piątek, 14 listopada 2014

Dyniowe buchty - Pumpkin Dumplings









   Niedawno robiłam dyniowe bułeczki (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/11/dyniowe-buki-pumpkin-buns.html ). Dynia była jednak dość duża i trochę poeksperymentowałam. Buchty na parze to danie z mojej kuchni śląskiej. Zawsze są wyśmienite i kuszące. Wykorzystam to samo ciasto co na bułki dyniowe tylko umieściłam je na parze. Wyszły rewelacyjnie! Jeszcze do tego mus dyniowo - jabłkowy (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/11/mus-dyniowo-jabkowy-pumpkin-apple-mousse.html ) i kwaśne, ale bogate w witaminy ziarna granatu i można częstować tych, których się lubi. Tak więc częstujecie się moi drodzy :)


Dyniowe buchty na parze


Składniki:
  • 1 szklanka pure z pieczonej dyni
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej do wypieków
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu
  • 1/3 szklanki mleka
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżki cukru nierafinowanego
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Jak zrobić bułeczki?

- do mleka dodaj drożdże i cukier, wymieszaj, dodaj jajko, wymieszaj
- wsyp do miski mąkę pszenną i wyrabiając ciasto dodawaj rozczyn drożdżowy
- dodaj pure z dyni i wyrabiaj ciasto
- dodaj szczyptę soli i mąkę razową oraz ziarna sezamu
- wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne
- pozostaw do wyrośnięcia na 30 min.
- kiedy ciasto wyrośnie, posyp stolnicę mąką i formuj okrągłe bułeczki
- układaj na posypanej mąką blaszce
- pozostaw  do wyrośnięcia na 30 - 35 min.
- kiedy buchty wyrosną, przełóż je do garnka na parę z gotującą się wodą
- garnek nakryj przykrywką i gotuj 15 - 20 min.
- podaj z musem dyniowo - jabłkowym












Bliźniakom bardzo się podobała taka dekoracja :)










Co powiecie na takie dyniowe danie?



16 komentarzy:

  1. Jak pieknie wygladaja te buchty i mus jablkowo-dyniowy! Pocztkowo myslalam, ze to kawalki mandarynki lub pomarynczy, a Ty to mus tak pieknie ulozylas, ze wyglada to znakomicie i na pewno tez musi wysmienicie smakowac:) W poniedzialek zabieram sie za te buchty!! Dziekuje za orginalny przepis, bo to puree i ziarna kwasnego granatu, a takze mus jablkowo-dyniowy tak mnie zaintrygowaly, ze musze wyprobowac ich smakowe polaczenie:):) Pozdrawiam serdecznie Avo i milego weekendu Ci zycze:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu mówimy na takie cudeńka pampuchy :) wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mogłabyś zrobić coś z ziemniaków?:) Nie lubię dyni, ale zjadłabym coś dobrego z ziemniaków!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, zjadłabym, zjadła ! ;)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. o rewelacja z dodatkiem dyni jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pięknie podane... na pewno przepyszne!!!
    miłego weekendowania kochana

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie i smacznie to wymyśliłaś. Oko przyciągają i kuszą. Oj, zjadłabym.... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł i jakie ładne podanie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. To danie oczami by się jadło:) dekoracja wspaniała i fantazyjna.

    OdpowiedzUsuń
  10. To po prostu niesamowite ile można zrobić z dyni! Piękne i bardzo apetyczne dekoracje! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę przyznać, że pięknie podane...pozdrawiam Ava...

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis, mogłabym tak jadać codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jadłam takich, a wyglądają naprawdę smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne i na pewno baaardzo smakowite! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)