czwartek, 5 grudnia 2013

Naleśniki z kaszy jaglanej - Pancakes with millet groats








   Naleśniki z kaszy jaglanej, ale pachnące pomarańczami, jabłkami i cynamonem. To słodkie danie, pełne aromatu, słońca i wakacyjnych wspomnień. Czasem warto zjeść coś słodkiego na "zimną zimę".


Naleśniki z kaszy jaglanej


Składniki na ciasto:
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • łyżka cukru 
  • szczypta soli

Jak to zrobić?

- wszystkie podane składniki zmiksuj w blenderze
- kładź na rozgrzaną patelnię małe porcje ciasta, poruszaj patelnią na boki aby ciasto się rozlało i było bardzo cienkie
- smaż z każdej strony 2-3 min.





Składniki na nadzienie do naleśników:
  • 2 jabłka
  • 2 pomarańcze 
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 brązowego cukru
  • laska cynamonu
  • łyżeczka masła

Jak to zrobić?

- obierz jabłka, przekrój na połowę, wydrąż szypułki
- zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z 1 pomarańczy, drugą pomarańczę wyfiletuj i dodaj z niej resztę soku
- na patelnię wlej wodę, sok, cukier, cząstki pomarańczy, laskę cynamonu, startą skórkę pomarańczy i jabłka
- duś pod przykryciem 10 min. w tym czasie powinien powstać syrop, a jabłka powinny być miękkie
- na koniec dodaj łyżeczkę masła
- na każdy naleśnik kładź połówkę jabłka, trochę syropu i kawałki pomarańczy, zwiń w kopertę

- do reszty syropu na patelni dodaj 2 łyżki miodu, sok z jednej pomarańczy, chwilkę pogotuj
- polej syropem naleśniki i włóż na 15-20 min. do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
- udekoruj skórkami z pomarańczy i cząstkami pomarańczy


Moja rada:

- zamiast wody możesz dodać sok z pomarańczy
- jeśli płyn za bardzo odparuje to go uzupełnij wodą lub sokiem










18 komentarzy:

  1. smacznie wygląda, ja nie umiem odpowiednio przyrządzić kaszy jaglanej, żeby mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny przepis dla dzieci,ale nie tylko sama bym się skusiła:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. kochana, a znasz moze jakiś przepis na użycie mąki jaglanej? w necie są same naleśniki....

    OdpowiedzUsuń
  4. jak smacznie;D

    OdpowiedzUsuń
  5. To kasza musi być ugotowana? Kiedyś czytałam o mące ryżowej, to wymyśliłam, że powstaje ona ze zmiksowanego ryżu. A jak jest z kaszą jaglaną, bo danie jest godne uwagi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Aniu, kasza musi być ugotowana. O sposobach gotowania kaszy możesz przeczytać: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/12/sniadanie-z-kasza-jaglana-breakfast-of.html
      Dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam

      Usuń
  6. oj kobieto szalona kusisz smakami, osobiście nie lubię zbytnio niczego na słodko, muszę miec dzień , ale to wygląda , znakomicie. W życiu bym nie pomyslała ,że naleśniki z kaszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. zjadłabym ;D :)

    http://xiness.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię kasze jaglaną, a więc chętnie przepis wypróbuje.
    Pozdrawiam.
    mania1269.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubie naleśniki. a takie dla mnie cos nowego,pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak dobrzee, że jesteś ..co rusz coś stąd ściągam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Poezja, aż ślinka cieknie, mimo tej poźnej godziny. Ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  12. Wypróbuję na pewno. Uwielbiam naleśniki, ale takich jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepyszne naleśniki, dzisiaj zrobiłam. Dzieci zjadły na słodko a my z mężem z nadzieniem warzywnym. Miałam małe wątpliwości, czy nie będą się rozlatywały w trakcie smażenia, ale usmażyły się bardzo ładnie i bezproblemowo :-) Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)