Moja propozycja na jedno z dań
wielkanocnych to biała kiełbasa z gruszką nashi. Parę słów o gruszce, którą bez problemu
można kupić w każdym większym markecie.
Grusza nashi
pochodzi z Azji Wschodniej, uprawiana jest również w Nowej Zelandii, Australii, Chile
i na Tajwanie. Nazywana bywa gruszą azjatycką, japońską, wschodnią,
czy chińską. Smakiem przypomina coś pośredniego pomiędzy jabłkiem a
gruszką. Jest chrupiąca i soczysta oraz zawiera wiele cennych minerałów i
witamin.
Oczywiście całym sercem jestem za
tradycją, ale trochę odmiany też się przyda. Danie nie jest skomplikowane,
aromatyczne i z pewnością zachwyci zgromadzonych przy stole.
Biała kiełbasa z gruszką nashi
Składniki:
- 4 - 5 kawałków cienkiej białej kiełbasy
- gruszka nashi
- 1 - 2 czerwone cebule
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
- 2 - 3 gałązki rozmarynu
- 10 - 15 suszonych śliwek kalifornijskich
- 2 łyżki powideł śliwkowych (miałam z własnej spiżarni)
- 150 ml białego wina (ostatecznie może być woda)
- łyżka oleju
Jak to zrobić?
- ponacinaj lekko kiełbasę i obsmaż ją delikatnie na oleju
- pokrój cebulę w piórka, dodaj do kiełbasy
- pokrój gruszkę w cząstki, dodaj do kiełbasy
- dodaj posiekany rozmaryn i pozostałe składniki, dolej wino
- nakryj patelnię i duś wszystko około 10-15 min,. w razie potrzeby uzupełnij odrobiną płynu
- możesz podawać z pieczywem lub ziemniakami
Moja rada:
- zdejmuję z białej kiełbasy delikatną skórkę i dopiero wtedy ją nacinam
Lubicie białą kiełbasę delikatnie smażoną?
Bardzo ciekawe połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie, pięknie i tak kusząco. Wyobrażam sobie jak musi smakować :)
OdpowiedzUsuńWow, bardzo ciekawe danie :) Smaku musi być dość wyszukany ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie
Tym razem nie moje połączenia smaków :) Z przepisu, na własny użytek, wykluczyłabym gruszkę i śliwki. Czerwona cebula i rozmaryn - ciekawy pomysł, np. rozmarynu nie dodawałam do tej pory, nawet nie pomyślałam, żeby dodać. W tym roku spróbuję.
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie, więc pewnie też jest bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
http://maniazakrecona.blogspot.com/
Biała kiełbasa to jedyna jaką jem, ale tylko raz do roku.
OdpowiedzUsuńAn easy dish to prepare and delicious flavor. Thank you!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, choć ja za białą kiełbasą nie przepadam:-) Buziaczki kochana
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Bardzo smakowicie. A u mnie dzisiaj zdjęcie mazurka w wykonaniu mojej córki. Pozdrawiam Cię prawie już świątecznie.
OdpowiedzUsuńz gruszką powiadasz? musi ciekawie smakowac :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze smakowicie u Ciebie:))
OdpowiedzUsuń