Odkąd sięgam pamięcią na Boże Narodzenie zawsze w moim domu robiło się ciasteczka. Chrupiące i ozdobione delikatnymi wzorami. Ciasteczka to była największa frajda dla dzieci. Właśnie te najprostsze, wycinane z foremek a potem ozdabiane.
To najprostszy przepis na wycinane ciasteczek foremkami. Nie mogą się nie udać, tak samo jak i lukier. Warto dać dzieciom trochę radości. Zapamiętają do końca życia dom pachnący wanilią, cynamonem, śmiech, ukradkowe skubanie ciastek i oblizywanie lukru.
Świąteczne ciasteczka dla początkujących
Składniki:
- 400 g mąki
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 1 jajko i jedno żółtko
- 1/2 laski wanilii lub 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Podziel ciasto na dwie części to do drugiej dodaj:
- 1 łyżeczkę cynamonu
- 1 łyżeczkę mielonego imbiru
- 1 łyżeczkę przyprawy do piernika
Składniki na lukier:
- 1 białko
- sok z jednej limonki lub cytryny
- 250 g cukru pudru
- barwniki w proszku lub w płynie
Jak to zrobić?
- zagnieć wszystkie składniki, tak aby powstała elastyczna masa
- podziel masę na 2 części i do drugiej dodaj cynamon, imbir i przyprawę z piernika, wszystko dobrze wyrób
- owiń obie kule ciasta w folię i włóż przynajmniej na 30 min. do lodówki
- wyciągnij ciasto, odczekaj 10 - 15 min aż zrobi się elastyczne i rozwałkuj na grubość 0,5 cm
- wykrawaj kształty z foremek i układaj na wysmarowanej i posypanej mąką blaszce
- włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 10 - 12 min. to zależy od grubości i wielkości ciasteczek
- kiedy ciastka ostygną możesz lukrować i ozdabiać
Jak zrobić lukier?
- białko jajka bardzo lekko ubij, dodaj sok z limonki
- dodawaj cukier puder i ciągle energicznie mieszaj
- masa powinna być dość gęsta ale lejąca
Jak lukrować?
- możesz ciasteczka lukrować wykałaczką
- ja lukrem napełniam większą strzykawkę /oczywiście beż igły/ i wychodzą delikatne wzory
Moja rada:
- lukier w szczelnym pojemniku, w lodówce możesz przechowywać 6-7 dni
- przed samym lukrowaniem podziel masę na mniejsze części i dodaj barwniki
Przepisy na inne ciasteczka świąteczne: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2012/12/zorganizuj-swieta-pieczemy-ciasteczka-1.html
Jakie wypieki królują u Was?
ślicznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńwyglądają pięknie i bardzo apetycznie...fajniutki przepis
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Ja też wczoraj robiłam :)) dla mnie to nadal największa frajda :D
OdpowiedzUsuńLubię podjadać takie ciasteczka. Coś podobnego jest spécialité de la maison mojej córki, która przed świętami obdarza wszystkich bliskim takim przysmakiem:-)
OdpowiedzUsuńwcześniej robiłam pierniczki, potem ciasteczka choinkowe, uwielbiam to :)
OdpowiedzUsuńale kolorowe!
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają:) pięknie ozdobione!
OdpowiedzUsuńOlá!
OdpowiedzUsuńEstão lindos. Cada um mais bonito que o outro!
Com sugestões bem variadas, parabéns.
Bju. Re
Piękne są!! Ja w przyszłym tygodniu zabieram się ciasteczka pierniczki <3
OdpowiedzUsuńTakie najprostsze sa najsmaczniejsze.:-)
OdpowiedzUsuńładnie udekorowane :)
OdpowiedzUsuńIdealne do przewiązania wstążką i powieszenia na choince :D
OdpowiedzUsuńCiasteczka na świeta koniecznie. Twoje wygladaja bardzo apetycznie:))
OdpowiedzUsuńA u Ciebie już ciasteczka! Chylę czoło przed Twoją pracowitością i talentem. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńTe ciasteczka to idealny prezent świąteczny:) I na choince jak ładnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńKochana śliczne te ciasteczka. i Jak pięknie polukrowane. Bardzo fajny przepis napewno skorzystam;) Buziaczki kochana;***
OdpowiedzUsuńŚliczne.
OdpowiedzUsuń