Chrupiące, pachnące, złociste... Placki latem - czemu nie? Nie zawsze muszą być z samych ziemniaków. Jako dodatku użyłam cukinii, a lato to jej sezon.
Placki ziemniaczane z cukinią
Składniki:
- 5-6 ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cukinia
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- natka pietruszki i koperku (mogą być inne zioła)
- sól i pieprz
Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce (używam mechanicznej). Cukinię zetrzyj na tarce o grubszych oczkach, odciśnij sok. Cebulę drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj żółtko i pozostałe składniki, wymieszaj. Ubij białko na sztywną pianę, dodaj do masy, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na rozgrzany olej kładź po 2 łyżki masy i smaż z każdej strony (2-3 minuty) na złoty kolor.
Po usmażeniu koniecznie odsącz na ręczniku papierowym.
Latem sałatę zieloną można podawać do wszystkiego. Jest zdrowa, pożywna, tania i może zastępować wiele innych dodatków.
takie placki sa swietne :)
OdpowiedzUsuńPlacki z ziemniaczane z cukinią znam, są pyszne. My lubimy z mężem także leczo z cukini, akurat dzisiaj mieliśmy na obiad. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńja też się przymierzam do placuszków z cukinii, bo mam w nadmiarze ;)
OdpowiedzUsuńPlacuszki ziemniaczane z cukinią,musimy posmakować:))
OdpowiedzUsuńĄż ślinka leci,papa!
OdpowiedzUsuńaleś sprytnie ze smażeniem wymyśliła :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię twoje przepisy! :) :)
OdpowiedzUsuń