Są ozdobą każdego stołu choć długo na nim nie zagoszczą,
bowiem każdy chętnie sięga po te smakowite maleństwa. Dodatkowo należy
uwzględnić, że jaja przepiórcze mają wiele cennych właściwości zdrowotnych.
Marynowane jaja przepiórcze
Składniki:
- 200 ml koncentratu barszczu czerwonego
- 200 ml octu winnego
- 50 ml octu balsamicznego
- 200 ml wody
- 20 - 30 jajek przepiórczych
- 3-4 liście laurowe
- 7-10 ziarenek ziela angielskiego
- łyżeczka kolorowego pieprzu
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 cebula
Jak to zrobić?
- dodaj wszystkie składniki (bez cebuli) do garnka i
gotuj około 6-8 min.
- ugotuj jaja przepiórcze (2 min.), obierz ze skorupek
- pokrój cebulę w piórka, przelej ją wrzątkiem i umieść
na dnie naczynia w którym będą się marynowały jaja
- ułóż jaja w naczyniu i zalej je wystudzona zalewą, włóż
naczynie do lodówki na około 24 godziny
Doskonale smakują z majonezowo - jogurtowym dipem lub jako dodatek do świeżych warzyw i różnych sałatek.
Lubicie jaja przepiórcze?
Ja bardzo lubie jajka przepiorcze, a pomysl na barwienie w barszczu ostatnio widzialam w gazecie , bardzo efektownie wyglada:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńJa właśnie odkryłam smak tych jajek i chyba będę częściej kupować!
Kurde ciężko odpowiedzieć czy lubię bo nigdy nie byłam w stanie się zmusić aby spróbować ale wyglądają naprawdę ładnie.
OdpowiedzUsuńNigdy tych maleństw nie jadłam!
OdpowiedzUsuńSzczerze to nigdy nie odważyłam się ich spróbować.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam przepiórczych jaj i nie miałam pojęcia, że jajo da się zamarynować. Serio zmienia się po takim moczeniu jego smak?
OdpowiedzUsuńŚliczne te Twoje jajeczka.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł:):)
OdpowiedzUsuńPomysł godny naśladowania. Nie jadłam takich jajeczek. Ale patrząc na zdjęcia, ja cudnie wyglądają pewnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńwyglądają zabójczo :)
OdpowiedzUsuńOgromnie dekoracyjne i pewnie tak samo dobre .
OdpowiedzUsuńWow, świetnie wyglądają, bardzo dekoracyjna przekąska!
OdpowiedzUsuńA to cos dla mnie nowego:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Wyglądają bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńTak, ja tez tak uważam, pomysł świetny...pozdrawiam Ava...
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie... pięknie podane!
OdpowiedzUsuńŚciskam kochana
Witam! Bardzo lubimy jajka przepiórcze. Ale u ciebie pysznie podane. Wszystkie przepisy pomysłowe, fajny blog. Będę zaglądać.
OdpowiedzUsuńGdy moje przepiórki znosiły jajka uwielbiałam je a teraz są już w rosołku :)
OdpowiedzUsuń