Makowiec to charakterystyczne ciasto dla Świąt Bożego Narodzenia. Postanowiłam je upiec trochę inaczej i wcale to nie jest trudne.
Świąteczna makowa gwiazda
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3.4 szklanki mleka
- 25 g drożdży
- 100 g roztopionego masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- łyżka rumu
Jak zrobić ciasto?
- wymieszaj drożdże z mlekiem i cukrem, dodaj do mąki i wyrabiaj ciasto
- po 2-3 minutach dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od naczynia
- pozostaw ciasto do wyrośnięcia około 20 - 30 min.
- zrób z ciasta koło i środek przekrój na osiem części, dookoła nałóż mak zostawiając 2 cm od brzegu koła
- trójkąty ze środka koła przeciągnij na zewnątrz i podwiń pod ciasto, lekko powijając brzegi
- posmaruj ciasto rozmąconym żółtkiem a mak dodatkowo posyp płatkami migdałów
- pozostaw do wyrośnięcia na 15 min.
- piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 60 min.
- zrób z ciasta koło i środek przekrój na osiem części, dookoła nałóż mak zostawiając 2 cm od brzegu koła
- trójkąty ze środka koła przeciągnij na zewnątrz i podwiń pod ciasto, lekko powijając brzegi
- posmaruj ciasto rozmąconym żółtkiem a mak dodatkowo posyp płatkami migdałów
- pozostaw do wyrośnięcia na 15 min.
- piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 60 min.
Składniki
masy makowej:
- 250 g zmielonego maku (zawsze mielę w zaprzyjaźnionej piekarni – trzy razy)
- 400 ml mleka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- łyżka masła
- białko z 2 jajek
- bakalie: 150 g suszonych śliwek, 2 łyżki orzechów, łyżka skórki z pomarańczy, 100 g płatków migdałów
Jak zrobić
masę makową?
- zagotuj
mleko, dodaj miód, cukier, cukier waniliowy, wymieszaj
- dodaj mak
i gotuj na wolnym ogniu kilka minut, ciągle mieszając,
- dodaj
masło i bakalie, i pozostaw masę do wystygnięcia
- do letniej
masy dodaj ubite białko i nałóż mak na ciasto drożdżowe
Moja rada:
- bakalie możesz dodać takie jak lubisz
- jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj więcej mąki
- ja smaruję ciasto pędzlem moczonym w jogurcie
- jeśli masz naprawdę mało czasu, możesz użyć gotową masę makową z puszki, dodaj jednak do niej ubite białka i trochę swoich bakalii
Moja rada:
- bakalie możesz dodać takie jak lubisz
- jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj więcej mąki
- ja smaruję ciasto pędzlem moczonym w jogurcie
- jeśli masz naprawdę mało czasu, możesz użyć gotową masę makową z puszki, dodaj jednak do niej ubite białka i trochę swoich bakalii
Ty to naprawdę masz talent kulinarny :) Same pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńJaki ładny,i tu czuc ten cudowny zapach:)
OdpowiedzUsuńPani jest niesamowita: utalentowana kulinarnie, elegancka i elokwentna. Tylko pozazdrościć... Pani przepisy niestety są dla mnie za skomplikowane, ale chętnie korzystam z rad dotyczących pielęgnacji urody. Bardzo lubię cykl "Kobiecy lifestyle". Czy można liczyć na posty dotyczące pielęgnacji skóry twarzy - prewencji przeciwzmarszczkowej, makijażu oraz tego w jaki sposób Pani dba o siebie, jak układa fryzurę, robi makijaż itp. Jak zwykle liczę na zdradzenie swoich sekretnych mikstur i sposobów pielęgnacji. Pozdrawiam świątecznie. Stała czytelniczka. Magda
OdpowiedzUsuńMagdo, bardzo Ci dziękuję za przemiłe słowa pod moim adresem i bardzo się cieszę, że tu zaglądasz. Tak naprawdę do zakładki Kobiecy Lifestyle mam już wszystko napisane - kiedyś latem usiadłam i większość napisałam, teraz tylko dodaję co jakiś czas żeby nie zanudzić. . Najbardziej się cieszę kiedy czytelniczki dodają swoje sposoby - uczymy się przecież całe życie. Ja bardzo wielu rzeczy uczę się od młodych ludzi, choć muszę przyznać, że są pewne stare niezawodne sposoby, o których warto pamiętać, bo naprawdę za parę groszy dają świetne rezultaty.
UsuńWydawało mi się, że większość moich przepisów jest bardzo prosta dlatego dla Ciebie w jutrzejszym poście prosta, pyszna sałatka, dietetyczna i odżywcza, a jeśli nie lubisz sera to go nie dodawaj.
Pewnie jesteś bardzo młodą osobą, jednak w blogosferze nie musi być pani:)
Ja Ciebie też pozdrawiam świątecznie i życzę rodzinnych i ciepłych w sercu świąt.
Bardzo świąteczny ten makowiec :)
OdpowiedzUsuńLubię makowiec, Twój wspaniale wygląda i pewnie smakuje wyśmienicie;) Ściskam kochana
OdpowiedzUsuńale cudo zrobiłaś! musze zmałpować, dzięki ci, zaskoczę rodzinę:) dziękuję!
OdpowiedzUsuńCieszę się Agnieszko. ciasto piekłam na dużej blaszcze z piekarnika i jeszcze kawałek został do małej foremki dla naszje Weroniki, bowiem jej wszystkie ciasta muszą być "masowo puste":)
UsuńŚliczny.Bardzo ładnie wykonany.
OdpowiedzUsuńZ makiem to moje ulubione od... zawsze:-)
OdpowiedzUsuńcudny !Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt:)
OdpowiedzUsuń