***
Jest wilgotne i pyszne. Nie musisz mieć nawet miksera. Wystarczy przygotować wszystkie składniki i wymieszać. Jeśli dodatkowo na górze ciasta położysz grillowanego ananasa nie tylko podkręcisz smak ale i zrobisz wrażenie.
***
Składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatowej
- szczypta soli
- 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki słonecznika
- 1 łyżka groszku czekoladowego lub grubo posiekanej gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 120 ml oleju rzepakowego
- 3 średniej wielkości marchewki
- szklanka pokrojonego świeżego ananasa
Składniki dodatkowe:
- łyżka miodu i 1/2 łyżeczki utartego imbiru (może być sproszkowany), łyżeczka soku z cytryny, wymieszaj składniki, posmaruj plastry ananasa i grilluj z każdej strony 2-3 min., kiedy lekko przestygną ułóż na cieście
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej do dekoracji ciasta
Jak zrobić ciasto?
- dodaj do miski wszystkie suche składniki (przyprawy i bakalie też), wymieszaj
- pokrój ananasa
- obierz marchew i zetrzyj ją na średnich oczkach
- wymieszaj jajko z oliwą, dodaj do suchych składników, wymieszaj
- dodaj do ciasta ananas i marchew, wymieszaj
- wlej ciasto do wyłożonej pergaminem formy i piecz w temp 190 stopni, 50 - 60 min.
- kiedy ciasto lekko przestygnie, ułóż na wierzchu grillowanego ananasa i delikatnie polej roztopioną czekoladą
Moja rada:
- forma na ciasto powinna mieć średnicę około 19 - 20 cm
- użyłam silikonowej formy, której nie trzeba smarować i ciasto bardzo łatwo "odchodzi"
- przed wyjęciem z pieca sprawdź patyczkiem czy środek się upiekł
- przed wyjęciem z pieca sprawdź patyczkiem czy środek się upiekł
śliczna foremka!
OdpowiedzUsuńIdentyczną foremkę posiadam więc ciasto się szykuje:) ładna dekoracja.
OdpowiedzUsuńJakie rarytasy ! Z chęcią bym zjadła <3
OdpowiedzUsuńto istne dzieło! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że fenomenu ciasta marchewkowego nie rozumiem. To wyszlo pięknie, ale smakowo dla mnie mało atrakcyjne. :)
OdpowiedzUsuńZwykle unikałam ananasów, byłam przekonana, że smakują okropnie, bo kiedyś spróbowałam takiego z puszki, jak dla mnie błe. W ubiegłym roku wreszcie skusiłam się na świeżego i zakochałam się w smaku tych owoców. Konserwowy a świeży to niebo a ziemia. Tak samo bazylia z doniczki a suczona z torebki.
OdpowiedzUsuńPrawie walentynkowo wyszło :):)
OdpowiedzUsuńJa dziś podejmuje gości kawa i twoim przepisem na grilowanego ananasa z lodami :):)
Uwielbiam ciasto marchewkowe.Tu w UK jest bardzo popularne,pozdrawiam;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! A w takiej formie IDEALNE:-)
OdpowiedzUsuńIle bym dała za kawałek takiego ciasta:) Wygląda cudownie!!!
OdpowiedzUsuńuściski kochana
Pysznie, słodko i pięknie. A to serce jest dodatkową dekoracją. Mam podobną formę ale nie silikonową.
OdpowiedzUsuńChętnie skubnęłabym kawałek Twojego ciasta :)
Una receta totalmente irresistible y original, me encanta el toque a la grill de la piña, exquisito.
OdpowiedzUsuńUn abrazo y feliz semana!!!