sobota, 7 grudnia 2013

Szybka tarta ze szpinakiem - Fast tart with spinach








     Wczoraj na bardzo szybko musiałam/chciałam zrobić danie. Nie tylko głodny był Mikołaj, ale również goście Mikołaja. Cóż jest bardziej szybkiego i niezawodnego jak ciasto francuskie. Kilka chwil i danie gotowe. Wszystkim smakowało.


Szybka tarta ze szpinakiem


Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 cebule
  • paczka świeżego szpinaku
  • 1 opakowanie sera mascarpone/250 g
  • 1/2 opakowanie sera feta/125 g
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka papryczki chili/mielonej
  • 1 łyżka oliwy

Jak to zrobić?

- opłucz i osusz szpinak
- pokrój cebule w wiórki i zeszklij je na oliwie, dodaj mielone chili/ 5-7 min.
- do cebuli dodaj szpinak, wymieszaj i szklij razem z cebulą 1-2 min.
- dodaj ser mascarpone, wymieszaj
- dodaj fetę, wymieszaj
- na blaszce ułóż ciasto francuskie /część odkrój na górę/, i włóż je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 6-7 min.
- wyciągnij ciasto, rozłóż na nim masę szpinakowo - serową, górę posyp utartym żółtym serem i połóż paski ciasta francuskiego
- włóż na 20 min. do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
- po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno "odpocząć" 10 min. następnie pokrój je na mniejsze części i udekoruj listkami świeżego szpinaku












11 komentarzy:

  1. Proste w przygotowaniu i w dodatku takie smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ apetycznie wygląda...dzięki za przepis...muszę koniecznie to zrobić
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda, bardzo lubię tarty:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię szpinak, chętnie zjadłabym taką tartę

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak to zwykle u Ciebie- pięknie wygląda i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. taka tarta musi byc pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Very nice dish. And i love spinach any way u know how to prepare it.Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada pieknie i baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności... Chętnie bym skosztowała. Ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę zrobić, bo przepis nie jest trudny, a smakuje pewnie wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)