Porzeczki białe i czerwone kojarzą mi się z
dzieciństwem, kiedy to jadło się je prosto z krzaka. Dzieci niecierpliwie
czekały kiedy będą czerwone lub żółte. Pamiętam też pyszne kwaśne ciasta z
porzeczkami, desery i oczywiście kompot.
Porzeczki
dla zdrowia
Porzeczki warto jeść bowiem mają wiele cennych
właściwości. Wzmacniają odporność, układ pokarmowy, działają moczopędnie i
oczyszczająco. Zawierają przeciwutleniacze i pektyny. Zawierają witaminy z
grupy B, żelazo, wapń, potas, witaminę C oraz wiele składników mineralnych.
Porzeczki dla urody
Korzystnie wpływają na wygląd skóry, wzmacniają włosy
i paznokcie i łagodzą zmiany trądzikowe, mają działanie
przeciwstarzeniowe bowiem dzięki dużej zawartości flawonoidów i flawonów
(kwercetyna, mirycetyna i kampferol) działają jak "wymiatacz" wolnych
rodników.
Pyszne, kwaśne, lekkie jak chmurka ciasto porzeczkowe na
letnie upały.
Składniki
na ciasto:
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki mleka
Ucieramy
żółtka z cukrem, dodajemy roztopione masło, mleko, proszek do pieczenia i
delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do formy i podpiekamy w temp. 190 stopni 10
min.
W
tym czasie ucieramy białka z cukrem.
Składniki:
- 4 białka
- ¾ szklanki cukru
- łyżka maki ziemniaczanej
- 1/1,5 szklanki czerwonych porzeczek
Ucieramy
białka, dodajemy cukier i ucieramy aż masa będzie szklista, dodajemy mąkę
ziemniaczaną i na koniec wsypujemy porzeczki, delikatnie mieszamy i wylewamy na
ciasto. Pieczemy 35-40 min. w temp. 150 –
120 stopni.
ciasto wyglada znakomicie :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie:) Buziaki na miły weekend:*
OdpowiedzUsuńuwielbiam połączenie słodkiego z kwaśnym. fantastyczne zdjęcia, przepis wydaje się prosty, mniammm
OdpowiedzUsuńPorzeczki to mój smak lata :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSzukałam tego przepisu! Połączenie słodkiej bezy i ciasta oraz kwaśnych porzeczek jest rewelacyjne. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPorzeczki i mnie kojarzą się z dzieciństwem, choć chyba bardziej agrest :))
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pięknie :)
O, przypomniałaś mi, agrest również :))
UsuńSmakowicie u Ciebie a porzeczki lubię, kedyś rodzice na działce mieli dużo i robili na zimę galaretki na surowo, pychotka...pozdrawiam.,..
OdpowiedzUsuńZ bólem serducha patrzę na takie zdjęcia...Muszę ograniczać cukry, a ciacho wyglada obłędnie.
OdpowiedzUsuńJakie piękne kadry o zachodzie (?) słońca. Ciacho wygląda wspaniale. Wolę jednak białe porzeczki. :)
OdpowiedzUsuńZrobię z nimi deser, już się możesz częstować :)
UsuńChcesz zmienić swoje życie na lepsze? Chcesz być szczęśliwa i znaleźć w sobie siłę, aby stworzyć najlepszą wersje siebie? Jeśli tak serdecznie zapraszam na nowo powstałego bloga o zdrowym życiu i ćwiczeniach! Razem z moją pomocą osiągniesz każdy wyznaczony sobie cel!
OdpowiedzUsuńODWIEDŹ runforhealthh.blogspot.com
Pamiętaj, że twoje ciało zasługuje na najlepsze!