Pieczone brokuły (tak zresztą jak i kalafior), mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do różnego rodzaju mięs i ryb. Ważne, że robi się je w kilka chwil i są mało kaloryczne.
Pieczone brokuły
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 ząbek czosnku
- kilka pomidorów koktajlowych
- sok z 1/2 pomarańczy
- łyżka oliwy
- sól
- 1/3 łyżeczki mielonego chili
- 1-2 gałązki rozmarynu
- 1-2 gałązki lubczyku
Jak to zrobić?
- wysmaruj naczynie żaroodporne tłuszczem/może być olej
- podziel brokuł na cząstki/odetnij twarde
- ułóż brokuł i pomidory w naczyniu żaroodpornym, posyp lubczykiem i rozmarynem
- wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj do niego posiekany czosnek i łyżkę oliwy
- polej sosem brokuły i pomidory
- wszystko włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20-25 min.
Moja rada:
- po 10 - 15 minutach przykryj warzywa folią
świetny pomysł na danie:)
OdpowiedzUsuńBrokuły jako danie główne - świetny pomysł
OdpowiedzUsuńO tak, lubię i często jem...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńBrokuły bardzo lubię jeść, z pewnością skorzystam z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńtakie danie to bym zjadła z chęcią :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam. chętnie bym skosztowała ;)
OdpowiedzUsuńBrokuły dodaje zawsze do zupy warzywnej. Pieczone to dla mnie nowość. Wyglądaja smakowicie,pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brokuły pod każdą postacią;):):) Ściskam kochana
OdpowiedzUsuńUwielbiam,taki al dente z jajkiem w koszulce lub z sezamem ,Twoja propozycja wygląda zachęcająco!,z pewnością skorzystam:)
OdpowiedzUsuń