czwartek, 15 sierpnia 2013

Zapiekane kurki w śmietanie








     Kiedy widzę sklepie w kurki,  trudno mi się oprzeć i zawsze po nie sięgam. Przyrządzam je na wiele sposoby i lubi je cała rodzina. Zapiekanka jest świetną sprawą jeśli domownicy jedzą o różnych porach dnia.

Kurki w śmietanie - zapiekanka

Składniki:
  • paczka kurków/około 1/2kg/
  • 4-5 ziemniaków
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany 12% w kartonie/nigdy się nie zwarzy/
  • szczypta mąki do oprószenia
  • natka pietruszki i koperku
  • 2 łyżki twardego tartego lub drobno pokrojonego sera, może być parmezan
  • sól i pieprz

Jak to zrobić?

     Kurki opłukać, należy to zrobić szybko aby nie wchłonęły wody, najlepiej na sicie pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem.
     Obrać ziemniaki, pokroić w plastry i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Na łyżce masła zeszklić cebulę, dodać kurki, posolić i dusić aż odparuje woda /około 15min./. Oprószyć kurki mąką /szczypta maki wystarczy 1/3 łyżeczki/ i dodać śmietanę, doprawić do smaku.
W wytłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć ugotowane ziemniaki, posypać serem i koperkiem, następnie dodać kurki w śmietanie, posypać natką pietruszki. Zapiekać 10-15 min. w temp. 190 stopni.

Moja rada:
  • Latem dobrym dodatkiem jest sałata z sosem winegret
  • Do gotowania ziemniaków dodałam odrobinę kurkumy /ziemniaki mają lekko żółty kolor/
  • Często do gotowania ziemniaków dodaję łodygi z natki pietruszki lub koperku, szkoda wyrzucać, a potrawa nabiera lepszego aromatu













Sałata ... zawsze....








16 komentarzy:

  1. uwielbiam takie zapiekanki, dopiero zjadłam śniadanie a już jestem głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Choć uwielbiam, jem je niezwykle rzadko. Ale od święta... dziś jest święto :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też uwielbiam kurki! Wspaniałe zdjęcia, interesujący przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cos idealnego dla mojego meza ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeeezu,pycha!!!!
    obserwujemy? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie to wymyśliłaś :) ja w ten sposób nie jadłam jeszcze kurek, ale mam akurat małą porcyjkę, więc spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurki,ale bym zjadła:))

    OdpowiedzUsuń
  8. mm ale pyszności:) apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak mi się jutro uda kurki kupić, od razu robię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rany, ale się głodna zrobiłam, niesamowicie wygląda to danie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)