środa, 21 sierpnia 2013

Briam - pieczone warzywa







     Briam to jedno z greckich dań, które mnie zachwyciło. Są to warzywa charakterystyczne dla Grecji, pieczone w piekarniku lub na tzw. greckim ruszcie, czyli przydomowym kominku z rusztem. Warzywa są umieszczane w garnku żaroodpornym z przykrywką.
     Briam podawany może być na ciepło lub zimno, najczęściej do mięs lub z dodatkiem sera feta i białego pieczywa.

     Znani z biesiad Grecy nie zapomną oczywiście o lampce białego wina.
     Przy składnikach nie trzeba stosować określonych proporcji tylko tzw. "na oko".
Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona lub żółta
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 pomidory
  • 1-2 gałązki mięty i rozmarynu
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól

     Bakłażana kroimy w kostkę, solimy i wykładamy na sito aby puścił goryczkę (około 30-40 min.) Po tym czasie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek i zioła siekamy, cebulę kroimy w kostkę, mieszamy z oliwą i solą. Pozostałe warzywa kroimy w grubą kostkę, ziemniaki w plastry lub pół talarki. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Wszystkie warzywa lekko solimy Na dno żaroodpornego naczynia kładziemy część pomidorów, następnie warstwę ziemniaków, bakłażan, paprykę, cukinię, pomidory i przykrywamy masą z oliwą. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika 190 stopni. Pieczemy około 1 i 1/2 godziny, na 10 -15 min. można naczynie odkryć aby sos odparował.


Moja rada:

    W wielu przepisach dodaje się wodę do warzyw. Nigdy tego nie robię bowiem warzywa pod wpływem temperatury puszczają sok i to wystarczy.

















Rodos











15 komentarzy:

  1. ostatnio warzywa kują mnie w zęby jak to mówi mój tata
    nie wiem co mi jest
    ale we wrześniu może skuszę się na ten przepis i przygotuję go dla ukochanego

    OdpowiedzUsuń
  2. i znowu sie głodna zrobiłam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne zdjęcia. Danie wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A Ja taka głodna,wpadam na obiad ok?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnimi czasy pokochałam bakłażan, więc wypróbuję i tego.

    OdpowiedzUsuń
  6. zjadłabym :) aż apetytu dostałam!

    OdpowiedzUsuń
  7. aale pysznie uwielbiam warzywka:) piękne fotki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pycha, do tego super zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kocham późne lato, bo wtedy jest taaki wybór warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis.. do zanotowania i wypróbowania :)

    A zdjecia boskie... uwielbiam takie klimaty...

    Pozdrawiam serdecznie
    www.esterlifestyle.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż slinka leci. Dodaję przepis do swoich ulubionych :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. cudownie letnie, wspaniałe danie:) a zdjęcia i widoki obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Potrawa wygląda apetycznie a zdjęcia piękne:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)