piątek, 2 sierpnia 2013

Ciasto z porzeczkami








      Porzeczki białe i czerwone kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy to jadło się je prosto z krzaka. Dzieci niecierpliwie czekały kiedy będą czerwone lub żółte. Pamiętam też pyszne kwaśne ciasta z porzeczkami, desery  i oczywiście kompot.


Porzeczki dla zdrowia

      Porzeczki warto jeść bowiem mają wiele cennych właściwości. Wzmacniają odporność, układ pokarmowy, działają moczopędnie i oczyszczająco. Zawierają przeciwutleniacze i pektyny. Zawierają witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, witaminę C oraz wiele składników mineralnych.


Porzeczki dla urody

     Korzystnie wpływają na wygląd skóry, wzmacniają włosy i paznokcie i łagodzą zmiany trądzikowe, mają działanie przeciwstarzeniowe bowiem dzięki dużej zawartości flawonoidów i flawonów (kwercetyna, mirycetyna i kampferol) działają jak "wymiatacz" wolnych rodników.


Pyszne, kwaśne, lekkie jak chmurka ciasto porzeczkowe na letnie upały.

Składniki na ciasto:
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki mleka

      Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy roztopione masło, mleko, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do formy i podpiekamy w temp. 190 stopni 10 min.

W tym czasie ucieramy białka z cukrem.


Składniki:

  • 4 białka
  • ¾ szklanki cukru
  • łyżka maki ziemniaczanej
  • 1/1,5 szklanki czerwonych porzeczek
      Ucieramy białka, dodajemy cukier i ucieramy aż masa będzie szklista, dodajemy mąkę ziemniaczaną i na koniec wsypujemy porzeczki, delikatnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Pieczemy 35-40 min. w temp.  150 – 120 stopni.
   


























13 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie:) Buziaki na miły weekend:*

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam połączenie słodkiego z kwaśnym. fantastyczne zdjęcia, przepis wydaje się prosty, mniammm

    OdpowiedzUsuń
  3. Porzeczki to mój smak lata :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukałam tego przepisu! Połączenie słodkiej bezy i ciasta oraz kwaśnych porzeczek jest rewelacyjne. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Porzeczki i mnie kojarzą się z dzieciństwem, choć chyba bardziej agrest :))
    Ciasto wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, przypomniałaś mi, agrest również :))

      Usuń
  6. Smakowicie u Ciebie a porzeczki lubię, kedyś rodzice na działce mieli dużo i robili na zimę galaretki na surowo, pychotka...pozdrawiam.,..

    OdpowiedzUsuń
  7. Z bólem serducha patrzę na takie zdjęcia...Muszę ograniczać cukry, a ciacho wyglada obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie piękne kadry o zachodzie (?) słońca. Ciacho wygląda wspaniale. Wolę jednak białe porzeczki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobię z nimi deser, już się możesz częstować :)

      Usuń
  9. Chcesz zmienić swoje życie na lepsze? Chcesz być szczęśliwa i znaleźć w sobie siłę, aby stworzyć najlepszą wersje siebie? Jeśli tak serdecznie zapraszam na nowo powstałego bloga o zdrowym życiu i ćwiczeniach! Razem z moją pomocą osiągniesz każdy wyznaczony sobie cel!
    ODWIEDŹ runforhealthh.blogspot.com

    Pamiętaj, że twoje ciało zasługuje na najlepsze!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)