Kocham Grecję. Właśnie stamtąd przywiozłam kilka przepisów, które bardzo lubię i najczęściej robię je latem. To przecież sezon pachnących warzyw i owoców.
Skordalia nazywana inaczej pastą czosnkową może być doskonałą przystawką lub dodatkiem do ryb, zwłaszcza dorsza lub grillowanych warzyw.
Trochę historii
Skordalia, skordhalia lub skorthalia
to grecki gęsty sos, pasta lub pure, którego podstawę stanowi czosnek, oliwa,
sok z cytryny lub ocet, a bazą są ziemniaki, migdały, orzechy lub czerstwy,
namoczony chleb. Kiedyś była ucierana w moździerzu. Nazwa skordalia
ma nawiązywać do potrawy starożytnych Ateńczyków.
Skordalia
często podawana jest w Grecji z rybą, smażonymi lub gotowanymi warzywami.
Jak to zrobić?
Składniki:
- 3-4 średnie ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy
- sok z jednej cytryny
- sól
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i zmiksuj. Ja przecisnęłam przez praskę do ziemniaków. Czosnek rozetrzyj z solą (pół płaskiej łyżeczki). Dodaj do ziemniaków czosnek, ucieraj. Dodawaj do ziemniaków oliwę i sok z cytryny, ucierając lub miksując. Pasta wyśmienicie smakuje z grillowanym bakłażanem
Grillowany bakłażan
Pokrój bakłażana w centymetrowe plastry, posól, połóż na sito i przyciśnij talerzykiem na około 30-40 min. Następnie opłucz bakłażana, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj oliwą i grilluj z każdej strony 3-4 min. Podaj z pastą skordalią i oliwkami.
Moja rada:
Jeśli chcesz podać skordalię wykwinnie jako przystawkę, nadziej ją do szprycy do ciasta i zrób na bakłażanie małe różyczki :)
Rodos
jak dla mnie wyglada bajecznie i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmmm niby prosty pomysl ale taki fajny!
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie - aschaaa.blogspot.com
Mmmm , wygląda tak pysznie. <33
OdpowiedzUsuńZawsze na Twoim blogu są same pysznosci.!
Piękne zdjęcia z Grecji.
I znów coś ciekawego. W sam raz dla mnie.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takim daniu, fajnie wygląda; )
OdpowiedzUsuńuwielbiam greckie potrawy! piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie:
www.quitenormally.blogspot.com
Greckie jedzenie nie jest dla mnie ;) Piękne widoczki! ^^
OdpowiedzUsuńi jedzenie i widoki, bajeczne:) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńU Ciebie to tylko podziwiać,to pyszne jedzenie:))
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne jedzonko i piękne widoki.
OdpowiedzUsuńMania, mania1269.blogspot.com
Ciekawe te Twoje przepisy...piękne zdjęcia...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńGrecja zawsze mi się podobała pod względem architektury... Ateny, bardzo chciałabym tam pojechać. Danie wygląda bardzo fajnie, chętnie bym skosztowała ;))
OdpowiedzUsuń