środa, 18 grudnia 2013

Barszcz z uszkami - Beetroot soup with ravioli






     Czerwony barszcz z uszkami to jedna z najbardziej tradycyjnych zup na Boże Narodzenie. Jest podawana z grzybami, grzankami lub uszkami. Często też robi się zakwas do barszczu. Ja  robię barszcz na kilka sposobów, jednak ten wigilijny zawsze tradycyjnie, z gotowanych buraków. Podaję do niego  uszka z grzybami.



Barszcz z uszkami

Składniki:
  • 2 kg czerwonych buraków /może być więcej/
  • 5-6 kwaśnych jabłek
  • 1/2 laski cynamonu
  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 duży seler
  • 2-3 liście laurowe
  • łyżka ziela angielskiego
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3- 4 łyżki octu balsamicznego
  • 3-4 łyżki octu jabłkowego
  • łyżka cukru
  • sól i pieprz

Jak zrobić barszcz?

- obierz i pokrój w kostkę buraki, dodaj do nich pokrojone w ćwiartki jabłka i cynamon, około 2 litry wody, gotuj  na wolnym ogniu około 1 i  1/2 godziny
- do drugiego garnka dodaj około 2 litry wody, dodaj obrane warzywa i przyprawy /liście laurowe, kmin, ziele angielskie, ząbek czosnku/ gotuj wszystko około godziny
- następnie odcedź obydwa wywary i połącz je razem, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i odstaw na 1/2 godziny
- przecedź jeszcze raz wywar, dodaj ocet balsamiczny i jabłkowy, cukier, sól i pieprz do smaku

Moja rada:

- wywar z buraków gotuję wcześniej i zostawiam na noc i dopiero odcedzam na drugi dzień, jest wtedy bardziej esencjonalny
- czasem trzeba uzupełnić wywar wodą
- proporcje octu i pozostałych przypraw to kwestia upodobań i preferencji
- w kuchni śląskiej warzywa gotuje się w oddzielnym garnku, bowiem wykorzystuję się je do zrobienia sałatki


Uszka do barszczu

Składniki:

  • szklanka mąki 
  • 1/2 szklanka ciepłej wody
  • łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli

Jak zrobić ciasto?


- wsyp do miski wszystkie składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne


Farsz do uszek

Składniki

  • szklanka mrożonych grzybów i 1/3 szklanki wody
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • płaska łyżka bułki tartej

Jak zrobić farsz do uszek?


-  dodaj do wody grzyby i gotuj tak długo aż woda odparuje
- lekko przestudź grzyby i drobno je posiekaj
- drobno posiekaj cebulę
- do tego samego garnka gdzie gotowały się grzyby dodaj łyżkę oliwy, grzyby i cebulę, sól i pieprz, duś aż wszystko ładnie się zeszkli
- dodaj łyżkę masła, lekko podduś
- dodaj łyżkę bułki tartej, wymieszaj
- dodaj natkę pietruszki, wymieszaj


Jak zrobić uszka?

- rozwałkuj bardzo cienko ciasto
- wykrawaj kieliszkiem małe koła
- nałóż farsz i zlep brzegi, a następnie zlep końce półokręgu i uformuj "uszko"
- wrzucaj uszka na osolony wrzątek i gotuj 1-2 min. po wypłynięciu

Moja rada:

- uszka do barszczu przygotowuję zawsze o wiele wcześniej, mrożę je na desce, a następnie pakuję do woreczka i trzymam w zamrażarce
- zamrożone uszka należy gotować bardzo krótko, po wypłynięciu są już gotowe
- zamiast grzybów mrożonych można użyć suszonych, należy je wcześniej namoczyć















18 komentarzy:

  1. Mmm...barszczyk, pychota..! Tesciowa ostatnio robiła barszcz z pieczonych buraków, nawet tak do jedzenia są pyszne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi zapachniało. Mniammm. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Przepis bardzo na czasie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tez sama robię uszka i barszcz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Barszczyk i uszka - MNIAM ! Moje ulubione danie wigilijne :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam barszcz z uszkami, ale u mnie dopiero w tamtym roku pojawił się na stole, bo wcześniej mama uważała, ze nikt nie lubi. A nie lubi ona i bracia. Ja i tata uwielbiamy. Robiłam uszka w tamtym roku z tego samego farszu co pierogi z kapustą i grzybami. Także wyszło fajnie. W tym roku wpada bratowa z bratem i trzeba będzie dorobić też takich bez kapusty - takie jakie polecasz, bo bratowa przepada za tymi z samymi grzybami.

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam barszcz z uszkami !
    ale sama uszka robiłam dopiero raz...


    pozdrawiam serdecznie
    Marcelka Fashion

    :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Barszcz uwielbiam,i domowe uszka.Sama juz też lepiłam w niedziele:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Jabłek jeszcze nie dodawałam do barszczu, muszę sprawdzić.

    OdpowiedzUsuń
  10. jeju kocham barszcz z uszkami, moja mama też tak robi i jest cudownie pyszny :))

    http://xiness.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności!:) To moje ulubione danie wigilijne i nie tylko:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak barszczyk, to już naprawdę święta. Fantastyczny przepis. Ty chyba Avo masz jakieś krasnoludki w domu, podziwiam, znów podziwiam... Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobię według Twojego przepisu :-) Nieraz czytam ,żeby dodać zakwas buraczany ale nie wiem , mam nadzieję ,że mój też wyjdzie pyszny. Uszka na szczęście ktoś inny u mnie robi:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. moja ukochana potrawa na wigilijnym stole:) bez barszczyku z uszkami świąt dla mnie nie ma:D

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie mogę doczekać się Wigilii jak zjem moją ulubioną potrawę świąteczną;) ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)