czwartek, 12 lutego 2015

Pączki mojej babci - My Grandma's Doughnuts








Trochę za dużo tego gotowania u mnie ostatnio, ale za niedługo ostatki. Nie mogłam pozbawić się tej przyjemności i nie dodać w tłusty czwartek pączkowego posta! Tradycji stało się zadość! Jedzcie moi drodzy, częstujcie się i nie myślcie o kaloriach!!! Wszakże to tłusty czwartek jak powiedział Bartek, a Bartkowa uwierzyła pysznych pączków narobiła.

***


Pączki mojej babci

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 3 żółtka
  • około 1 szklanki letniego mleka (200 - 250 ml)
  • 1/3 szklanki cukru (dałam nierafinowany)
  • 2 łyżki brandy
  • 100 g roztopionego masła
  • szczypta soli
* dodatkowo słoik konfitury do nadziewania, skórka pomarańczowa (robiłam wczoraj)


Jak zrobić ciasto?

- przesiej mąkę, dodaj sól
- do 200 ml mleka dodaj drożdże i cukier, wymieszaj 
- dodaj do mleka żółtka delikatnie wymieszaj
- dolewaj rozczyn do mąki i wyrabiaj ciasto
- w trakcie wyrabiania dodaj roztopione masło (nie może być gorące) i brandy
- jeśli jest taka potrzeba dolej resztę mleka
- wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne i zauważysz pęcherzyki
- przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę
- podziel ciasto na trzy części rozwałkuj lub rozłóż ręką na grubość około 2,5 cm 
- wykrawaj szklanką krążki i układaj na desce posypanej mąką
- pozostaw do wyrośnięcia na około 10 - 15 min.
- kładź ciasto na rozgrzany tłuszcz około 180 stopni i smaż z każdej strony na złoty kolor
- wyjmij łyżką cedzakową na papierowy ręcznik
- nadziewaj szprycą cukierniczą (z dużym otworem) dobrą konfiturą
- posyp cukrem pudrem lub polukruj


Lukier cytrynowo-pomarańczowy

Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki soku z cytryny
- gorąca woda


Jak zrobić lukier?

- do cukru pudru dodaj sok i ucieraj
- w trakcie ucierania dodaj gorącą wodę (trochę), tak aby masa lukrowa była gęsta


Moja rada:

- jeśli chcesz aby lukier był biały w trakcie ucierania dodaj odrobinę białka




















Ile zjedliście dzisiaj? Przypominam, że w tłusty czwartek nie liczymy kalorii :)


12 komentarzy:

  1. U nas o niczym innym sie nie mowi , a o tym, gdzie kupic jadalne pczaki, bo czwartek tlusty wypada w czwartek i nikt nie ma czasu piec samemmu, albo ze tez nie bardzo sa udane ten nasze domowe paczki.
    Ja na szczescie nie lubie, ale na twoje chetnie popatrze

    OdpowiedzUsuń
  2. Niemiłosiernie apetycznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wyglądają, podoba mi się skład lukru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dzisiaj zjadłam już 2 i mam ochotę na kolejnego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętam pyszne pączki mojej babci:)
    Zjadłam dzisiaj jednego pączka, ale chyba nie oprę się jeszcze jednemu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepisy po naszych babciach są najlepsze i najpyszniejsze:)
    Wyglądają bardzo smacznie!
    ślę uściski kochana

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wyglądają Ja robię jutro,dziś były kupne,pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  9. przepysznie wyglądają!!! takich to bym zjadła więcej niż jednego ;)

    http://lamodalena.blogspot.com!

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja mama też robiła i były pyszne ;) Twojej babci wyglądają jednak lepiej ;d

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj pamiętam, moja babia piekła... Jeszcze pamiętam ten zapach...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)