Też tak robicie? Żeby zaoszczędzić czas w kuchni z tej samej "bazy" robię czasem kilka dań. Często dotyczy to mięsa. Zmieniam dodatki, sposób przygotowania i podania. Wychodzi coś zupełnie innego i zero monotonii w kuchni. W tym przepisie bazą jest mięso łączone z kaszą jaglaną (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/11/zupa-cytrynowa-lemon-soup.html). Na pomidory już też była najwyższa pora a w lodówce została połówka papryki. Zobaczcie co wyszło.
Kulki z kasza jaglaną
Składniki:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- szklanka mięsa mielonego *
- 1 jajko
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 gałązka rozmarynu
- łyżeczka utartej skórki z cytryny
- łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
* jeśli chodzi o mięso mielone miałam w proporcjach 1 : 1 gotowane z indyka i surowe z indyka: mięso zostało przemielone z dodatkiem cebuli, czosnku, 1/2 bułki namoczonej w mleku, zostało doprawione solą, pieprzem i łyżeczką tartego chrzanu, majerankiem /
Jak zrobić klopsiki?
- wymieszaj wszystkie składniki
- dopraw solą i pieprzem
- ręce zmocz wodą (nie lepią się) i formuj okrągłe kulki
- kulki obtaczaj w delikatnej panierce i kładź na rozgrzaną oliwę *
- zmniejsz płomień, smaż z każdej strony na złoty kolor (około 8 - 9 min. całość)
- kładź na papierowy ręcznik
- podaj z sosem pomidorowym
*Panierka do klopsów
- łyżka bułki tartej
- łyżka sezamu
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka kurkumy
* wszystkie składniki delikatnie utrzyj w moździerzu i obtaczaj w nich mięso
Sos ze świeżych pomidorów
Składniki:
- do garnka dodaj oliwę, pomidory, paprykę, posiekany czosnek i bazylię
- dodaj pozostałe składniki, wymieszaj
- duś co jakiś czas mieszając 20-25 min.
- dopraw solą i pieprzem
- kiedy sos nabierze zwartej konsystencji polej nim klopsiki
Moja rada:
- klopsiki muszą być aromatyczne, ja miałam dobrze doprawione mięso mielone
- mięso możesz też włożyć do sosu i odgrzać na drugi dzień /dodaj wtedy trochę wody/
- wymieszaj wszystkie składniki
- dopraw solą i pieprzem
- ręce zmocz wodą (nie lepią się) i formuj okrągłe kulki
- kulki obtaczaj w delikatnej panierce i kładź na rozgrzaną oliwę *
- zmniejsz płomień, smaż z każdej strony na złoty kolor (około 8 - 9 min. całość)
- kładź na papierowy ręcznik
- podaj z sosem pomidorowym
*Panierka do klopsów
- łyżka bułki tartej
- łyżka sezamu
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka kurkumy
* wszystkie składniki delikatnie utrzyj w moździerzu i obtaczaj w nich mięso
Sos ze świeżych pomidorów
Składniki:
- 4 pomidory lub 2 bardzo duże
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka octu winnego
- szczypta cukru nierafinowanego
- gałązka bazylii
- sól i pieprz do smaku
- łyżka przecieru pomidorowego (nie musi być)
- łyżeczka oliwy
Jak zrobić sos?
- pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę
- drobno pokrój paprykę- do garnka dodaj oliwę, pomidory, paprykę, posiekany czosnek i bazylię
- dodaj pozostałe składniki, wymieszaj
- duś co jakiś czas mieszając 20-25 min.
- dopraw solą i pieprzem
- kiedy sos nabierze zwartej konsystencji polej nim klopsiki
Moja rada:
- klopsiki muszą być aromatyczne, ja miałam dobrze doprawione mięso mielone
- mięso możesz też włożyć do sosu i odgrzać na drugi dzień /dodaj wtedy trochę wody/
To już drugie śniadanie w pracy
Moje drugie śniadanie. Oczywiście czekolada jest gorzka :)
Miłego dnia i słoneczka, bardzo mi go brakuje.
Kochana, zawsze zaproponujesz coś pysznego!!! Wyglądają wspaniale!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i miłego weekendu życzę:)
Klopsiki pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńTak przy okazji - cudne okulary :)
Bardzo pomysłowe te klopsiki. Lubię kaszę jaglaną, ale najczęściej robiłam z niej desery. A Ty poddałaś fajną myśl. Można ją wszędzie zastosować. Ale to smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj jaglaną jem na słodko, świetny przepis!
OdpowiedzUsuńWiesz Avo właśnie odgrzebuje przepis na proste gruszkowe ciasto na polski teatr w lux dla dzieci :)
OdpowiedzUsuńKlopsów ani kaszy jaglanej nie lubie .
Nigdy nie robiłam, ale muszę spróbować bo wyglądają apetycznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTakich nie jadłam. Muszę kiedyś spróbować, bo bardzo lubię kaszę jaglaną. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńHola Ava. Me encantan las albóndigas pero te he de decir que el mijo no lo he probado aunque viendo el aspecto que tienen esas albóndigas te diré que me comería una gran ración porque con esa salsa tienen que estar de rechupete. Deliciosas.
OdpowiedzUsuńun abrazo
Fantastyczne danie. I pięknie prezentują się te klopsy na talerzu. Pyszności :)
OdpowiedzUsuń