piątek, 4 kwietnia 2014

Jagody goji - Goji berries healthiest fruit on Earth






     Co jakiś czas pojawiają się mediach mody na…   
Zawsze sprawdzam takie informacje sięgając różnych źródeł i powtarzam: …nie daj się zwariować! Informacja jest jednak dla ludzi i jeśli coś nie szkodzi to dlaczego nie spróbować?Nie myślcie sobie, że chcę żyć wiecznie. NIE -  to nie moja bajka! Jednak jakość życia jest dla mnie szalenie ważna, stąd też stawiam na zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie ruch i wszystko co się z tym wiąże.

   Miało być jednak o najzdrowszych owocach świata, a za takie uważne są jagody goji.  Nie ma w tym obszarze naprawdę rzetelnych badań naukowych, które potwierdzają ich cudowne właściwości, ale nie ma też takich, które zaprzeczają, czy też podważają ich niezwykłe właściwości. Potwierdzone i zbadane są jednak składniki, które zawierają, te malutkie barwne ziarenka.





Trochę historii

   Dla Chińczyków to owoc wręcz magiczny. Li Qing Yen, popularyzator tych owoców żył podobno 252 lata. Dla mnie to wręcz straszne i nigdy bym nie chciała, nawet w połowie podzielić jego losu.
   Już w starych księgach chińskich mędrców z pierwszego wieku naszej ery są opisane te niezwykłe owoce, jako niezbędne dla życia i dobrej kondycji organizmu.
   Jest też chińska legenda, która mówi o dynastii Tang ( ok. 800r. n.e.) i studni przy świątyni buddyjskiej. To właśnie do tej studni miały wpadać owoce goji, a pielgrzymi którzy pili wodę z tej studni cieszyli się zdrowiem i świetną kondycją. Nawet nie doświadczali w sędziwym wieku siwych włosów czy też problemów z próchnicą.


Właściwości najzdrowszych owoców świata 

   Jagody goji zawierają witaminy: A, B-1, B-2, C, E, mangan, cynk, żelazo, miedź, nikiel, chrom, magnez, calcium, natrium, calium, kobalt, selen, cadium, fosfor i germanium. Zawierają spore ilości białka, karotenu i żelaza oraz witaminy C. Spowalniają procesy starzenia organizmu ze względu na sporą zawartość antyoksydantów, a dietetycy podkreślają, że są pomocne w odchudzaniu. Wzmacniają odporność organizmu.
   W medycynie Wschodu stosowane są jako lek przy dolegliwościach reumatycznych, dla wzmocnienia kości i stawów, przy chorobach serca, nerek, płuc oraz, schorzeniach wątroby. Wzmacniają również  wzrok i ogólnie są uważane za roślinę prozdrowotną i bardzo „szczęśliwą”. Są również bardzo smaczne.

   Trzeba jednak uważać aby pochodziły z upraw ekologicznych i nie były zanieczyszczone pestycydami i „innymi” szkodliwymi dodatkami chińskimi

   Myślę, że z powodzeniem można je włączyć do wiosennej diety. Tak bardzo większość z nas potrzebuje wiosennego energetycznego „kopa”;)


Energetyczny wiosenny koktajl z owocami goji

Składniki
  • ½ szklanki czarnych porzeczek (użyłam mrożonych)
  • 2 łyżeczki jagód goji
  • szklanka kefiru
  • 2 łyżeczki rzeżuchy
  • możesz dodać łyżeczkę miodu

Wszystkie składniki zmiksuj - na zdrowie!










Co sądzicie o tych owocach i czy stosujecie je w kuchni?




22 komentarze:

  1. MOja Mama je stosuje i sobie chwali!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dotąd stosowałam je tylko w kosmetykach, ale właśnie chcę sobie kupić i używać także w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  3. są u nas w warzywniaku,ale jeszcze nie próbowałam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Avo znam i stosuję... Koktajle uwielbiam. Mój wujek ma 77 lat i ma na działce kilka odmian jagód, dzięki niemu wprowadziłam je do mojego żywienia. Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie próbowała, ale koktajl wygląda apetycznie. Udanego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dużo iche jem, a mało o nich wiem... dobrze, że teraz już będzie inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już od dawna na nie polujemy :))) choć są mega drogie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Niestety są też jednymi z najdroższych owoców :P Ale muszę kiedyś się na troszkę skusić. U mnie lato jest sezonem koktajlowym, koktajl porzeczkowy i truskawkowy prawie codziennie robię, więc z jagodami też chętnie wypróbuję. Hmm te 252 lata to jednak zdecydowanie za dużo, no chyba że spędzone w ciele maksymalnie 40-50 latka ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj wieczna to ja wcale nie chcę być ale kop energetyczny zawsze mile widziany:) Poza tym uwielbiam wszelkie koktajle. Muszę się skusić:)

    OdpowiedzUsuń
  10. taki koktajl to sobie zrobię, wygląda pysznie :)
    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze ich nie próbowałam, choć mój szef je namiętnie konsumuje, i trzyma się nieźle :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Jagody widziałam, ale nie używałam. Dziękuję, że tak dużo o nich napisałaś. Teraz przynajmniej mogę świadomie je kupić i zrobić taki pyszny koktajl :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Koktajle owocowe są super,o jagodach sporo czytalam ,ale nie znam nikogo , kto przetestował i potwierdził ich zbawienna moc .

    OdpowiedzUsuń
  14. czasami robie sobie taki koktajl - jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam goji,mam je zawsze w lodówce. Oprócz koktajli chętnie dodaje je też do zup, pod koniec gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kolor jest rewelacyjny! Chciałabym kiedyś takie cudo spróbować :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. od niedawna mam i dodaję do potraw :) Idealne są do owsianki, czy do jogurtu naturalnego. Lubię też dodawac je do czerwonej herbaty i potem wyjadać na koniec, pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Znam i myślę, że warto dodawać je do różnych potraw. Ale ja (szczerze mówiąc), to zapomniałam o nich i dawno nie gościły w moim jadłospisie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Um batido muito saudável e com uma cor linda.
    Bjs

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja jem je regularnie odkąd pojawiły się w Polsce. Kupione w dużych opakowaniach (np. 500g), nie wychodzą tak strasznie drogo. Dodaję je do porannej owsianki (+3 śliwki suszone + kilka rodzynek + 1 łyżeczka siemienia lnianego budwigowego), do wszelkich wypieków, nawet chleba, do sałatek i surówek, do mięs duszonych itp. Posadziłam je też na działce i już w ubiegłym sezonie miałam przyjemność popróbować świeżutkich czerwonych jagódek :).
    Podobno nie wolno przesadzać z ilością jednorazowo spożywanych jagód - zaleca się max 60 dziennie. Ja zjadam chyba połowę tego.
    Nie wiem, czy to zasługa ich ochronnego działania, ale od 2 lat nie złapałam żadnego przeziębienia, nie mówiąc o poważniejszych chorobach.

    OdpowiedzUsuń
  21. pychota :) dzięki za przepis! Uwielbiam jagody goji :D Bardzo je lubię głównie przez smak ale i ich właściwości nie są dla mnie obojętne. Na nuvialab.pl/blog/goji-berry-extract-jagody-goji-zamkniete-w-tabletkach znalazłam dokładny opis ich właściwości odchudzających. Dodatkowo jest info o jakiś nowych suplementach diety z jagodami w składzie, ale nie wiem czy nie lepiej jeść więcej tych suszonych. Co o tym sądzicie?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)