Bardzo polubiłam jaja z awokado. W tym przepisie są bez żółtek, które zawsze wykorzystuję do kruchego tortu wielkanocnego. Poza tym faszerowane jaja mają naprawdę piękną soczystą, zieloną barwę, której nie zakłóca barwa żółtka. Polecam ten przepis osobom, które mają problem z cholesterolem i nadwagą. Awokado to same dobre tłuszcze. Niewiele składników, a cała paleta smaków wiosny.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 duże, dojrzałe awokado
- 3-4 cm twardego sera typu feta
- sok z 1/2 limonki
- mała łyżeczka syropu z agawy (może być miód)
- kiełki z brokułu
- 3-4 gałązki bazylii
- 1 kromka pieczywa
- kilka liści szpinaku
- sól i pieprz
Jak to zrobić?
- ugotuj jajka na twardo i obierz ze skorupek (jeśli zostawisz je długo w zimnej wodzie będą miały ciemną otoczkę)
- wydrąż awokado, rozgnieć widelcem
- wyciśnij sok z 1/2 limonki dodaj do awokado, wymieszaj
- posiekaj drobno 2-3 łyżki kiełków z brokułów
- posiekaj bazylię
- rozgnieć widelcem ser
- dodaj syrop z agawy
- wymieszaj wszystkie składniki, dodaj do smaku szczyptę soli i pieprz
- przekrój jajka i wydrąż żółtka
- napełnij farszem jajka i ułóż je na małych grzankach z chleba i kiełkach brokuła, dodaj kilka liści szpinaku
Szybko (nadzienie nakładamy przecież łyżeczką), prosto, pysznie i zdrowo - o to przecież w kuchni chodzi. A święta są dla bliskich, a nie po to aby się zapracować w kuchni prawie "na śmierć".
Robicie faszerowane jajka na Wielkanoc?
No nie, po co ja tu właziłam, głodna się zrobiłam w minucie. :D Pozdrawiam serdecznie. :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na farsz. Piękna dekoracja, prosto na świąteczny stół. Zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl, na pewno je zrobie wkrotce, wygladaja bardzo smacznie i zdrowo,pa, ania
OdpowiedzUsuńTak, tak, tak! Są najlepsze!!! :) i ślicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńhttp://fitdevangel.blogspot.com/
wyglądają super:) też bym z pewnością polubiła:)
OdpowiedzUsuńDla mnie odważny farsz, może dlatego, że nigdy nie odważyłam się na takie połączenie składników:)
OdpowiedzUsuńŚlicznie i wiosennie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają może wykorzystam ten przepis na śniadanko Wielkanocne :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na farsz - muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukam przepisów na świąteczne nadzienia do jajek. Ten wydaje się świetny!
OdpowiedzUsuńJest prosty i smaczny:)
Usuńekstra, a ten tort wielkanocny mnie zaintrygował, dasz przepis? :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością, pozdrawiam;)
Usuńoo coś innego na wielkanoc;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam woman-with-class.blogspot.com
przepięknie się prezentują!
OdpowiedzUsuńczasem faszeruję na Wielkanoc, ale rzadko
Świetny farsz i piękna dekoracja, u Ciebie Ava zawsze coś ciekawego...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńo.. pycha :)
OdpowiedzUsuńTakiego farszu jeszcze nie robiłam... Dekoruję farszem czerwonym, żółtym i pomarańczowym, w zależności od składników. Ten wypróbuję na pewno. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńOczywiście, ze robię jaja faszerowane, bo bardzo je uwielbiam:-) Twoje kochana wyglądają bosko, chyba w tym roku trafią na mój świąteczny stół:-)
OdpowiedzUsuńBuziaki
Takich jeszcze nie robiłam i nie jadłam, pora to nadrobić:)
OdpowiedzUsuńooo! własnie zdecydowałam, że na Wielkanoc będą m.in. jajka z awokado, wchodzę na Twojego bloga, a tu proszę - gotowy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńZawsze mnie inspirujesz!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite jajeczka.Ciekawy dodatek tego syropu z agawy.Podoba mi się
OdpowiedzUsuńpycha!!! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com
I love this recipe, eggs and avocado ... fantastic.
OdpowiedzUsuń