piątek, 27 lutego 2015

Kasza ze szpinakiem - Groats with spinach









Każdy kto dba o zdrowie i figurę powinien uwzględnić w swoim menu kaszę. Kasz jest całe mnóstwo  jest więc w czym wybierać. Zawierają wiele cennych składników i minerałów. Jeśli do kaszy dodamy inne składniki to z powodzeniem takie danie może zastąpić jeden posiłek w ciągu dnia. Dziś polecam wam kaszę pęczak z pysznymi dodatkami.


***


Kasza pęczak


Składniki (dla 2 osób):
  • 100 g kaszy pęczak
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki żurawiny
  • garść liści szpinaku
  • ząbek czosnku
  • łyżka sosu sojowego
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżka oleju kokosowego

Jak zrobić kaszę?

- ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu (lekko osolona woda, gotować około 15 min.)
- w piekarniku delikatnie upraż orzechy (5-6 min. w temp. 180 stopni)
- na patelnię dodaj oliwę, posiekany czosnek i smaż minutę, dodaj sos sojowy
- następnie dodaj żurawinę, opłukany i osuszony szpinak i mieszając duś 1- 2 minuty
- dodaj kaszę i orzechy, wymieszaj
- dopraw solą i pieprzem

















Pogoda nie rozpieszcza, więc życzę aby ulubione kosmetyki poprawiły wam nastój


16 komentarzy:

  1. U mnie dzisiaj też kasza ale kuskus, Za chwile będę robić sałatkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak uwielbiam, więc wersję z kaszą zrobię chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dwa moje ulubione skladniki. Nigdy nie robilam razem ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie. Ciekawe połączenie. Buźka

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha ! ja kaszę uwielbiam i szpinak też :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja ostatnio robiłam taką kaszę tylko z suszonymi pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię jeść różne kasze i takie nowe przepisy bardzo mnie cieszą:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kaszę:) A w tym wydaniu musi być pyszna:)
    słonecznego weekendu kochana

    OdpowiedzUsuń
  9. Wgląda wspaniale i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smakowicie :) Od tych twoich zdjęć zrobiłam się głodna :) Chyba sobie dzisiaj zrobię kaszę ale jaglaną :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szpinak uwielbiam z kaszą,czemu nie:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Hmmm... jakoś nigdy nie mogłam się przekonać ani do kaszy, ani do szpinaku, ale... to wygląda całkiem fajnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. LUBIĘ SZPINAK, ZE WSZYSTKIM, Z KASZA TEŻ...POZDRAWIAM AVA...

    OdpowiedzUsuń
  14. A u mnie dzisiaj kasza z gulaszem, a szpinak w zupce. Tak jak proponujesz muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)