poniedziałek, 9 grudnia 2013

Karotki pod imbirową pierzynką - Carrots and ginger






    Marchewka w takiej postaci jest bardzo dietetycznym daniem. Nie tylko odchudza - bo dobroczynny imbir rozgrzewa i spala kalorie, ale także doskonale reguluje trawienie, a nawet problemy z żołądkiem. Po świętach jak znalazł.
    Oprócz tego to naprawdę pyszne danie do mięsa, ryb lub można  jeść samo. Ja je uwielbiam nawet na zimno. 


Karotki pod imbirową pierzynką


Składniki:
  • 1/2 paczki mrożonych karotek/chyba, że gotujesz dla większej grupy
  • 1 duże jabłko
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • 2-3 gałązki świeżej mięty
  • 1/2 łyżeczki masła

Jak to zrobić?

- ugotuj na parze karotki, 6-8 min.
- obierz jabłko, pokrój w kostkę, dodaj do garnuszka 3-4 łyżki wody i duś do miękkości
- zetrzyj obrany imbir, dodaj do ugotowanych jabłek i lekko zmiksuj blenderem, zagotuj, dodaj masło, wymieszaj
- wyłóż masę na ugotowane karotki i udekoruj miętą


Moja rada:

- jeśli nie lubisz ostrego to dodaj mniej imbiru
- to jest pocja dla 2-3 osób, jeśli gotujesz całą paczkę karotki to dodaj 2 jabłka







Karotki są świetne w połączeniu z kurczakiem w szynce parmeńskiej


16 komentarzy:

  1. Świetny przepis, chętnie wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za inspirację.Pewnie świetne też na przystawkę. Zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię imbir szczególnie zimą, nadaje charakteru. Połączenie smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  4. La manzana con el jengibre en compota sin duda estará deliciosa. Una receta estupenda.
    Saludos

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja ostatnio czytałam, że jeżeli karotki to tylko w postaci surowej bo gotowane są zdradliwe;P ale to i tak nie zmienia faktu, że je uwielbiam i na pewno skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowana marchew ma trochę więcej kalorii niż surowa i to wszystko :)
      ..a na czym "owa zdradliwość "polega?

      Usuń
  6. Bardzo apetyczny przepis. Mojemu synkowi na pewno by zasmakował bo on lubi marchewki.

    Może zaobserwujemy swoje blogi? Jeśli tak to zaobserwuj mój blog, a ja na pewno odwdzięczę się tym samym. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawie to wygląda.
    Pozdrawiam.
    mania1269.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis i świetne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Smaczny i zdrowy pomysł na obiad. Taki, jakie lubimy najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pyszności;) Bardzo fajny przepis;) Ściskam

    OdpowiedzUsuń
  11. Po świętach jak znalazł. Święta prawda, przyda się taka odchudzająca przystawka. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj u mnie. dziękuję za radę. Kiedy zakładałam bloga nawet o tym nie pomyślałam a też tego na innych blogach nie lubię. Pozdrawiam:))))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)