wtorek, 1 kwietnia 2014

Owsiane bułeczki z zieloną pastą - Oatmeal scones and green paste






    Domowe pieczywo jest naprawdę dobre. Nie zawiera konserwantów i innych niepotrzebnych ulepszaczy i nigdy nie jest za słone. Można też zawsze dodać jakiś zdrowy składnik. Owsiane bułeczki smakują nawet bez dodatków. Zrobiłam jednak do nich zdrową, zieloną pastę i wtedy naprawdę już nie trzeba niczego więcej.

Owsiane bułeczki

Składniki na ciasto
  • szklanka mąki orkiszowej
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka płatków owsianych
  • 40 g świeżych drożdży
  • szklanka mleka
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Jak to zrobić?

- dodaj do miski suche składniki (bez cukru)
- drożdże wymieszaj z mlekiem i cukrem 
- dodawaj rozczyn do suchych składników i wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie elastyczne i będzie "odchodziło" od miski
- pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 20 min.
- blaszkę do pieczenia wysmaruj i posyp mąką
- z wyrośniętego ciasta najlepiej zrób rulon i podziel go na równe części (raczej małe)
- z pociętych kawałków formuj okrągłe bułeczki i kładź na blaszce, każdą z nich natnij nożem na krzyż i posmaruj rozmąconym żółtkiem lub jogurtem z mlekiem
- pozostaw bułeczki do wyrośnięcia na 15 - 20 min.
- włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 20 - 25 min.






Pasta z awokado i soczewicy

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2-3 łyżki zielonej soczewicy z puszki (może być również ugotowana)
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 3 - 4 gałązki natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić pastę?

 - pokrój seler, obierz awokado, dodaj pozostałe składniki
- umieść wszystko w blenderze z metalowym nożem i miksuj pulsacyjnie 8-10 razy
- dosmakuj i wymieszaj











23 komentarze:

  1. Wiem, domowe pieczywo jest przepyszne, zwłaszcza takie jeszcze ciepłe... Szkoda, że jestem takim leniuchem. Ale mam Biedronkę rzut beretem od domu i tam robią nawet dobre wypieki - oczywiście nie wiem co jest w ich składzie, ale smakują. Dzięki temu też od czasu do czasu mogę spróbować jeszcze ciepłego chlebka :) Przepis na pastę zawsze mogę wykorzystać do bułeczek z Biedronki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem piekę chleb w domu , ale zazwyczaj jestem na to zbyt leniwa ;) Alę to prawda - jest najpyszniejszy

    OdpowiedzUsuń
  3. ale się zrobiłam głodna! to musi być pycha!
    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. U Ciebie zawsze można zjeść coś smacznego i zdrowego. Mniaaaam! Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Un fantástico trabajo y una receta muy saludable. Me llevo la receta de los scones, me ha gustado mucho, gracias por compartir.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja Ciebie na prawdę podziwiam ;) masz talent kucharski jak nic! Wszystko wygląda pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ty mnie zawsze zadziwiasz,pychosci:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis na pastę świetny...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobrze, że jestem po obiedzie i deserze, bo pochłonęłabym z ekranu te bułeczki i z taką pyszną pastą:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale smakowicie wszystko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają wyśmienicie, a z tą pastą muszą fantastycznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne bułeczki upiekłaś i z zieloną sałatką idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jakie wyborne śniadanko:) porywam taką bułeczkę, bo siedzę tu na głodniaka;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ pyszności nam serwujesz kochana. Pycha!
    Ściskam

    OdpowiedzUsuń
  16. Chętnie bym zjadła takie bułeczki na pewno pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. świetne bułeczki! z chęcią wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)