***
***
To bardzo krucha tarta z dodatkiem zdrowych otrąb orkiszowych i kaszy gryczanej. Pozostałe składniki również dobrałam na zasadzie zdrowo i minimalistycznie. Poza tym są to dania gdzie przy farszu zawsze można pofantazjować. Ja akurat miałam nadmiar twarogu w lodówce, który połączyła z kaszą gryczaną i ziołami. Polecam :)
Tarta serowo- gryczana
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki gryczanej
- 50 g otrąb z mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g masła
- 5-6 łyżek bardzo zimnego mleka lub wody
Jak zrobić ciasto?
- wymieszaj wszystkie suche składniki
- do suchych składników dodaj masło i posiekaj
- w trakcie ugniatania dodaj mleko
- zrób kulę z ciasta i włóż ją na przynajmniej 30 min. do lodówki
- po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na cienki placek (najlepiej między dwoma kawałkami folii) i przełóż do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy
- włóż ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 min.
- wyjmij z piekarnika, wyłóż na gorące ciasto farsz i piecz jeszcze 30 - 35 min.
- możesz podać dodatkowo z sosem jogurtowo - ziołowym
Składniki na farsz
- 500 g chudego twarogu
- 100 g kaszy gryczanej
- 2 jajka
- kilka gałązek szałwii
- 1 gałązka mięty
- 1 cm papryczki chili
- 1 cm papryczki jalapeno
- 2 ząbki czosnku
- kilkanaście główek brukselki
- 2-3 łyżki pestek dyni
- sól do smaku
Jak zrobić farsz?
- ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie, około 15 min., odcedź
- ugotuj brukselkę w lekko osolonej wodzie odcedź
- ugotuj brukselkę w lekko osolonej wodzie odcedź
- rozdrobnij blenderem twaróg, dodaj posiekane zioła, czosnek i papryczki chili, wymieszaj
- dodaj jajka i sól wymieszaj
- dodaj do masy ugotowaną i odcedzoną kaszę gryczaną, pestki dyni, wymieszaj
- wyłóż masę na podpieczone ciasto, ułóż na wierzchu ugotowaną brukselkę i piecz jeszcze 30 - 35 min. w nagrzanym do 190 stopni piekarniku
- tartę możesz podać na gorąco i na zimno
- wybornie smakuje z sosem jogurtowo-ziołowym
Sos jogurtowo - ziołowy
- około 150 ml gęstego jogurtu
- 1 cm papryczki chili
- gałązka szałwii
- sól
Jak zrobić sos?
- posiekaj chili i szałwię, dodaj do jogurtu, wymieszaj
- dopraw solą, wymieszaj
- 1 cm papryczki chili
- gałązka szałwii
- sól
Jak zrobić sos?
- posiekaj chili i szałwię, dodaj do jogurtu, wymieszaj
- dopraw solą, wymieszaj
Kto chętny niech się częstuje :)
Wygląda przepięknie a ja lubię kaszę gryczaną, pewnie by mi smakowała :-)
OdpowiedzUsuńCos tak wspanialego i zdowego jeszcze nie widzialam, to samo zdrowie! Kaszka gryczana, ktora uwielbiam ! To musi wysmienicie smakowac, nie moge sie doczekac, kiedy to zrobie i sprubuje:):)
OdpowiedzUsuńDziekuje Ci pieknie Avo za ten wspanialy przepis, goraco Cie pozdrawiam i buziaki przesylam:)
Kasza gryczana jest u mnie częstym gościem. Więc pomysł na nowe danie jest fantastyczny. Podziwiam też u ciebie zdjęcia, piękne. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńTo jest tak zdrowe, że od samego patrzenia spada cholesterol;).
OdpowiedzUsuńkurcze a ja nie lubie kaszy gryczanej . Moze mozna ja zastapic inna.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za tekst dziwny ale nie dziala mi klawiatura tak jak powinna.
Tak zdrowo i pysznie zarazem u Ciebie, aż ślinka leci. Ledwo przełykam pisząc i chwaląc to co widzę. Bardzo sprytnie to wszystko połączyłaś i zrobiłaś pyszną tartę. Jestem chętna do spróbowania. Chyba się skuszę i zrobię :)
OdpowiedzUsuńzastanawiam się czy to może być niesmaczne ;) nie może! musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńAvo, powtórzę za innymi: smacznie i bardzo zdrowo.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować. Buziaki!
Bardzo ciekawy i co najważniejsze zdrowy przepis. Takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńmniaaaaam :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie i na pewno tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńI to jest mój problem. Ta tarta to czyste zdrowie, ale patrząc na składniki wiem, że by mi nie smakowała. :) Nie toleruję pod względem smakowym ponad połowy składników. :)
OdpowiedzUsuń