środa, 25 lutego 2015

Sernikowy tort - Mother In Law Cake










Tort na urodziny teściowej to zawsze wyzwanie. Dobrać smak i całą resztę aby zmieściła się w akurat obowiązującym kanonie humoru. Cytrynowy - może być z podtekstem, bezowy za słodki, z kremem odpada, czekoladowy też nie bardzo (zaparcia). Już się zastanawiałam czy nie zrobić takiego nasączonego spirytusem, że po jednym kawałku zaraz humor wróci. Tort jednak będą jedli wszyscy, w tym dzieci, więc ta opcja też odpadła. 
Łącząc różne smaki, przepisy, powstał tort sernikowy. Wprawdzie oberwało mi się, że go nie pokroiłam od razu ale chciałam elegancko.



***


Sernikowy tort z dodatkową porcją uśmiechu :) dla kochanej teściowej :)


Czekoladowe ciasto (spód):

Składniki:
  • 100 g czekolady
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki koniaku

Jak zrobić ciasto?

- rozpuść czekoladę razem z masłem i cukrem, delikatnie ogrzewaj, nie gotuj
- dodaj jajka, wymieszaj
- dodaj pozostałe składniki, wymieszaj
- wlej do tortownicy wyłożonej pergaminem (średnica 24 cm)
- włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 15 min.
- wyjmij z piekarnika i na ciasto czekoladowe wylej masę serową






Masa serowa

Składniki:

  • 1000 g serka homogenizowanego (wiaderko) - czytaj skład przed kupieniem
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • 250 ml śmietanki 12 lub 18 %
  • łyżka masła
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z jednej pomarańczy lub kandyzowana skórka pomarańczowa (2-3 łyżki)

Jak zrobić masę serową?

- ubij jajka z cukrem i lekko mieszając dodawaj ser homogenizowany
- następnie do masy dodaj roztopione masło, skórkę pomarańczową i kandyzowaną, esencję waniliową, delikatnie mieszaj
- wymieszaj mąkę ziemniaczaną ze śmietanką i dodaj do masy serowej
- wylej masę na czekoladowy spód i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 - 20 min.
- zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze około 40 - 50 min.
- pozostaw do ostygnięcia na kilka godzin, najlepiej na całą noc


Masa śmietankowa:

Składniki:



  • 250 ml śmietanki 30 %
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki żelatyny

Jak to zrobić?

- ubij na sztywno śmietankę
- do soku dodaj żelatynę mieszaj i podgrzewaj aż się rozpuści
- dodaj letnią żelatynę do śmietany, wymieszaj i wyłóż na górę ostygniętego sernika


Moja rada:
- sernik upiecz dzień wcześniej i dopiero na drugi dzień na górę dodaj masę śmietankową
- udekoruj ziarnami granatu i miętą
- jeśli to ma być tylko sernik to zrezygnuj ze śmietany
- czekoladowy spód rewelacyjnie komponuje się z całością, a masa śmietankowa jest bardzo delikatna
























Polecam ten przepis jako alternatywę dla bardzo słodkich tortów.


19 komentarzy:

  1. Mniaaam ;) mój chłopak byłby w niebie, nie dość, że tort to jeszcze sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam Serniki . Narobiłaś smaku ... Na taki na zimno , z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepięknie... Zrobię go!:) Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. O kochana... skradłaś moje serce tym sernikiem:)
    pycha:)
    ściski ogromne

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki apetyczny,bardzo lubię torty:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały - wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Serniczek wygląda na leciutki jak piórko - pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie, pięknie i zachęcająco.... Taki sernik to jest coś!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobrze, że nie jest bardzo słodki. Pięknie udekorowany.
    100 lat dla Jubilatki!
    ...a tym dodatkiem spirytusu i poprawą humoru to mnie rozbawiłaś...pozdrawiam Ava...

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi sie wstęp tytułem wyjasnienia😄mojej teściowej tez nie dogodze

    OdpowiedzUsuń
  11. pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie i choć nie jadam słodyczy chętnie bym go spróbowała.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ pysznie wygląda :-)
    Chętnie bym zjadła ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Jako sernikożrca, już podrzucam przepis mamusi :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Apetycznie wygląda, kolejny przepis do sprawdzenia. Może do wykorzystania na Święta? Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  16. mmm wygląda na bardzo puszysty

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniammm! Ja należę do sernikożerców:-) Twój wygląda baaardzo kusząco. Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda jak arcydzieło. Aż ślinka leci. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)