Czerwony barszcz z uszkami to jedna z najbardziej tradycyjnych zup na Boże Narodzenie. Jest podawana z grzybami, grzankami lub uszkami. Często też robi się zakwas do barszczu. Ja robię barszcz na kilka sposobów, jednak ten wigilijny zawsze tradycyjnie, z gotowanych buraków. Podaję do niego uszka z grzybami.
Barszcz z uszkami
Składniki:
- 2 kg czerwonych buraków /może być więcej/
- 5-6 kwaśnych jabłek
- 1/2 laski cynamonu
- 3-4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 duży seler
- 2-3 liście laurowe
- łyżka ziela angielskiego
- łyżeczka kminu rzymskiego
- 2-3 ząbki czosnku
- 3- 4 łyżki octu balsamicznego
- 3-4 łyżki octu jabłkowego
- łyżka cukru
- sól i pieprz
Jak zrobić barszcz?
- obierz i pokrój w kostkę buraki, dodaj do nich pokrojone w ćwiartki jabłka i cynamon, około 2 litry wody, gotuj na wolnym ogniu około 1 i 1/2 godziny
- do drugiego garnka dodaj około 2 litry wody, dodaj obrane warzywa i przyprawy /liście laurowe, kmin, ziele angielskie, ząbek czosnku/ gotuj wszystko około godziny
- następnie odcedź obydwa wywary i połącz je razem, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i odstaw na 1/2 godziny
- przecedź jeszcze raz wywar, dodaj ocet balsamiczny i jabłkowy, cukier, sól i pieprz do smaku
Moja rada:
- wywar z buraków gotuję wcześniej i zostawiam na noc i dopiero odcedzam na drugi dzień, jest wtedy bardziej esencjonalny
- czasem trzeba uzupełnić wywar wodą
- proporcje octu i pozostałych przypraw to kwestia upodobań i preferencji
- w kuchni śląskiej warzywa gotuje się w oddzielnym garnku, bowiem wykorzystuję się je do zrobienia sałatki
Uszka do barszczu
Składniki:
- szklanka mąki
- 1/2 szklanka ciepłej wody
- łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Jak zrobić ciasto?
- wsyp do miski wszystkie składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne
Farsz do uszek
Składniki
- szklanka mrożonych grzybów i 1/3 szklanki wody
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- płaska łyżka bułki tartej
Jak zrobić farsz do uszek?
- dodaj do wody grzyby i gotuj tak długo aż woda odparuje
- lekko przestudź grzyby i drobno je posiekaj
- drobno posiekaj cebulę
- do tego samego garnka gdzie gotowały się grzyby dodaj łyżkę oliwy, grzyby i cebulę, sól i pieprz, duś aż wszystko ładnie się zeszkli
- dodaj łyżkę masła, lekko podduś
- dodaj łyżkę bułki tartej, wymieszaj
- dodaj natkę pietruszki, wymieszaj
Jak zrobić uszka?
- rozwałkuj bardzo cienko ciasto
- wykrawaj kieliszkiem małe koła
- nałóż farsz i zlep brzegi, a następnie zlep końce półokręgu i uformuj "uszko"
- wrzucaj uszka na osolony wrzątek i gotuj 1-2 min. po wypłynięciu
Moja rada:
- uszka do barszczu przygotowuję zawsze o wiele wcześniej, mrożę je na desce, a następnie pakuję do woreczka i trzymam w zamrażarce
- zamrożone uszka należy gotować bardzo krótko, po wypłynięciu są już gotowe
- zamiast grzybów mrożonych można użyć suszonych, należy je wcześniej namoczyć
Mmm...barszczyk, pychota..! Tesciowa ostatnio robiła barszcz z pieczonych buraków, nawet tak do jedzenia są pyszne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAż mi zapachniało. Mniammm. :)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńPyszności. Przepis bardzo na czasie ;)
OdpowiedzUsuńJa tez sama robię uszka i barszcz :)
OdpowiedzUsuńBarszczyk i uszka - MNIAM ! Moje ulubione danie wigilijne :P
OdpowiedzUsuńuwielbiam barsz z uszkami :)
OdpowiedzUsuńcz mi się zjadło :)
UsuńUwielbiam barszcz z uszkami, ale u mnie dopiero w tamtym roku pojawił się na stole, bo wcześniej mama uważała, ze nikt nie lubi. A nie lubi ona i bracia. Ja i tata uwielbiamy. Robiłam uszka w tamtym roku z tego samego farszu co pierogi z kapustą i grzybami. Także wyszło fajnie. W tym roku wpada bratowa z bratem i trzeba będzie dorobić też takich bez kapusty - takie jakie polecasz, bo bratowa przepada za tymi z samymi grzybami.
OdpowiedzUsuńuwielbiam barszcz z uszkami !
OdpowiedzUsuńale sama uszka robiłam dopiero raz...
pozdrawiam serdecznie
Marcelka Fashion
:)
Barszcz uwielbiam,i domowe uszka.Sama juz też lepiłam w niedziele:))
OdpowiedzUsuńJabłek jeszcze nie dodawałam do barszczu, muszę sprawdzić.
OdpowiedzUsuńjeju kocham barszcz z uszkami, moja mama też tak robi i jest cudownie pyszny :))
OdpowiedzUsuńhttp://xiness.blogspot.com/
Pyszności!:) To moje ulubione danie wigilijne i nie tylko:)
OdpowiedzUsuńJak barszczyk, to już naprawdę święta. Fantastyczny przepis. Ty chyba Avo masz jakieś krasnoludki w domu, podziwiam, znów podziwiam... Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńZrobię według Twojego przepisu :-) Nieraz czytam ,żeby dodać zakwas buraczany ale nie wiem , mam nadzieję ,że mój też wyjdzie pyszny. Uszka na szczęście ktoś inny u mnie robi:-)
OdpowiedzUsuńmoja ukochana potrawa na wigilijnym stole:) bez barszczyku z uszkami świąt dla mnie nie ma:D
OdpowiedzUsuńNie mogę doczekać się Wigilii jak zjem moją ulubioną potrawę świąteczną;) ściskam kochana
OdpowiedzUsuń