Dorsz z cieciorką to zapiekanka, którą można przygotować wcześniej, a przed samym podaniem zapiec. Obiad gotowy! Jeszcze moja ulubiona sałata z sosem winegret.
Składniki:
- 2-3 filety z dorsza
- puszka cieciorki
- 1-2 pomidory
- kromka czerstwego pieczywa
- kilka pomidorów koktajlowych
Marynata do dorsza:
- 1-2 łyżki oliwy
- 1/2 potartej mrożonej limonki
- 1-2 gałązki rozmarynu
- sól i pieprz
Z podanych składników robimy marynatę, do której wkładamy dorsza przynajmniej na pół godziny. Odsączoną cieciorkę rozkładamy w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym. Kładziemy dorsza i plastry pomidorów, posypujemy pokrojonym w kostkę chlebem, lekko skrapiamy oliwą. Zapiekamy w temp. 190 stopni 15-20 min.
dorsza to ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie zaciekawiło to danie, aż wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPysznie i oryginalnie.
OdpowiedzUsuńDorsz w smakowitym towarzystwie.
Chętnie wypróbuję.
Takiego przepisu jeszcze nie próbowałam, a brzmi wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńfantastyczna potrawa. na talerzu wygląda świetnie,
OdpowiedzUsuńDorsz to wspaniała rybka. Nie przepadam za rybą, ale dorsza uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, muszę wypróbować!:)
OdpowiedzUsuń