***
Ten sernik to prawdziwa rozpusta. Jeśli macie specjalnych gości to zachęcam do zrobienia. Zachwyci najwybredniejsze podniebienia. Jedynym minusem jest mnóstwo kalorii. Jeśli jednak zafundujecie sobie przynajmniej 30 minutowy bieg to możecie odkroić spory kawałek. Nazwałam ten sernik tak dlatego, że jego spód to ciasto podobne do Brownie, choć troszkę mniej wilgotne, tak aby mogło utrzymać masę serową.
***
Sernik z Brownie
Składniki na spód:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- szklanka cukru nierafinowanego
- łyżka cukru waniliowego (własnej roboty)
- 3 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
Jak zrobić ciasto?
- rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej
- utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
- dodaj do masy roztopioną czekoladę a następnie lekko mieszając dodawaj mąkę
- do wyłożonej pergaminem formy wlej ciasto, posyp posiekanymi orzechami i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.
- kiedy ciasto lekko przestygnie odwróć i zdejmij pergamin
- kiedy ciasto ostygnie odwróć je ponownie i wyłóż na górę masę serową
Składniki na masę serową (bez pieczenia)
- 250 ml śmietanki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 250 g serka ricotta
- sok z 1 pomarańczy
- 3 łyżeczki żelatyny
- szklanka mrożonych lub świeżych wydrylowanych wiśni
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżka wody
- łyżeczka cukru brązowego
* dodatkowo 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady i 2 łyżki śmietanki 12% z kartonu
Jak zrobić masę serową?
- ubij śmietanę na puszysta masę
- połącz obydwa serki, najlepiej widelcem, dodaj 2-3 łyżki soku z pomarańczy w trakcie mieszania
- do reszty soku dodaj żelatynę i lekko ją podgrzej do rozpuszczenia
- do ubitej śmietany dodawaj porcjami serek i delikatnie mieszaj
- na końcu dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj i wylej masę na ostygnięty czekoladowy spód
- rozmroź wiśnie, podgrzej je
- kiedy lekko puszczą sok dodaj cukier
- wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą i kiedy wiśnie zaczną się gotować dodaj rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną
- zagotuj i odstaw z ognia
- kiedy masa przestygnie rozprowadź ją na wierzchu sernika
- możesz dodatkowo górę polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem śmietanki
NO Jesteś mistrzynią !!
OdpowiedzUsuńCudowny zarówno w przekroju jak i całości i smakuje zapewne wyśmienicie !!!Ja unikam ciasta, ale od czasu do czasu mały kawałeczek hiii :)
Uściski :*
Ależ jest piękny !
OdpowiedzUsuńI pewnie smakuje mistrzosko :-)
Pyszność! Wygląda rewelacyjnie! :-)
OdpowiedzUsuńI świetne zdjęcia z przygotowań!
Cudowny sernik i do tego brownie w jednym. Zazdroszczę ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik, a kaloryczny tak samo jak wszystkie dobre rzeczy :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńFantastycznie piękny i pewnie obłędnie smaczny! Wiesz, kiedyś właśnie z tego powodu, że uwielbiam serniki i uwielbiam brownie popełniłam serniko-brownie z malinami. Teraz kiedy patrzę na Twoje zdjęcia prawie zaśliniłam klawiaturę :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak czysty grzech i pewnie tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńAbsolutne. Mistrzostwo. Świata. :)
OdpowiedzUsuńa ja sie zastanawiam jak Ty to robisz, że cokolwiek dotkniesz to jest piękne :)
OdpowiedzUsuńco ja bym dała za taki mały kawałeczek :D
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda i takie kolorowe w dodatku!
OdpowiedzUsuńUwielbiam . Nie probowalam z czescia serowa bez pieczenia i chetnie przetestuję .Jeżeli lubisz takie smaki , to polecam sernik z sosem karmelowym z bloga Moje wypieki .
OdpowiedzUsuńNie widziałam dziś nic pyszniejszego niz twój serniko-brownie kochana!
OdpowiedzUsuńaż chyba zaraz pójdę do kuchni i snów cos upiekę:) u mnie dzis ciasto ze śliwkami:)
ściskam ogromnie
Uwielbiam serniki. Przepiękne zdjęcia Avo.
OdpowiedzUsuńNie lubię serników :/
OdpowiedzUsuń