poniedziałek, 26 stycznia 2015

Karmelowy ananas - Caramelized Pineapple



***



***


Dzisiaj sobie siedzę i piszę. O starości, demografii i innych sprawach społecznych. Za oknem totalna zima i mogę rzec: zasypało mi wszystko na biało. Gdzieś pomiędzy brzozami, dużym orzechem a tujami zadomowiła się wiewiórka. Już od dawna poluje na nią mój aparat fotograficzny ale jeszcze mu się nie udało. Jest niesamowicie zwinna, a skoki między drzewami to prawdziwy lot Batmana.
Zrobiłam sobie dzisiaj słodki poniedziałek z ananasem w karmelu. A co - czasem trzeba trochę pogrzeszyć. Nie będzie jednak tak źle, pod wieczór planuję długi zimowy bieg.

***



















Karmelowy ananas to taka słodka przystawka na przyjęcie lub romantyczny wieczór z lampką wina i dobrym filmem. Któż tego nie kocha?

***


Karmelowy ananas

Składniki:
  • ananas
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 5 łyżek wody
  • łyżeczka cynamonu
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • 150 ml śmietanki 12% z kartonu
  • łyżeczka ziaren czarnego sezamu


Jak to zrobić?
- obierz ananasa, pokrój w trójkąty
- do rondla dodaj cukier i wodę, zagotuj
- dodaj cynamon i anyż, gotuj aż powstanie karmel
- kiedy masa zacznie gęstnieć dodaj śmietankę i gotuj aż powstanie gęsty sos
- dodaj do sosu sezam a następnie pokrojony ananas, wymieszaj i ułóż dekoracyjnie na talerzu
- polej resztą karmelu













Co powiecie na taki poniedziałkowy umilacz?





18 komentarzy:

  1. Mmmm, mutlaka deneyeceğim, harika görünüyor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. do ananasa mnie już przekonałaś, grillowany z miodowo-imbirowym posmakiem jest atrakcją weekendowych spotkań, ostatnio dodałam gorzkiej czekolady i ...też było niesamowicie smaczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada wspaniale... i pysznie!
    A u mnie śniegu nie ma i wiosna na blogu:)
    miłego tygodnia moja droga:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam,mniam.... Ale smakowite,muszę zrobić;)) I jak zima u Ciebie,super:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie tam u Ciebie za oknem. Ja w tym roku śniegu jeszcze nie widziałem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ananas smacznie wygląda, ostatnio jem dużo ananasów...pozdrawiam Ava w poniedziałek...

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiście bardzo biało u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ananas w takim wydaniu - pychotka. Piękna zima u Ciebie...
    Avo nie potrafię oderwać wzroku od Ciebie na zdjęciu nr 6. Wyglądasz zjawiskowo! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  9. u nas zimy nie ma na szczęście :-)
    Pyszny ananas :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdyby zamiast ananasa były ziemniaki...jadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie aż zgłodniałam, a na noc nie powinnam nic jeść :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię w karmelu owoce, warzywa i to na co przyjdzie chętka. Pysznie z tym ananasem zrobiłaś.
    Jak pięknie biało się zrobiło. Dzisiaj i u nas posypało. Nie mieliśmy szczęścia do śniegu tydzień temu w Karpaczu, ale cóż plany były i trzeba było jechać :)

    OdpowiedzUsuń
  13. karmelowy ananas w tle to dobry początek tygodnia :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda fajnie!

    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawa jestem smaku tego ananasa, nie mogę wyobrazić :) Uwielbiam ananasa i karmel też, ale w połączeniu nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)