sobota, 10 stycznia 2015

Marchewkowe ciasto z grillowanym ananasem - Carrot cake with grilled pineapple




***






Jest wilgotne i pyszne. Nie musisz mieć nawet miksera. Wystarczy przygotować wszystkie składniki i wymieszać. Jeśli dodatkowo na górze ciasta położysz grillowanego ananasa nie tylko podkręcisz smak ale i zrobisz wrażenie.


***



Marchewkowe ciasto z grillowanym ananasem

Składniki na ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki słonecznika
  • 1 łyżka groszku czekoladowego lub grubo posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • szklanka pokrojonego świeżego ananasa

Składniki dodatkowe:

2-3 plastry ananasa
- łyżka miodu i 1/2 łyżeczki utartego imbiru (może być sproszkowany), łyżeczka soku z cytryny, wymieszaj składniki, posmaruj plastry ananasa i grilluj z każdej strony 2-3 min., kiedy lekko przestygną ułóż na cieście
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej do dekoracji ciasta



Jak zrobić ciasto?

- dodaj do miski wszystkie suche składniki (przyprawy i bakalie też), wymieszaj
- pokrój ananasa
- obierz marchew i zetrzyj ją na średnich oczkach
- wymieszaj jajko z oliwą, dodaj do suchych składników, wymieszaj
- dodaj do ciasta ananas i marchew, wymieszaj
- wlej ciasto do wyłożonej pergaminem formy i piecz w temp 190 stopni, 50 - 60 min.
- kiedy ciasto lekko przestygnie, ułóż na wierzchu grillowanego ananasa i delikatnie polej roztopioną czekoladą 


Moja rada:

- forma na ciasto powinna mieć średnicę około 19 - 20 cm
- użyłam silikonowej formy, której nie trzeba smarować i ciasto bardzo łatwo "odchodzi"
- przed wyjęciem z pieca sprawdź patyczkiem czy środek się upiekł





































A jutro u mnie kierunek - Wrocław :)



13 komentarzy:

  1. Identyczną foremkę posiadam więc ciasto się szykuje:) ładna dekoracja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie rarytasy ! Z chęcią bym zjadła <3

    OdpowiedzUsuń
  3. to istne dzieło! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam, że fenomenu ciasta marchewkowego nie rozumiem. To wyszlo pięknie, ale smakowo dla mnie mało atrakcyjne. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zwykle unikałam ananasów, byłam przekonana, że smakują okropnie, bo kiedyś spróbowałam takiego z puszki, jak dla mnie błe. W ubiegłym roku wreszcie skusiłam się na świeżego i zakochałam się w smaku tych owoców. Konserwowy a świeży to niebo a ziemia. Tak samo bazylia z doniczki a suczona z torebki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawie walentynkowo wyszło :):)
    Ja dziś podejmuje gości kawa i twoim przepisem na grilowanego ananasa z lodami :):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasto marchewkowe.Tu w UK jest bardzo popularne,pozdrawiam;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam je! A w takiej formie IDEALNE:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile bym dała za kawałek takiego ciasta:) Wygląda cudownie!!!
    uściski kochana

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie, słodko i pięknie. A to serce jest dodatkową dekoracją. Mam podobną formę ale nie silikonową.
    Chętnie skubnęłabym kawałek Twojego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Una receta totalmente irresistible y original, me encanta el toque a la grill de la piña, exquisito.
    Un abrazo y feliz semana!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)