wtorek, 20 stycznia 2015

Pstrąg z winem - Trout & Wine




***





Taki sobie pstrąg błękitny w 5 min. Mięso z niego wygląda prawie jak z łososia i jest równie delikatne. Przyrządzić go można tańcząc w rytm ulubionej piosenki i gotowe. Wystarczy dodać warzywa ugotowane na parze i masz dietetyczny, pyszny, obiad. 

***


Składniki:
  • 2 filety z błękitnego pstrąga
  • 1 mała cebula lub 2 szalotki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 3-4 gałązki szałwii
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • 100 ml białego wina
  • sól i pieprz

Jak zrobić pstrąga?

- natrzyj filet z pstrąga solą i pieprzem, skrop oliwą
- posiekaj czosnek 
- cebulę pokrój w piórka
- dodaj na patelnię oliwę i masło
- zeszklij cebulę i czosnek
- obsmaż delikatnie pstrąga
- dodaj wino i szałwię i duś około 10 min.
- podaj z warzywami na parze


Moja rada:

- miałam zamrożone filet z pstrąga i przez noc moczyłam je w mleku















Pewnie większość z Was napisze, że nie lubi ryb :) a one są takie dobre i zdrowe :)


21 komentarzy:

  1. Wyglada bardzo smakowicie i chetnie bym cos takiego zjadla na obiadek :)

    Dziekuje za swietny, latwy i przyjemny przepis na pyszne danie i pozdrawiam Cie serdecznie,Avo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zdrowo... Odrzucam czosnek i super potrawa dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak apetycznie,biorę przepis:))

    OdpowiedzUsuń
  4. No Avo dziś to prawdziwie rarytas ... W 5 minut :)

    OdpowiedzUsuń
  5. achhh jak pysznie i elegancko:) wspaniałe danie

    OdpowiedzUsuń
  6. Ti invito a visitare il mio blog
    http://pirinciolandodituttoedipiu.blogspot.it/

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepysznie wygląda... milutkiego wieczoru kochana

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno jest pyszny! U mnie ryby tylko w wersji klasycznej czyli po prostu usmażonej. Mąż ma jakieś uprzedzenia i nie chce jeść ryb w żadnej innej postaci, a sama chętnie bym spróbowała czegoś innego, tylko dla siebie samej trochę nie chce mi się gotować...

    OdpowiedzUsuń
  9. O rany, ale zjadłabym taką rybkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę zacząć wchodzić na Twojego bloga wcześniej - przeważnie robię to po 22 i aż mnie skręca na te wszystkie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ślub córki - ważne wydarzenie w życiu każdej Mamy. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jako fanka wina i pstrąga powiem krótko OLE!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. O! Takie cos bym mogła zawsze jeść i jeść i jeść .... Wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. aż mi zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam i robię ale mój M. nie bardzo...pozdrawiam Ava...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)