środa, 14 sierpnia 2013

Placki z cukinią








    Chrupiące, pachnące, złociste... Placki latem - czemu nie? Nie zawsze muszą być z samych ziemniaków. Jako dodatku użyłam cukinii, a lato to  jej sezon.


Placki ziemniaczane z cukinią

Składniki:
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cukinia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki i koperku (mogą być inne zioła)
  • sól i pieprz
     
       Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce (używam mechanicznej). Cukinię zetrzyj na tarce o grubszych oczkach, odciśnij sok. Cebulę drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj żółtko i pozostałe składniki, wymieszaj. Ubij białko na sztywną pianę, dodaj do masy, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na rozgrzany olej kładź po 2 łyżki masy i smaż z każdej strony (2-3 minuty) na złoty kolor.

Po usmażeniu koniecznie odsącz na ręczniku papierowym.
Moja rada:

       Latem sałatę zieloną można podawać do wszystkiego. Jest zdrowa, pożywna, tania i może zastępować wiele innych dodatków.


















7 komentarzy:

  1. Placki z ziemniaczane z cukinią znam, są pyszne. My lubimy z mężem także leczo z cukini, akurat dzisiaj mieliśmy na obiad. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też się przymierzam do placuszków z cukinii, bo mam w nadmiarze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki ziemniaczane z cukinią,musimy posmakować:))

    OdpowiedzUsuń
  4. aleś sprytnie ze smażeniem wymyśliła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)