czwartek, 5 grudnia 2013

Naleśniki z kaszy jaglanej - Pancakes with millet groats








   Naleśniki z kaszy jaglanej, ale pachnące pomarańczami, jabłkami i cynamonem. To słodkie danie, pełne aromatu, słońca i wakacyjnych wspomnień. Czasem warto zjeść coś słodkiego na "zimną zimę".


Naleśniki z kaszy jaglanej


Składniki na ciasto:
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • łyżka cukru 
  • szczypta soli

Jak to zrobić?

- wszystkie podane składniki zmiksuj w blenderze
- kładź na rozgrzaną patelnię małe porcje ciasta, poruszaj patelnią na boki aby ciasto się rozlało i było bardzo cienkie
- smaż z każdej strony 2-3 min.





Składniki na nadzienie do naleśników:
  • 2 jabłka
  • 2 pomarańcze 
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 brązowego cukru
  • laska cynamonu
  • łyżeczka masła

Jak to zrobić?

- obierz jabłka, przekrój na połowę, wydrąż szypułki
- zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z 1 pomarańczy, drugą pomarańczę wyfiletuj i dodaj z niej resztę soku
- na patelnię wlej wodę, sok, cukier, cząstki pomarańczy, laskę cynamonu, startą skórkę pomarańczy i jabłka
- duś pod przykryciem 10 min. w tym czasie powinien powstać syrop, a jabłka powinny być miękkie
- na koniec dodaj łyżeczkę masła
- na każdy naleśnik kładź połówkę jabłka, trochę syropu i kawałki pomarańczy, zwiń w kopertę

- do reszty syropu na patelni dodaj 2 łyżki miodu, sok z jednej pomarańczy, chwilkę pogotuj
- polej syropem naleśniki i włóż na 15-20 min. do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
- udekoruj skórkami z pomarańczy i cząstkami pomarańczy


Moja rada:

- zamiast wody możesz dodać sok z pomarańczy
- jeśli płyn za bardzo odparuje to go uzupełnij wodą lub sokiem










17 komentarzy:

  1. smacznie wygląda, ja nie umiem odpowiednio przyrządzić kaszy jaglanej, żeby mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny przepis dla dzieci,ale nie tylko sama bym się skusiła:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. kochana, a znasz moze jakiś przepis na użycie mąki jaglanej? w necie są same naleśniki....

    OdpowiedzUsuń
  4. To kasza musi być ugotowana? Kiedyś czytałam o mące ryżowej, to wymyśliłam, że powstaje ona ze zmiksowanego ryżu. A jak jest z kaszą jaglaną, bo danie jest godne uwagi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Aniu, kasza musi być ugotowana. O sposobach gotowania kaszy możesz przeczytać: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/12/sniadanie-z-kasza-jaglana-breakfast-of.html
      Dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam

      Usuń
  5. oj kobieto szalona kusisz smakami, osobiście nie lubię zbytnio niczego na słodko, muszę miec dzień , ale to wygląda , znakomicie. W życiu bym nie pomyslała ,że naleśniki z kaszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. zjadłabym ;D :)

    http://xiness.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię kasze jaglaną, a więc chętnie przepis wypróbuje.
    Pozdrawiam.
    mania1269.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubie naleśniki. a takie dla mnie cos nowego,pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak dobrzee, że jesteś ..co rusz coś stąd ściągam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Poezja, aż ślinka cieknie, mimo tej poźnej godziny. Ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  11. Wypróbuję na pewno. Uwielbiam naleśniki, ale takich jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)