piękna dekoracja, u Ciebie Ava zawsze coś ciekawego...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  14. Takiego farszu jeszcze nie robiłam... Dekoruję farszem czerwonym, żółtym i pomarańczowym, w zależności od składników. Ten wypróbuję na pewno. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Oczywiście, ze robię jaja faszerowane, bo bardzo je uwielbiam:-) Twoje kochana wyglądają bosko, chyba w tym roku trafią na mój świąteczny stół:-)
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  16. Takich jeszcze nie robiłam i nie jadłam, pora to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  17. ooo! własnie zdecydowałam, że na Wielkanoc będą m.in. jajka z awokado, wchodzę na Twojego bloga, a tu proszę - gotowy pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo smakowite jajeczka.Ciekawy dodatek tego syropu z agawy.Podoba mi się

    OdpowiedzUsuń
  19. pycha!!! :)
    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. I love this recipe, eggs and avocado ... fantastic.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)