środa, 23 kwietnia 2014

Marynowane jajka przepiórcze - Pickled quail eggs








    Są ozdobą każdego stołu choć długo na nim nie zagoszczą, bowiem każdy chętnie sięga po te smakowite maleństwa. Dodatkowo należy uwzględnić, że jaja przepiórcze mają wiele cennych właściwości zdrowotnych.


Marynowane jaja przepiórcze

Składniki:
  • 200 ml  koncentratu barszczu czerwonego
  • 200 ml  octu winnego
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 200 ml wody
  • 20 - 30 jajek przepiórczych
  • 3-4 liście laurowe
  • 7-10 ziarenek ziela angielskiego
  • łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2  łyżeczki soli
  • 1 cebula

 Jak to zrobić?

- dodaj wszystkie składniki (bez cebuli) do garnka i gotuj około 6-8 min.
- ugotuj jaja przepiórcze (2 min.), obierz ze skorupek
- pokrój cebulę w piórka, przelej ją wrzątkiem i umieść na dnie naczynia w którym będą się marynowały jaja
- ułóż jaja w naczyniu i zalej je wystudzona zalewą, włóż naczynie do lodówki na około 24 godziny

Doskonale smakują z majonezowo - jogurtowym dipem lub jako dodatek do świeżych warzyw i  różnych sałatek.












Lubicie jaja przepiórcze?



18 komentarzy:

  1. Ja bardzo lubie jajka przepiorcze, a pomysl na barwienie w barszczu ostatnio widzialam w gazecie , bardzo efektownie wyglada:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam!

    Ja właśnie odkryłam smak tych jajek i chyba będę częściej kupować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurde ciężko odpowiedzieć czy lubię bo nigdy nie byłam w stanie się zmusić aby spróbować ale wyglądają naprawdę ładnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy tych maleństw nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczerze to nigdy nie odważyłam się ich spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam przepiórczych jaj i nie miałam pojęcia, że jajo da się zamarynować. Serio zmienia się po takim moczeniu jego smak?

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł godny naśladowania. Nie jadłam takich jajeczek. Ale patrząc na zdjęcia, ja cudnie wyglądają pewnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ogromnie dekoracyjne i pewnie tak samo dobre .

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, świetnie wyglądają, bardzo dekoracyjna przekąska!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł. Wyglądają bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak, ja tez tak uważam, pomysł świetny...pozdrawiam Ava...

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają bardzo apetycznie... pięknie podane!
    Ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam! Bardzo lubimy jajka przepiórcze. Ale u ciebie pysznie podane. Wszystkie przepisy pomysłowe, fajny blog. Będę zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
  14. Gdy moje przepiórki znosiły jajka uwielbiałam je a teraz są już w rosołku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)