Tort na urodziny teściowej to zawsze wyzwanie. Dobrać smak i całą resztę aby zmieściła się w akurat obowiązującym kanonie humoru. Cytrynowy - może być z podtekstem, bezowy za słodki, z kremem odpada, czekoladowy też nie bardzo (zaparcia). Już się zastanawiałam czy nie zrobić takiego nasączonego spirytusem, że po jednym kawałku zaraz humor wróci. Tort jednak będą jedli wszyscy, w tym dzieci, więc ta opcja też odpadła.
Łącząc różne smaki, przepisy, powstał tort sernikowy. Wprawdzie oberwało mi się, że go nie pokroiłam od razu ale chciałam elegancko.
***
Czekoladowe ciasto (spód):
Składniki:
- 100 g czekolady
- 100 g masła
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki koniaku
Jak zrobić ciasto?
- rozpuść czekoladę razem z masłem i cukrem, delikatnie ogrzewaj, nie gotuj
- dodaj jajka, wymieszaj
- dodaj pozostałe składniki, wymieszaj
- wlej do tortownicy wyłożonej pergaminem (średnica 24 cm)
- włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 15 min.
- wyjmij z piekarnika i na ciasto czekoladowe wylej masę serową
Masa serowa
Składniki:
- 1000 g serka homogenizowanego (wiaderko) - czytaj skład przed kupieniem
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki esencji waniliowej
- 250 ml śmietanki 12 lub 18 %
- łyżka masła
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka starta z jednej pomarańczy lub kandyzowana skórka pomarańczowa (2-3 łyżki)
Jak zrobić masę serową?
- ubij jajka z cukrem i lekko mieszając dodawaj ser homogenizowany
- następnie do masy dodaj roztopione masło, skórkę pomarańczową i kandyzowaną, esencję waniliową, delikatnie mieszaj
- wymieszaj mąkę ziemniaczaną ze śmietanką i dodaj do masy serowej
- wylej masę na czekoladowy spód i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 - 20 min.
- zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze około 40 - 50 min.
- pozostaw do ostygnięcia na kilka godzin, najlepiej na całą noc
Masa śmietankowa:
Składniki:
Jak to zrobić?
- następnie do masy dodaj roztopione masło, skórkę pomarańczową i kandyzowaną, esencję waniliową, delikatnie mieszaj
- wymieszaj mąkę ziemniaczaną ze śmietanką i dodaj do masy serowej
- wylej masę na czekoladowy spód i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 - 20 min.
- zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze około 40 - 50 min.
- pozostaw do ostygnięcia na kilka godzin, najlepiej na całą noc
Masa śmietankowa:
Składniki:
- 250 ml śmietanki 30 %
- sok z jednej pomarańczy
- 2 łyżeczki żelatyny
Jak to zrobić?
- ubij na sztywno śmietankę
- do soku dodaj żelatynę mieszaj i podgrzewaj aż się rozpuści
- dodaj letnią żelatynę do śmietany, wymieszaj i wyłóż na górę ostygniętego sernika
Moja rada:
- sernik upiecz dzień wcześniej i dopiero na drugi dzień na górę dodaj masę śmietankową
- udekoruj ziarnami granatu i miętą
Polecam ten przepis jako alternatywę dla bardzo słodkich tortów.
Mniaaam ;) mój chłopak byłby w niebie, nie dość, że tort to jeszcze sernik :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam Serniki . Narobiłaś smaku ... Na taki na zimno , z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie... Zrobię go!:) Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńO kochana... skradłaś moje serce tym sernikiem:)
OdpowiedzUsuńpycha:)
ściski ogromne
Jaki apetyczny,bardzo lubię torty:))
OdpowiedzUsuńmm coś dla mnie;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko :))
woman-with-class.blogspot.com
Wspaniały - wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSerniczek wygląda na leciutki jak piórko - pyszności :)
OdpowiedzUsuńPysznie, pięknie i zachęcająco.... Taki sernik to jest coś!
OdpowiedzUsuńDobrze, że nie jest bardzo słodki. Pięknie udekorowany.
OdpowiedzUsuń100 lat dla Jubilatki!
...a tym dodatkiem spirytusu i poprawą humoru to mnie rozbawiłaś...pozdrawiam Ava...
Podoba mi sie wstęp tytułem wyjasnienia😄mojej teściowej tez nie dogodze
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i choć nie jadam słodyczy chętnie bym go spróbowała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Ależ pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła ;-)))
Jako sernikożrca, już podrzucam przepis mamusi :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda, kolejny przepis do sprawdzenia. Może do wykorzystania na Święta? Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńmmm wygląda na bardzo puszysty
OdpowiedzUsuńMniammm! Ja należę do sernikożerców:-) Twój wygląda baaardzo kusząco. Buziaki
OdpowiedzUsuńWygląda jak arcydzieło. Aż ślinka leci. :)
OdpowiedzUsuń