Polecam ten przepis, bowiem przenika się aromatem smaków, które choć różnorodne współbrzmią jak kanon muzyczny. Celowo nie użyłam kurkumy, żeby barwa żurawiny i jagód goji przebijała jasne tło kokosowego sosu. Dodanie rozmarynu i potartej mrożonej cytryny tylko wzbogaca i przełamuje smaki w całym daniu.
Kokosowy kurczak z jagodami goji
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 200 ml mleka kokosowego
- 1/3 szklanki wody
- łyżka śmietany (z kartonu 12% nigdy się nie zwarzy)
- 1-2 gałązki rozmarynu
- 2 - 3 łyżeczki jagód goji
- 2 łyżeczki suszonej żurawiny
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
- łyżeczka potartej mrożonej cytryny
Dodatkowo: gryczany makaron chiński
Jak zrobić danie?
- pokrój kurczaka
- zagotuj mleko kokosowe z wodą, dodaj sól do smaku i do gotującego się wywaru dodaj pokrojonego kurczaka, posiekany rozmaryn i gotuj około 20 min.
- wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 2-3 łyżami wody i dodaj do gotującej się potrawy, wymieszaj
- dodaj żurawinę, jagody goji, dopraw solą i pieprzem, dodaj łyżkę śmietany i krótko zagotuj, na koniec dodaj potartą cytrynę
- makaron gryczany jest bardzo delikatny i gotuje się 3-4 min.
genialne!
OdpowiedzUsuńciekawy przepis:) wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie! :-)
OdpowiedzUsuńPodałaś tak pięknie. Najpierw musiałam oczy nacieszyć widokiem, a za chwilę przeczytałam cały post. Pyszne danie, śliczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńJagody goji, makaron soba, cóż za rewelacyjna kombinacja !
OdpowiedzUsuńnieźle mnie zainspirowałaś tym daniem:) wszystko tutaj mi pasuje i z pewnością posmakuje:D jeszcze nie łączyłam jagód goji, żurawiny, kurczaka i mleka kokosowego, ale zapowiada się bomba smakowa:D
OdpowiedzUsuńa wiesz że może i spróbuję :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, super:):)
OdpowiedzUsuńbardzo mi sie podoba ten przepis, jeszcze nic nie robiłam z mleczkiem kokosowym :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Wygląda niesamowicie, choć ja średni przepadam za kokosem. Jak pomyślę, że u mnie na obiad zwykła pomidorowa dziś to aż mi wstyd :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagody goji! Co prawda jedzone 'bez niczego' nie zachwycają, ale często dodaję je do domowego muesli, owsianki, ciastek owsianych i tych wszystkich 'modnie' zdrowych rzeczy, które wyczarowuję w kuchni. I pomyśleć, że kiedyś do posiłków dodawałam jedynie orzechów i rodzynek... ;)
OdpowiedzUsuńA kurczak i smak kokosu to intrygujące połączenie!
Pozdrawiam, cieplutko i wiosennie.
Tak kurczaka jeszcze nie robiłam ale brzmi zachęcająco...pozdrawiam Ava...
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i cudnie podane. pycha!
OdpowiedzUsuńAż u mnie pachnie!
Ściskam
wow, wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńSwietnie wyglada I na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie xxx
Super
OdpowiedzUsuńwygląda fenomenalnie mniam mniam ♥
OdpowiedzUsuńmamuńciu obłędnie to wygląda!
OdpowiedzUsuńRewelacyjna potrawa - kusi :D
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo :) tak lubimy najbardziej
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tym przepisie :) Sporo eksperymentuje, ale to danie jest dosyć egzotyczne jak dla mnie. Już dodałam do mojej listy przepisów. Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńwww.morefashionlessvictim.blogspot.com