poniedziałek, 16 grudnia 2013

Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake







     Makowiec to charakterystyczne ciasto dla Świąt Bożego Narodzenia. Postanowiłam je upiec trochę inaczej i wcale to nie jest trudne.


Świąteczna makowa gwiazda


Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3.4 szklanki mleka
  • 25 g drożdży
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli 
  • łyżka rumu

Jak zrobić ciasto?

- wymieszaj drożdże z mlekiem i cukrem, dodaj do mąki i wyrabiaj ciasto 
- po 2-3 minutach dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od naczynia
- pozostaw ciasto do wyrośnięcia około 20 - 30 min.
- zrób z ciasta koło i środek przekrój na osiem części, dookoła nałóż mak zostawiając 2 cm od brzegu koła
- trójkąty ze środka koła przeciągnij na zewnątrz i podwiń pod ciasto, lekko powijając brzegi
- posmaruj ciasto rozmąconym żółtkiem a mak dodatkowo posyp płatkami migdałów
- pozostaw do wyrośnięcia na 15 min.
- piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 60 min.


Składniki masy makowej:
  • 250 g zmielonego maku (zawsze mielę w zaprzyjaźnionej piekarni – trzy razy)
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • białko z 2 jajek
  • bakalie: 150 g suszonych śliwek, 2 łyżki orzechów, łyżka skórki z pomarańczy, 100 g płatków migdałów

Jak zrobić masę makową?

- zagotuj mleko, dodaj miód, cukier, cukier waniliowy, wymieszaj
- dodaj mak i gotuj na wolnym ogniu kilka minut, ciągle mieszając,
- dodaj masło i bakalie, i pozostaw masę do wystygnięcia
- do letniej masy dodaj ubite białko i nałóż mak na ciasto drożdżowe


Moja rada:

- bakalie możesz dodać takie jak lubisz
- jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj więcej mąki
- ja smaruję ciasto pędzlem moczonym w jogurcie
- jeśli masz naprawdę mało czasu, możesz użyć gotową masę makową z puszki, dodaj jednak do niej ubite białka i trochę swoich bakalii













13 komentarzy:

  1. Ty to naprawdę masz talent kulinarny :) Same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki ładny,i tu czuc ten cudowny zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani jest niesamowita: utalentowana kulinarnie, elegancka i elokwentna. Tylko pozazdrościć... Pani przepisy niestety są dla mnie za skomplikowane, ale chętnie korzystam z rad dotyczących pielęgnacji urody. Bardzo lubię cykl "Kobiecy lifestyle". Czy można liczyć na posty dotyczące pielęgnacji skóry twarzy - prewencji przeciwzmarszczkowej, makijażu oraz tego w jaki sposób Pani dba o siebie, jak układa fryzurę, robi makijaż itp. Jak zwykle liczę na zdradzenie swoich sekretnych mikstur i sposobów pielęgnacji. Pozdrawiam świątecznie. Stała czytelniczka. Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo, bardzo Ci dziękuję za przemiłe słowa pod moim adresem i bardzo się cieszę, że tu zaglądasz. Tak naprawdę do zakładki Kobiecy Lifestyle mam już wszystko napisane - kiedyś latem usiadłam i większość napisałam, teraz tylko dodaję co jakiś czas żeby nie zanudzić. . Najbardziej się cieszę kiedy czytelniczki dodają swoje sposoby - uczymy się przecież całe życie. Ja bardzo wielu rzeczy uczę się od młodych ludzi, choć muszę przyznać, że są pewne stare niezawodne sposoby, o których warto pamiętać, bo naprawdę za parę groszy dają świetne rezultaty.
      Wydawało mi się, że większość moich przepisów jest bardzo prosta dlatego dla Ciebie w jutrzejszym poście prosta, pyszna sałatka, dietetyczna i odżywcza, a jeśli nie lubisz sera to go nie dodawaj.
      Pewnie jesteś bardzo młodą osobą, jednak w blogosferze nie musi być pani:)
      Ja Ciebie też pozdrawiam świątecznie i życzę rodzinnych i ciepłych w sercu świąt.

      Usuń
  4. Bardzo świąteczny ten makowiec :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię makowiec, Twój wspaniale wygląda i pewnie smakuje wyśmienicie;) Ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  6. ale cudo zrobiłaś! musze zmałpować, dzięki ci, zaskoczę rodzinę:) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Agnieszko. ciasto piekłam na dużej blaszcze z piekarnika i jeszcze kawałek został do małej foremki dla naszje Weroniki, bowiem jej wszystkie ciasta muszą być "masowo puste":)

      Usuń
  7. Z makiem to moje ulubione od... zawsze:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudny !Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)