Jestem zwolenniczką
zdrowego odżywiania, jednak uważam, że wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem.
1-2 drożdżówki domowej roboty (są mniejsze od sklepowych), nie zaszkodzą, jeśli
się sięgnie po nie od czasu do czasu. Jeśli się prowadzi aktywny tryb życia to
węglowodany też są potrzebne.
Któż nie lubi z nas
unoszącego się słodkiego zapachu cynamonu … ach!
Składniki na ciasto:
- ½ kg mąki
- 250 g ziemniaków
- 60 g masła
- 2 jajka
- 5 g drożdży (pół kostki drożdży babuni)
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Jak to zrobić?
Ziemniaki obieramy,
gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę, lekko studzimy i ciągle
ucierając dodajemy masło, jajka i szklankę maki.
Następnie rozpuść
drożdże z mlekiem i cukrem, odczekaj 5 min. Do masy ziemniaczanej dodawaj
rozpuszczone drożdże i resztę mąki. Teraz wyrabiaj tak jak ciasto drożdżowe.
Kiedy ciasto jest sprężyste i odchodzi od miski, przykryj ściereczką i pozostaw
do wyrośnięcia.
Moja
rada:
Ciasto powinno być
dość luźne. Jeśli jest za twarde dododaj przy wyrabianiu trochę wody z gotowania ziemniaków.
Masa
cynamonowa
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki brązowego cukru
- 2-3 łyżki cynamonu
- 3 łyżki mąki
- 120 g masła
Wymieszaj
suche składniki, dodaj masło i utrzyj wszystko razem.
Kiedy ciasto drożdżowe
podwoi objętość, wyłóż część na
stolnicę, rozwałkuj w prostokąt na grubość
około 1,5 cm, nałóż masę
cynamonową i dłuższą częścią zwiń w rulon.
Pokrój rulon na 2-3 cm
plastry, układaj na wysmarowanej blaszce i odczekaj aż ponownie wyrosną
(wystarczy 10 min.). Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około
20-25 min.
Po upieczeniu posmaruj
lukrem.
Lukier:
½ szklanki cukru pudru,
połącz z 15 g roztopionego masła i 1-2 łyżkami mleka.
Składniki na masę cynamonową
Ale smakowicie wyglądają! :) mniam :))
OdpowiedzUsuńuwiebiam takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńna pewno zrobie..pa
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają! Z tą masą cynamonową muszą być pyszne! Zaciekawiły mnie te ziemniaki w składzie:)
OdpowiedzUsuńcynamon uwielbiam :) drożdżówki również - mój smak z dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam cynamon, ale w moim domu tylko ja :( więc chyba wproszę się na te drożdżówki do Ciebie :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygladaja:p
OdpowiedzUsuńPoza tym cynamon jest arcy zdrowym dodatkiem :D
OdpowiedzUsuńprezentują się obłędnie:) kocham te smaki:)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, chyba sama dzisiaj coś takiego przygotuję :)
OdpowiedzUsuńmoja mama robi czasem podobne. ;) są pyycha.
OdpowiedzUsuńCudo :) No i drożdżowe najbardziej zdrowe dla żołądka :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, koniecznie muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńJa bym zamiast cynamonowej masy dała serową. :) Co kto lubi - naturalnie. Ale wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńPychota!:)
OdpowiedzUsuńPiękne drożdzówki, muszę zrobić!!!
OdpowiedzUsuńmmm :)porywam jedną i uciekam!
OdpowiedzUsuńmniammm....ależ cudnie wyglądają, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń