Domowe pieczywo jest naprawdę dobre. Nie zawiera konserwantów i innych niepotrzebnych ulepszaczy i nigdy nie jest za słone. Można też zawsze dodać jakiś zdrowy składnik. Owsiane bułeczki smakują nawet bez dodatków. Zrobiłam jednak do nich zdrową, zieloną pastę i wtedy naprawdę już nie trzeba niczego więcej.
Owsiane bułeczki
Składniki na ciasto
- szklanka mąki orkiszowej
- szklanka mąki pszennej
- szklanka płatków owsianych
- 40 g świeżych drożdży
- szklanka mleka
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
Jak to zrobić?
- dodaj do miski suche składniki (bez cukru)
- drożdże wymieszaj z mlekiem i cukrem
- dodawaj rozczyn do suchych składników i wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie elastyczne i będzie "odchodziło" od miski
- pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 20 min.
- blaszkę do pieczenia wysmaruj i posyp mąką
- z wyrośniętego ciasta najlepiej zrób rulon i podziel go na równe części (raczej małe)
- z pociętych kawałków formuj okrągłe bułeczki i kładź na blaszce, każdą z nich natnij nożem na krzyż i posmaruj rozmąconym żółtkiem lub jogurtem z mlekiem
- pozostaw bułeczki do wyrośnięcia na 15 - 20 min.
- włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 20 - 25 min.
Pasta z awokado i soczewicy
Składniki:
- blaszkę do pieczenia wysmaruj i posyp mąką
- z wyrośniętego ciasta najlepiej zrób rulon i podziel go na równe części (raczej małe)
- z pociętych kawałków formuj okrągłe bułeczki i kładź na blaszce, każdą z nich natnij nożem na krzyż i posmaruj rozmąconym żółtkiem lub jogurtem z mlekiem
- pozostaw bułeczki do wyrośnięcia na 15 - 20 min.
- włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 20 - 25 min.
Pasta z awokado i soczewicy
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2-3 łyżki zielonej soczewicy z puszki (może być również ugotowana)
- 1 gałązka selera naciowego
- 3 - 4 gałązki natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pastę?
- pokrój seler, obierz awokado, dodaj pozostałe składniki
- umieść wszystko w blenderze z metalowym nożem i miksuj pulsacyjnie 8-10 razy
- dosmakuj i wymieszaj
Wiem, domowe pieczywo jest przepyszne, zwłaszcza takie jeszcze ciepłe... Szkoda, że jestem takim leniuchem. Ale mam Biedronkę rzut beretem od domu i tam robią nawet dobre wypieki - oczywiście nie wiem co jest w ich składzie, ale smakują. Dzięki temu też od czasu do czasu mogę spróbować jeszcze ciepłego chlebka :) Przepis na pastę zawsze mogę wykorzystać do bułeczek z Biedronki ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam się głodna.
OdpowiedzUsuńCzasem piekę chleb w domu , ale zazwyczaj jestem na to zbyt leniwa ;) Alę to prawda - jest najpyszniejszy
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńGreat work.
OdpowiedzUsuńale się zrobiłam głodna! to musi być pycha!
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
U Ciebie zawsze można zjeść coś smacznego i zdrowego. Mniaaaam! Pozdrowionka.
OdpowiedzUsuńUn fantástico trabajo y una receta muy saludable. Me llevo la receta de los scones, me ha gustado mucho, gracias por compartir.
OdpowiedzUsuńJa Ciebie na prawdę podziwiam ;) masz talent kucharski jak nic! Wszystko wygląda pycha!
OdpowiedzUsuńTy mnie zawsze zadziwiasz,pychosci:))
OdpowiedzUsuńMniam, na pewno są pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na pastę świetny...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńDobrze, że jestem po obiedzie i deserze, bo pochłonęłabym z ekranu te bułeczki i z taką pyszną pastą:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wszystko wygląda :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wyśmienicie, a z tą pastą muszą fantastycznie smakować :)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki upiekłaś i z zieloną sałatką idealne :)
OdpowiedzUsuńjakie wyborne śniadanko:) porywam taką bułeczkę, bo siedzę tu na głodniaka;)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności nam serwujesz kochana. Pycha!
OdpowiedzUsuńŚciskam
Chętnie bym zjadła takie bułeczki na pewno pyszne. :)
OdpowiedzUsuńświetne bułeczki! z chęcią wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuń