Trochę mąki drożdży a ile możliwości. Można zrobić kanapki, zjeść z oliwą lub jogurtem. Tym razem focaccia z kaparami i oregano. Jako dodatek wystarczy sam jogurt, a trochę węglowodanów na poprawę humoru też się przyda.
Focaccia z kaparami i oregano
Składniki:
- 2 szklanki mąki /500 g/
- szklanka letniej wody
- 50 g świeżych drożdży /1/2 kostki drożdży Babuni/
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
- 5-6 gałązek oregano
- 3-4 łyżki marynowanych kaparów
- gruba sól morska i oliwa na górę
Jak to zrobić?
- rozpuść drożdże i cukier w letniej wodzie, dodaj do mąki z solą i wyrabiaj ciasto
- po 10 min. dodaj oliwę, posiekane oregano, 3 łyżki kaparów i wyrabiaj do uzyskania elastycznej masy, która się nie klei
- pozostaw ciasto do wyrośnięcia, około 15 min., następnie wyłóż go na posmarowaną i posypana mąką blachę
- ciasta nie trzeba wałkować tylko uformować ręką, na górę ciasta poukładaj kapary, polej oliwą i posyp grupą solą morską
- pozostaw do wyrośnięcia na 10 min.
- włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz około 20 - 25 min
Focaccia wyśmienicie smakuje z jogurtem posypanym oregano
wygląda przepysznie, zapisuję do wypróbowania
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu też upiec focaccię.
OdpowiedzUsuńTwój przepis bardzo mi się przyda!
Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńDeliciosa y muy esponjosa tu foccacia!!!.
OdpowiedzUsuńbss
Nie mogę tu zaglądać bo tu jest zawsze tak pysznie!!!!:):):):)
OdpowiedzUsuńKusisz kochana, kusisz tymi codziennymi pysznościami;):):) Buziaczki
OdpowiedzUsuńJak ciasto super wyrosło:)
OdpowiedzUsuńUgotowałabym to, bo przepysznie wygląda, ale nie umiem gotować :p
OdpowiedzUsuńhttp://magdalens-blog.blogspot.com/
Nawet jeszcze o tym nie wiesz, że potrafisz, ja też tak myślałam :)
UsuńJuż bardzo dawno nie jadłem focaccii,ta wygląda bardzo smacznie.Zapiszę Twój przepis i w najbliższym czasie muszę to upiec.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń