niedziela, 18 sierpnia 2013

Dorsz z cieciorką









   Dorsz z cieciorką to zapiekanka, którą można przygotować wcześniej, a przed samym podaniem zapiec. Obiad gotowy! Jeszcze moja ulubiona sałata z sosem winegret.
 
 
Składniki:
  • 2-3 filety z dorsza
  • puszka cieciorki
  • 1-2 pomidory
  • kromka czerstwego pieczywa
  • kilka pomidorów koktajlowych
Marynata do dorsza:
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1/2 potartej mrożonej limonki
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • sól i pieprz
 
 
   Z podanych składników robimy marynatę, do której wkładamy dorsza przynajmniej na pół godziny. Odsączoną cieciorkę rozkładamy w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym. Kładziemy dorsza i plastry pomidorów, posypujemy pokrojonym w kostkę chlebem, lekko skrapiamy oliwą. Zapiekamy w temp. 190 stopni 15-20 min.
 
 










 







 

9 komentarzy:

  1. Bardzo mnie zaciekawiło to danie, aż wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i oryginalnie.
    Dorsz w smakowitym towarzystwie.
    Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego przepisu jeszcze nie próbowałam, a brzmi wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetycznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczna potrawa. na talerzu wygląda świetnie,

    OdpowiedzUsuń
  6. Dorsz to wspaniała rybka. Nie przepadam za rybą, ale dorsza uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie, muszę wypróbować!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)