wtorek, 13 sierpnia 2013

Polędwica z indyka w nektarynkach








      Indyk jest mięsem dietetycznym i delikatnym, zwłaszcza polędwica. Przyrządza się ją krótko, powinna być soczysta i miękka. Lato sprzyja sezonowym, świeżym dodatkom do mięs.


Polędwica z indyka z nektarynkami


Składniki:
  • 4- 5 płatów polędwicy z indyka
  • 1 duża cebula
  • 2 nektarynki (mogą być brzoskwinie)
  • sok z jednej pomarańczy lub około pół szklanki soku z kartonu
  • sól i pieprz
  • jako dodatek sałata z sosem winegret/można ją jeść przez całe lato, do każdego posiłku, nigdy się nie znudzi/
       Obieramy nektarynki i kroimy w dość duże cząstki, kroimy cebulę w piórka i wszystko najpierw podsmażamy, potem dodajemy sok z pomarańczy i dusimy do miękkości. Filety z indyka solimy, pieprzymy i smażymy po 4 - 5 min. z każdej strony. Na filety kładziemy nektarynki z cebulą podajemy z sałatą.

Do sałaty dodałam ogórki, bardzo cienko pokrojone obieraczką do warzyw.
























17 komentarzy:

  1. Mniamm indyk ma bardzo smaczne mięso :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Ja bym to jednak na parze zrobiła.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ta sałatka ciekawa z czego jest? Sałata + ogórki tak wykwintnie ułożone?
    Wygląda to świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niby nic a ciekawie wygląda? Ogórki i sałata... To ogórki "pocięte" obieraczką do warzyw dopełniają całość, doprawiony sos stawia kropkę nad "i".

      Usuń
  4. nie przepadam za połączeniem mięsa z owocami ale to wygląda tak pysznie i leciutko !

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne połączenie smaków, mam już pomysł na jutrzejszy, lekki obiadek...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam w takim zestawieniu. No proszę ile nowych, nieznanych mi opcji przygotowania dobrej potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniammm, tak sugestywnie, ze az zapachnialo! uwielbiam takie zestawienia smakowe!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam połączenie drobiu z słodkawym smakiem owoców! Rewelacja...skuszę się na spróbowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie. Przepis odpisałam i jutro będę robić.
    pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurczaka i indyka uwielbiam chyba w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale pychotka, ojej, cudownie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  12. W takim wydaniu indyka nie jadłam. Ciekawe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo smakowicie wygląda ten indyczek ;) lubię połączenie mięsa z owocami także myślę ,że niedługo skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. U Ciebie, w domu człowiek głodny nie bywa:)) Smakołyki,pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)