poniedziałek, 17 grudnia 2012

Zorganizuj Święta - pieczemy ciasteczka (1)






Święta bez domowych ciasteczek?
NIE!
To rodzinna tradycja

    Wprawdzie pierwszym dniem tygodnia jest niedziela, jednak zaczynam od poniedziałku, tak aby następny bardzo ważny poniedziałek był lekki, przyjemny, bez nerwów i aby była chwila na zadumę, retrospekcję, życzliwy uśmiech i dobre słowo dla wszystkich.
    Dobrze, przyznaję się (bez bicia), ciasto zrobiłam późno wieczorem w niedzielę i włożyłam do lodówki. W poniedziałek przecież trzeba pracować, a ciasta muszą trochę poleżeć w chłodzie. Kiedy przyjdę z pracy tylko je wyciągnę i mogę zacząć pieczenie :)


   W tym roku będzie skromnie, tylko trzy rodzaje ciasteczek. Polska gospodarka też kuleje, budżety rodzinne nadwyrężone - a kredytów na święta nie bierzemy pod żadnym pozorem! Będą więc tylko trzy rodzaje ciasteczek, ale jak dobrze pomyślimy, zorganizujemy to może wyjść jeszcze z tego wszystkiego jakieś inne zadziwiające cudo!  

Inwencja twórcza nie zna granic!

    Moje świąteczne ciasteczka zaczynam zawsze od kruchych ciasteczek z marmoladą, koniecznie brzoskwiniową. Pierwszy raz upiekłam je kiedy byłam w szkole średniej dla mojego - wtedy - chłopaka, który do dziś jest moim mężem. Było to ...dzieścia... lat temu. Trudno uwierzyć, ale to prawda. Od tego czasu piekę je każdego roku na święta Bożego Narodzenia.


Kruche ciasteczka z marmoladą  (1)

Składniki na ciasto:
  • 400g mąki
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła (1 kostka)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka



Z wszystkich składników zagniatamy ciasto, które wędruje przynajmniej na godzinę do lodówki



Wałkujemy na grubość 5 mm
Wycinamy dwa rodzaje krążków


Układamy na wysmarowanej blaszce i pieczemy 10 min. w temperaturze 190 stopni



Zdobienie to już Twoja fantazja :)
Możesz górę posmarować roztopioną czekoladą...




Musi jednak być nadzienie -  u mnie zawsze morelowe
 


 Najlepiej rozłożyć spody ciasteczek i nałożyć na nie marmoladę, następnie położyć wycięte krążki






Ozdabiać można według pomysłu.... i ozdób




Ciasteczka - pierniczki świąteczne (2)

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej - do piernika
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka



Przesiewamy...



Roztopiony, letni miód wlewamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy



...do lodówki - minimum 1 godz.



wałkujemy

wycinamy


Układamy na wysmarowanej blaszce i pieczemy 10 min. w temperaturze 190-200 stopni

Można jeszcze zrobić dziurki

Właściwie gotowe

Aniołek będzie w białej czekoladzie

Choinki też...


Można też polukrować
Składniki na lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • sok z cytryny lub pomarańczy


 Świąteczne babeczki (3)

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki (250 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kostka masła (200 g)
  • łyżeczka cynamonu



Przesiewamy i zagniatamy wszystkie składniki



Kula ciasta wędruje na ok. godzinę do lodówki


Foremki smarujemy tłuszczem, wysypujemy mąką





Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm. 

Wyciskamy foremki i lekko  naciskamy aby zrobić wgłębienie


W temperaturze 190 stopni pieczemy 10 - 15 min.

Jeszcze ciepłe podważamy patyczkiem i wyciągamy z foremek



Masa figowa/składniki:
  • opakowanie fig
  • pół szklanki cukru
  • sok z pomarańczy i otarta skórka z pomarańczy
  • pół szklanki orzechów
  • łyżka masła
  • można dodać na koniec trochę brandy i jeśli jest konieczność trochę wody



Figi mielimy


 Zagotowujemy na wolnym ogniu z cukrem, wodą i sokiem z pomarańczy






Masą figową napełniamy babeczki

Ozdabiamy płatkami migdałów



 ...i roztopioną na parze białą czekoladą

















Na tydzień do pudełka..














22 komentarze:

  1. efekt końcowy...przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeej... Ja co prawda nie lubię takich ciasteczek, ale to wygląda przepięknie! Na pewno to też zasługa odpowiedniego zmysłu aby ozdobić ciastka i przybrać na talerzu, ale pięknie i mega świątecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mam smaka na te ciasteczka :) A efekt końcowy POWALA!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to wszystko musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Własnie sobie uświadomiłam jak dawno nie jadłam babeczek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie apetyczne to wszystko.
    Fajny przepis na babeczki ciasteczka z marmoladą.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zostałaś u nas wyróżniona w Liebster Blog :) zapraszamy: http://frozenmalibu.blogspot.com/2012/12/liebster-blog-2.html i pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. naprawdę super te pierwsze! Chyba skorzystam z przepisu!

    pozdrawiam i zapraszam

    http://czerwonafilizanka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie ma to jak wszystko własnej roboty:) A my z córeczką zawsze robimy ciasteczka na Mikołaja i... jak nigdy... zostało jeszcze kilka ciasteczek... Biedactwa nie doczekały do świąt;)

    OdpowiedzUsuń
  10. O rety! Jakie piękne te ciasteczka!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale smacznie i świątecznie u Ciebie....porwałam jedną babeczkę...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pysznie wygladaja :))
    Obserwuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie pyszności! A ile tego narobiłaś! przypomina to czasy mego dzieciństwa i jedną z moich ulubionych cioć - gdy zachodziło się do niej zawsze wyciągała z pudła takie pyszne ciasteczka do herbaty! Ja niestety, zajeżdżam zawsze w ostatniej chwili do swego rodzinnego domu i nie mam absolutnie czasu na celebrowanie takich wypieków. jedynie co robię, to zajmuję się wystrojem domu i wigilijnego stołu, a wypieki - to domena mamy i teściowej. mam nadzieję, że kiedyś na spokojnie ęde mogła wszystko powoli przygotowywać, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Też zawsze robię podobne ciasteczka. :>
    Zapraszam do mnie i do zadawania pytań. :>

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak u Ciebie słodko i świątecznie. Mam też w planie piec ciasteczka. Dzięki za inspirację

    OdpowiedzUsuń
  16. ciasteczka wygladaja bajecznie, ja dopiero za pierniczi sie wziełam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepiękne i pewnie przepyszne. Ja wczoraj z córcią tworzyłam pierniczki (pierwszy raz w życiu), nie są tak piękne jak Twoje ale córa miała mnóstwo radości, więc to dla mnie ważne. Dzisiaj druga tura kruche ciasteczka:) jaki masz sposób na przechowywanie pierniczków i ciastek do świąt??

    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)