Nie wiem czy to ciasto milionerów czy
też ciasto milion kalorii? Jedno wiem, jest pyszne i urzeka każdego. Niektórzy
mówią, że takie słodkie i dobre to chyba
musi być niebo.
Nazywane
bywa Caramel
Shortbread, Caramel Squares, Caramel
Slice, Millionaires Shortbread, Millionaires Slice, Wellington Slice,
Wellington Squares czyli Ciasto Milionera. Niektóre źródła
podają, że jego ojczyzną jest Australia a inne, że Szkocja.
Zmodyfikowałam trochę przepis i powstało
Wielkanocne Jajo Milionera. Niechaj przynosi Wam dużo słodkości i kieszenie
pełne pieniędzy. A tak naprawdę niechaj przyniesie spokój, radość i zachwyt w
oczach bliskich...
Wielkanocne Jajo Milionera
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki (prawie pełna szklanka)
- 45 g cukru (3 łyżki)
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo: 2 paczki małych kolorowych, czekoladowych jajeczek - moje są z Milki, kupowane w Empiku
Jak zrobić ciasto?
- posiekaj wszystkie składniki i zagnieć na jednolitą masę (ja robiłam w robocie)
- owiń ciasto folią i włóż do lodówki na 20 -30 min.
- wytnij z papieru kształt jaja i rozwałkuj na nim ciasto
- włóż ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 18 - 20 min.
- po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 min., odwróć ciasto i zdejmij papier
- z folii aluminiowej zrób otoczkę dookoła ciasta na wysokość 2-3 cm
Składniki na masę
- puszka mleka skondensowanego (530 g)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- mała płaska łyżeczka soli morskiej lub alpejskiej
Jak zrobić masę?
- rozpuść masło, sól i cukier, dodawaj mleko skondensowane i energicznie mieszaj
- gotuj i mieszaj masę aż nabierze lekko złocistej barwy (około 10 min.)
- wylej gorącą masę na ciasto
- poukładaj dookoła małe czekoladowe jajeczka
- pozostaw do ostygnięcia
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 gorzkie czekolady
- łyżka masła
- 150 ml śmietanki 30 %
Jak zrobić polewę?
- pokrusz czekoladę i dodaj do podgrzanej śmietanki z masłem
- mieszaj aż czekolada się rozpuści
- rozprowadź czekoladę na zimnej masie kajmakowej
Moja rada:
- kształt jaja na ciasto wycięłam z kartki papieru ksero (A4)
- po kilku godzinach można zdjąć z ciasta folię i dodatkowo ozdobić
- ciasto najlepsze jest po 1-2 dniach, kiedy skruszeje, należy je kroić ostrym nożem
- uważaj aby masy kajmakowej nie gotować za długo bo będzie bardzo twarda, trzeba ją też ciągle mieszać, zwłaszcza dno garnka
- czekoladę delikatnie rozpuść, powinna być letnia
Jak Wam się podoba taka propozycja wielkanocnego mazurka? Dużą zaletą jest również to, że można go zrobić 2-3 dni wcześniej.
O niedobra! Tak na noc mnie kusić. :)
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie jadlam wielkanocnego mazurka ....
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńU mnie w domu mazurek już jest, ale ma poczekać do piątku co najmniej. Tak nakazała sąsiadka, która dziś wieczorem go upiekła i przyniosła nam w prezencie. ;-)
:)Wyglada imponujaco!,jednak sklonna jestem za tym ze to bardziej jajo milion kalorii:)Pozdrawiam i zycze Wesolego Alleluja!
OdpowiedzUsuńAle kusisz, kusisz....wygląda bajecznie
OdpowiedzUsuńBajeczne! :)
OdpowiedzUsuńJak mi się podoba? Jest rewelacyjne!!! I piękne i przepis czytelny i tak zachęcające, że mam ślinotok. Pozdrawiam Cię serdecznie:)
OdpowiedzUsuńTo na pewno milion kalorii ;))
OdpowiedzUsuńAle super to mazurkowe jajo ! Bardzo kreatywnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://fitdevangel.blogspot.com/
ubóstwiam ciasto milionera:) a jeszcze bardziej podoba mi się pomysł na podanie go w formie jaja
OdpowiedzUsuńaż wstyd się przyznać, nigdy nie jadłam tego ciasta ;)
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda znakomicie, aczkolwiek nie lubię gorzkiej czekolady ;)
Miej tu dietę jak takimi pysznościami kuszą.
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda i pewnie tak smakuje!
OdpowiedzUsuńrewelacja, wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńPiekne i apetyczne!!
OdpowiedzUsuńApetycznie Ava...pięknie udekorowany...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńU Ciebie już tak cudownie świątecznie. Piękny mazurek. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńU Ciebie już tak cudownie świątecznie. Piękny mazurek. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKusisz kochana. Mazurek wygląda obłędnie... Piękny!
OdpowiedzUsuńŚciskam
Jaki on piękny :) Już sobie wyobrażam jak musi fantastycznie smakować :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo przepysznie i przepięknie, chętnie wypróbuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
http://maniazakrecona.blogspot.com/
ten mazurek musi być pyszny!!!
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Ale super wygląda, no,no, dzieło sztuki, aż żal kroić :)
OdpowiedzUsuńTo musi byc cos pysznego !! Dziekuje za przepis Avo i Radosnych Swiat Wielkanocnych Ci zycze:):)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie Ava,,,radosnego świętowania...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuń