środa, 26 listopada 2014

Zupa krem z soczewicy - Lentil soup









    Kiedy zaczyna zaglądać zima w nasze kalendarze i progi czas zacząć ogrzewać się zupą. Takie właśnie są zupy - krem. Kopalnia zmiksowanych witamin i mikroelementów w jednej kielni na talerzu.
     Aby było szybko, aromatycznie i zdrowo bardzo często jako bazę wykorzystuję domową kostkę warzywną (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/10/kostka-warzywna-czyli-szybko-i-zdrowo.html) Nie znoszę tłustych zup na tzw. "kościach". Jeśli tak jak ja korzystasz z domowej kostki warzywnej to zrobienie zupy to parę chwil. W innym wypadku potrzebny będzie wywar warzywny bo gotowej kostki raczej nie polecam.



Zupa krem z soczewicy


Składniki:
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 3 - 4 pomidory lub puszka krojonych
  • 2 - 3 łyżki warzywnej kostki domowej /zależy jak jest aromatyczna/
  • 2 - 3 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • sól i pieprz do smaku


Jak zrobić zupę?

- wypłucz soczewicę, dodaj około 1/5 - 2 litry wody
- dodaj kostkę warzywną i gotuj do miękkości /około 20-25 min./
- dodaj pokrojone w kostkę pomidory, gotuj około 10 min.
- zmiksuj wszystkie składniki i ponownie zagotuj zupę
- dopraw solą i pieprzem
- udekoruj jogurtem i pestkami dyni


Moja rada: 

- jeśli dodajesz świeże pomidory to je sparz i obierz ze skórki
- w razie potrzeby uzupełnij zupę wodą





















12 komentarzy:

  1. Poza wyśmienitym smakiem (jestem pewna), to podziwiam zdjęcia - artystyczne. Przyjemność ich oglądania jest ogromna.

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym roku robiłam zupę z zielonej soczewicy i wyszła porównywalna do grochowej, ale trochę słabsza. W szafce mam torebkę czerwonej soczewicy i zastanawiałam się jak ja wykorzystać, ten przepis wpadł mi w oko w samą porę, mam nadzieję, że czerwona bardziej mi posmakuje...

    OdpowiedzUsuń
  3. KOlejna ciekawa zupa, a te kremowe uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. I znów kusisz. Tym razem pyszną, zdrową zupą, która zachwyca swoi widokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też bym zjadła:). Mmmm, zupka z soczewicy:).

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja ulubiona , dodaje tylko czuszkę i tobasco ... Bo lubie na pikantno .
    Przepis przywiozłam z .,.. Egiptu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowna porcja zdrowa-trafiłaś w moje podniebienie!:-) A do tego grzaneczki hmmm uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada bardzo smacznie! Muszę się przyznać, ale nigdy nie jadłam soczewicy!
    miłego popołudnia kochana

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie pokazałaś tę smakowitą zupę Ava...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)