Cukinia to wdzięczne, letnie warzywo. Można z niej szybko przyrządzić wiele zaskakujących potraw. Jest też bazą dla wielu dań i inspiracją dla zapiekanek.
Zapiekana cukinia - czyli to co mam w lodówce :)
Składniki:
- 1 - 2 małe cukinie (to zależy dla ilu osób)
- sery: bałkański, camembert, gruyere/ po 2 łyżki z każdego/mogą być inne/
- 2 łyżki serka homogenizowanego
- mały ząbek czosnku
- łyżka bazylii i szczypiorku
- sól i pieprz
- kromka pokrojonego w kostkę chleba
- łyżeczka oliwy
Cukinię przekrój na pół, włóż na 1 min. do gotującej się wody, wydrąż. Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, dopraw. Możesz dodać trochę drobno pokrojonej, wydrążonej cukinii. Napełnij farszem wydrążone cukinie i na górze ułóż pokrojony w kostkę chleb, lekko skrop oliwą.
Zapiekaj w temp. 190 stopni 15-20 min.
Warzywa:
- 1/2czerwonej papryki
- 1/2zielonej papryki
- 1 marchewka
- 1/3 wydrążonego ogórka
Marynata do warzyw:
- łyżka oliwy
- łyżka octu winnego
- łyżeczka sezamu/czarny i brązowy/
Warzywa pokrojone w paski włóż do marynaty na 20 min., następnie ułóż je w obręczy z ogórka.
pychotka, kuszące danie, nie chce mi się nic robić ale z chęcią bym zjadła
OdpowiedzUsuńrobiłam podobna kilka dni temu tylko z mielonym - pycha :)
OdpowiedzUsuńJa przyznam, że cukinię używam tylko po to, żeby dopełnić czymś garnek. Np. wyjdzie mi mało lecza, bo w lodówce było mało składników, to dodam cukinię. Za tym warzywem nie przepadam, ale jak przejdzie resztą smaków, to jest super. :)
OdpowiedzUsuńCukinia to rewelacyjne warzywo. Uwielbiam je:) Ja mam swój ukochany prosty przepis na farsz na gorącą bagietkę:). To ćwiartkowe plastry cukinii z kurczakiem na ostro, z cebulką jak do ruskich na słodko i z fetą na słono. Pycha miks. U Ciebie to wygląda zniewalająco, zatem na pewno wypróbuję!:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie. chętnie bym sama spróbowała. ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie
http://xiness.blogspot.com/
Pozdrawiam ciepło ;)
Kolejny świetny przepis. Bardzo lubię cukinię, więc przepis chętnie wypróbuje.
OdpowiedzUsuńMania, mania1269.blogspot.com
Świetne i lekkie, takie jakie lubię. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCo za rarytasy:))
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł i jak się domyślam rewelacyjny smak:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i cukinię i sery, chętnie bym skosztowała!
OdpowiedzUsuń