środa, 16 kwietnia 2014

Mazurek - jajo milionera - Easter Millionaires' Shortbread








    Nie wiem czy to ciasto milionerów czy też ciasto milion kalorii? Jedno wiem, jest pyszne i urzeka każdego. Niektórzy mówią, że takie słodkie i  dobre to chyba musi być niebo.

   Nazywane bywa Caramel Shortbread, Caramel Squares, Caramel Slice, Millionaires Shortbread, Millionaires Slice, Wellington Slice, Wellington Squares czyli Ciasto Milionera. Niektóre źródła podają, że jego ojczyzną jest Australia a inne, że Szkocja.


   Zmodyfikowałam trochę przepis i powstało Wielkanocne Jajo Milionera. Niechaj przynosi Wam dużo słodkości i kieszenie pełne pieniędzy. A tak naprawdę niechaj przyniesie spokój, radość i zachwyt w oczach bliskich...


Wielkanocne Jajo Milionera

Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki (prawie pełna szklanka)
  • 45 g cukru (3 łyżki)
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo: 2 paczki małych kolorowych, czekoladowych jajeczek - moje są z Milki, kupowane w Empiku


Jak zrobić ciasto?

- posiekaj wszystkie składniki i zagnieć na jednolitą masę (ja robiłam w robocie)
- owiń ciasto folią i włóż do lodówki na 20 -30  min.
- wytnij z papieru kształt jaja i rozwałkuj na nim ciasto
- włóż ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 18 - 20 min.
- po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 min., odwróć ciasto i zdejmij papier
- z folii aluminiowej zrób otoczkę dookoła ciasta na wysokość 2-3 cm






Składniki na masę
  • puszka mleka skondensowanego (530 g)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • mała płaska łyżeczka soli morskiej lub alpejskiej

Jak zrobić masę?

- rozpuść masło, sól i cukier, dodawaj mleko skondensowane i energicznie mieszaj
- gotuj i mieszaj masę aż nabierze lekko złocistej barwy (około 10 min.)
- wylej gorącą masę na ciasto
- poukładaj dookoła małe czekoladowe jajeczka
- pozostaw do ostygnięcia






Składniki na polewę czekoladową:
  • 2 gorzkie czekolady
  • łyżka masła
  • 150 ml śmietanki 30 %

Jak zrobić polewę?

- pokrusz czekoladę i dodaj do podgrzanej śmietanki z masłem 
- mieszaj aż czekolada się rozpuści
- rozprowadź czekoladę na zimnej masie kajmakowej





Moja rada:
- kształt jaja na ciasto wycięłam z kartki papieru ksero (A4)
- po kilku godzinach można zdjąć z ciasta folię i dodatkowo ozdobić
- ciasto najlepsze jest po 1-2 dniach, kiedy skruszeje, należy je kroić ostrym nożem 
- uważaj aby masy kajmakowej nie gotować za długo bo będzie bardzo twarda, trzeba ją też ciągle mieszać, zwłaszcza dno garnka
- czekoladę delikatnie rozpuść, powinna być letnia









    Jak Wam się podoba taka propozycja wielkanocnego mazurka? Dużą zaletą jest również to, że można go zrobić 2-3 dni wcześniej.








25 komentarzy:

  1. O niedobra! Tak na noc mnie kusić. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba nigdy nie jadlam wielkanocnego mazurka ....

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda!

    U mnie w domu mazurek już jest, ale ma poczekać do piątku co najmniej. Tak nakazała sąsiadka, która dziś wieczorem go upiekła i przyniosła nam w prezencie. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. :)Wyglada imponujaco!,jednak sklonna jestem za tym ze to bardziej jajo milion kalorii:)Pozdrawiam i zycze Wesolego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale kusisz, kusisz....wygląda bajecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak mi się podoba? Jest rewelacyjne!!! I piękne i przepis czytelny i tak zachęcające, że mam ślinotok. Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. To na pewno milion kalorii ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale super to mazurkowe jajo ! Bardzo kreatywnie :)
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. ubóstwiam ciasto milionera:) a jeszcze bardziej podoba mi się pomysł na podanie go w formie jaja

    OdpowiedzUsuń
  10. aż wstyd się przyznać, nigdy nie jadłam tego ciasta ;)
    Twoje wygląda znakomicie, aczkolwiek nie lubię gorzkiej czekolady ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Miej tu dietę jak takimi pysznościami kuszą.

    OdpowiedzUsuń
  12. Obłędnie wygląda i pewnie tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  13. rewelacja, wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piekne i apetyczne!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Apetycznie Ava...pięknie udekorowany...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  16. U Ciebie już tak cudownie świątecznie. Piękny mazurek. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. U Ciebie już tak cudownie świątecznie. Piękny mazurek. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Kusisz kochana. Mazurek wygląda obłędnie... Piękny!
    Ściskam

    OdpowiedzUsuń
  19. Jaki on piękny :) Już sobie wyobrażam jak musi fantastycznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda bardzo przepysznie i przepięknie, chętnie wypróbuje.
    Pozdrawiam.
    http://maniazakrecona.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. ten mazurek musi być pyszny!!!

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale super wygląda, no,no, dzieło sztuki, aż żal kroić :)

    OdpowiedzUsuń
  23. To musi byc cos pysznego !! Dziekuje za przepis Avo i Radosnych Swiat Wielkanocnych Ci zycze:):)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda przepysznie Ava,,,radosnego świętowania...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)