poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Kokosowy kurczak z jagodami goji - Chicken & Goji Berries & Coconut







    Polecam ten przepis, bowiem przenika się aromatem smaków, które choć różnorodne współbrzmią jak kanon muzyczny. Celowo nie użyłam kurkumy, żeby barwa żurawiny i jagód goji przebijała jasne tło kokosowego sosu. Dodanie rozmarynu i potartej mrożonej cytryny tylko wzbogaca i przełamuje smaki w całym daniu.


Kokosowy kurczak z jagodami goji

Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżka śmietany (z kartonu 12% nigdy się nie zwarzy)
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • 2 - 3 łyżeczki jagód goji
  • 2 łyżeczki suszonej żurawiny
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz
  • łyżeczka potartej mrożonej cytryny

Dodatkowo: gryczany makaron chiński 


Jak zrobić danie?

- pokrój kurczaka
- zagotuj mleko kokosowe z wodą, dodaj sól do smaku i do gotującego się wywaru dodaj pokrojonego kurczaka, posiekany rozmaryn i gotuj około 20 min.
- wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 2-3 łyżami wody i dodaj do gotującej się potrawy, wymieszaj
- dodaj żurawinę, jagody goji, dopraw solą i pieprzem, dodaj łyżkę śmietany i krótko zagotuj, na koniec dodaj potartą cytrynę
- makaron gryczany jest bardzo delikatny i gotuje się 3-4 min.


Moja rada:

- mrożoną cytrynę dodaj przed samym podaniem kurczaka i wymieszaj
- makaron może być inny jednak lepiej razowy, bowiem zdrowszy, a poza tym barwa białego sosu pięknie z nim kontrastuje












21 komentarzy:

  1. ciekawy przepis:) wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podałaś tak pięknie. Najpierw musiałam oczy nacieszyć widokiem, a za chwilę przeczytałam cały post. Pyszne danie, śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagody goji, makaron soba, cóż za rewelacyjna kombinacja !

    OdpowiedzUsuń
  4. nieźle mnie zainspirowałaś tym daniem:) wszystko tutaj mi pasuje i z pewnością posmakuje:D jeszcze nie łączyłam jagód goji, żurawiny, kurczaka i mleka kokosowego, ale zapowiada się bomba smakowa:D

    OdpowiedzUsuń
  5. a wiesz że może i spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo mi sie podoba ten przepis, jeszcze nic nie robiłam z mleczkiem kokosowym :)
    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda niesamowicie, choć ja średni przepadam za kokosem. Jak pomyślę, że u mnie na obiad zwykła pomidorowa dziś to aż mi wstyd :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam jagody goji! Co prawda jedzone 'bez niczego' nie zachwycają, ale często dodaję je do domowego muesli, owsianki, ciastek owsianych i tych wszystkich 'modnie' zdrowych rzeczy, które wyczarowuję w kuchni. I pomyśleć, że kiedyś do posiłków dodawałam jedynie orzechów i rodzynek... ;)
    A kurczak i smak kokosu to intrygujące połączenie!
    Pozdrawiam, cieplutko i wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak kurczaka jeszcze nie robiłam ale brzmi zachęcająco...pozdrawiam Ava...

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda apetycznie i cudnie podane. pycha!
    Aż u mnie pachnie!
    Ściskam

    OdpowiedzUsuń
  11. wow, wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Swietnie wyglada I na pewno tak smakuje :)
    Pozdrawiam serdecznie xxx

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda fenomenalnie mniam mniam ♥

    OdpowiedzUsuń
  14. mamuńciu obłędnie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie i zdrowo :) tak lubimy najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  16. Zakochałam się w tym przepisie :) Sporo eksperymentuje, ale to danie jest dosyć egzotyczne jak dla mnie. Już dodałam do mojej listy przepisów. Na pewno spróbuję :)

    www.morefashionlessvictim.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)