Wczoraj na bardzo szybko musiałam/chciałam zrobić danie. Nie tylko głodny był Mikołaj, ale również goście Mikołaja. Cóż jest bardziej szybkiego i niezawodnego jak ciasto francuskie. Kilka chwil i danie gotowe. Wszystkim smakowało.
Szybka tarta ze szpinakiem
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 cebule
- paczka świeżego szpinaku
- 1 opakowanie sera mascarpone/250 g
- 1/2 opakowanie sera feta/125 g
- 100 g sera żółtego
- 1 łyżeczka papryczki chili/mielonej
- 1 łyżka oliwy
Jak to zrobić?
- opłucz i osusz szpinak
- pokrój cebule w wiórki i zeszklij je na oliwie, dodaj mielone chili/ 5-7 min.
- do cebuli dodaj szpinak, wymieszaj i szklij razem z cebulą 1-2 min.
- dodaj ser mascarpone, wymieszaj
- dodaj fetę, wymieszaj
- na blaszce ułóż ciasto francuskie /część odkrój na górę/, i włóż je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 6-7 min.
- wyciągnij ciasto, rozłóż na nim masę szpinakowo - serową, górę posyp utartym żółtym serem i połóż paski ciasta francuskiego
- włóż na 20 min. do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
- po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno "odpocząć" 10 min. następnie pokrój je na mniejsze części i udekoruj listkami świeżego szpinaku
Proste w przygotowaniu i w dodatku takie smakowite.
OdpowiedzUsuńależ apetycznie wygląda...dzięki za przepis...muszę koniecznie to zrobić
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
świetnie wygląda, bardzo lubię tarty:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię szpinak, chętnie zjadłabym taką tartę
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie apetycznie
OdpowiedzUsuńJak to zwykle u Ciebie- pięknie wygląda i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńtaka tarta musi byc pyszna :)
OdpowiedzUsuńVery nice dish. And i love spinach any way u know how to prepare it.Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńWyglada pieknie i baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszności... Chętnie bym skosztowała. Ściskam kochana
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić, bo przepis nie jest trudny, a smakuje pewnie wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuń