poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Cynamonowe drożdżówki







       Jestem zwolenniczką zdrowego odżywiania, jednak uważam, że wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem. 1-2 drożdżówki domowej roboty (są mniejsze od sklepowych), nie zaszkodzą, jeśli się sięgnie po nie od czasu do czasu. Jeśli się prowadzi aktywny tryb życia to węglowodany też są potrzebne.
Któż nie lubi z nas unoszącego się słodkiego zapachu cynamonu … ach!

Składniki na ciasto:

  • ½ kg mąki
  • 250 g ziemniaków
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 5 g drożdży (pół kostki drożdży babuni)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Jak to zrobić?

     Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę, lekko studzimy i ciągle ucierając dodajemy masło, jajka i szklankę maki.
     Następnie rozpuść drożdże z mlekiem i cukrem, odczekaj 5 min. Do masy ziemniaczanej dodawaj rozpuszczone drożdże i resztę mąki. Teraz wyrabiaj tak jak ciasto drożdżowe. Kiedy ciasto jest sprężyste i odchodzi od miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
Moja rada:
     Ciasto powinno być dość  luźne. Jeśli jest za twarde dododaj przy wyrabianiu trochę wody z gotowania ziemniaków.
Masa cynamonowa
Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2-3 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki mąki
  • 120 g masła

Wymieszaj suche składniki, dodaj masło i utrzyj wszystko razem.
     Kiedy ciasto drożdżowe podwoi  objętość, wyłóż część na stolnicę, rozwałkuj w prostokąt na grubość  około 1,5  cm, nałóż masę cynamonową i dłuższą częścią zwiń w rulon. 
     Pokrój rulon na 2-3 cm plastry, układaj na wysmarowanej blaszce i odczekaj aż ponownie wyrosną (wystarczy 10 min.). Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 20-25 min.
Po upieczeniu posmaruj lukrem.
Lukier:
½ szklanki cukru pudru, połącz z 15 g roztopionego masła i 1-2 łyżkami mleka.





Składniki na masę cynamonową













18 komentarzy:

  1. Ale smakowicie wyglądają! :) mniam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają! Z tą masą cynamonową muszą być pyszne! Zaciekawiły mnie te ziemniaki w składzie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cynamon uwielbiam :) drożdżówki również - mój smak z dzieciństwa :D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam cynamon, ale w moim domu tylko ja :( więc chyba wproszę się na te drożdżówki do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poza tym cynamon jest arcy zdrowym dodatkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  6. prezentują się obłędnie:) kocham te smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wygląda, chyba sama dzisiaj coś takiego przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. moja mama robi czasem podobne. ;) są pyycha.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudo :) No i drożdżowe najbardziej zdrowe dla żołądka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pysznie wyglądają, koniecznie muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja bym zamiast cynamonowej masy dała serową. :) Co kto lubi - naturalnie. Ale wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne drożdzówki, muszę zrobić!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. mniammm....ależ cudnie wyglądają, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)