czwartek, 19 lutego 2015

Karmelizowane buraki czyli dieta, dieta - Caramelised beetroot








Lubicie buraki? Są pełne witamin, małokaloryczne i zimą idealne do posiłków. Buraki pieczone w piekarniku zachowują najwięcej właściwości. Kiedy je piekę to nie zawijam w żadną folię tylko wkładam do brytfanki takiej jak do mięsa, przykrywam i po 60 -70 min. otrzymuję idealnie upieczone buraki ze słodkim posmakiem. 

Buraki najczęściej robię tradycyjnie ale lubię również nieco wyszukane przepisy, zwłaszcza jeśli przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Buraki karmelizowane znalazły się w moim wieczornym menu - dieta wiosenna. 

***


Dieta, dieta ciąg dalszy wiosennego menu.


Śniadanie:

- bułeczka scones (przepis: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2015/02/bueczki-scones-z-cyklu-walentynkowe.html), z odrobiną masła kokosowego, kawa z mlekiem








II Śniadanie:

- zielony koktajl z ziołami (w tym rzeżucha i mięta), zielonym jęczmieniem i świeżym ananasem




Obiad: 

- ziemniaki pure z chrzanem, jogurtem i ziołami (uwielbiam takie aksamitne ziemniaki i jeśli jeszcze dodam do tego jogurt nie potrzebuje niczego więcej)


Jak zrobić ziemniaki?

- ugotuj kilka ziemniaków
- po ugotowaniu rozgnieć je praską
- dodaj 2 łyżki dobrego chrzanu (czytaj etykietę)
- dodaj 2 łyżki jogurtu
- dodaj posiekane ulubione, świeże zioła, wymieszaj








Kolacja:

Karmelizowane buraki

Składniki:

  • kilka buraków średniej wielkości
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka białego sezamu


Jak zrobić buraki?

- wyszoruj buraki i włóż do naczynia żaroodpornego lub brytfanki z przykrywką
- włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 60 - 70 min.
- wyjmij z pieca i kiedy lekko przestygną obierz ze skóry a następnie pokrój w kostkę
- dodaj na patelnię ocet balsamiczny, cukier i gotuj aż zacznie się karmelizować
- dodaj na patelnię pokrojone buraki i trzymaj jeszcze na ogniu około 2-3 min. i delikatnie mieszaj
- w trakcie dodaj sól i pieprz do smaku
- przed podaniem posyp białym sezamem


Moja rada:

- buraki możesz podać na ciepło i na zimno jako przystawkę, lub sałatkę do obiadu
- buraki kroiłam na mniejszą i większą kostkę
















Nie zapominajcie o jabłku, warzywach - przegryzkach, wodzie i ziołowych herbatkach.


18 komentarzy:

  1. Smakowita ta dieta.Bułeczka wpadła mi w oko,i te buraki:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie ziemniaki, do tej pory robiła je z białym serem, ale jutro spróbuje z chrzanem :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietne przepisy, ziemiaki pycha, a buraki to juz przepyszne danie !!

    Dziekuje za przepisy, Avo i serdecznie Cie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak tak wygląda dieta, to ja mogę na okrągło!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaintrygowałaś mnie tymi burakami:-) Buraczki moge jeść codziennie:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. dieta jak dla mnie glodowa:) no ale mam i duże w sumie wydatkowanie kalorii przez sport

    OdpowiedzUsuń
  8. Same pyszności tutaj u Ciebie. No i muszę koniecznie wypróbować te buraki, bo są bardzo zdrowe, a chyba przez nas nie do końca doceniane.

    OdpowiedzUsuń
  9. Karmelizowane buraki brzmią super :D ukradłabym Ci chętnie to śniadanie <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Niesamowicie wyglądają:)
    udanego i słonecznego weekendu życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ziemniaczki pychotka, też przechodzę na dietkę...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  12. zdrowo, pysznie i apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ to wszystko pięknie i smacznie przygotowałaś. Avo, ślinkę przełykałam kiedy czytałam całe menu. Wiesz, chętnie wpadłabym do Ciebie na cały dzień, żeby móc zjeść to wszystko od śniadania do kolacji :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam buraczki pod każdą postacią. Te wyglądają imponująco...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)