Briam to jedno z greckich dań, które mnie zachwyciło. Są to warzywa charakterystyczne dla Grecji, pieczone w piekarniku lub na tzw. greckim ruszcie, czyli przydomowym kominku z rusztem. Warzywa są umieszczane w garnku żaroodpornym z przykrywką.
Briam podawany może być na ciepło lub zimno, najczęściej do mięs lub z dodatkiem sera feta i białego pieczywa.
Briam podawany może być na ciepło lub zimno, najczęściej do mięs lub z dodatkiem sera feta i białego pieczywa.
Znani z biesiad Grecy nie zapomną oczywiście o lampce białego wina.
Przy składnikach nie trzeba stosować określonych proporcji tylko tzw. "na oko".
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona lub żółta
- 2-3 średnie ziemniaki
- 3-4 ząbki czosnku
- 3-4 pomidory
- 1-2 gałązki mięty i rozmarynu
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1/3 szklanki oliwy
- sól
Bakłażana kroimy w kostkę, solimy i wykładamy na sito aby puścił goryczkę (około 30-40 min.) Po tym czasie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek i zioła siekamy, cebulę kroimy w kostkę, mieszamy z oliwą i solą. Pozostałe warzywa kroimy w grubą kostkę, ziemniaki w plastry lub pół talarki. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Wszystkie warzywa lekko solimy Na dno żaroodpornego naczynia kładziemy część pomidorów, następnie warstwę ziemniaków, bakłażan, paprykę, cukinię, pomidory i przykrywamy masą z oliwą. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika 190 stopni. Pieczemy około 1 i 1/2 godziny, na 10 -15 min. można naczynie odkryć aby sos odparował.
Moja rada:
W wielu przepisach dodaje się wodę do warzyw. Nigdy tego nie robię bowiem warzywa pod wpływem temperatury puszczają sok i to wystarczy.
Rodos
ostatnio warzywa kują mnie w zęby jak to mówi mój tata
OdpowiedzUsuńnie wiem co mi jest
ale we wrześniu może skuszę się na ten przepis i przygotuję go dla ukochanego
U mnie warzywa to podstawa każdego posiłku :) dziękuję.
Usuńi znowu sie głodna zrobiłam...
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia. Danie wygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńA Ja taka głodna,wpadam na obiad ok?
OdpowiedzUsuńOstatnimi czasy pokochałam bakłażan, więc wypróbuję i tego.
OdpowiedzUsuńzjadłabym :) aż apetytu dostałam!
OdpowiedzUsuńaale pysznie uwielbiam warzywka:) piękne fotki:)
OdpowiedzUsuńpycha, do tego super zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńkocham późne lato, bo wtedy jest taaki wybór warzyw :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis.. do zanotowania i wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńA zdjecia boskie... uwielbiam takie klimaty...
Pozdrawiam serdecznie
www.esterlifestyle.com
Aż slinka leci. Dodaję przepis do swoich ulubionych :-)
OdpowiedzUsuńcudownie letnie, wspaniałe danie:) a zdjęcia i widoki obłędne!
OdpowiedzUsuńPotrawa wygląda apetycznie a zdjęcia piękne:)
OdpowiedzUsuńthis is delicious!!
OdpowiedzUsuń