Późna jesień zawsze mi się kojarzy z dyniami, które kiedyś rosły prawie przy każdym domu. Były olbrzymie. Najczęściej jedna sąsiadka "otwierała" dynię i dzieliła się z kilkoma innymi, tak aby każda mogła coś z niej zrobić pysznego. Pierwszym dyniowym daniem zazwyczaj był kompot.
Potem przychodził czas na kolejną dynię, dzielenie się i smakołyki dyniowe.
Kiedy kupuję lub dostaję dynię zawsze robię tak, aby powstało kilka dań. Też robię kompot a potem mnóstwo innych dań. Muszę dodać, że dynia ma wiele wartości odżywczych i jest mało kaloryczna.
Dynię po przekrojeniu i wydrążeniu pestek najczęściej piekę w piekarniku. Kiedy jest miękka wydobywam miąższ i zastanawiam się co z niego zrobić.
Jak upiec dynię?
- dynię przekrój na połowę
- wydrąż pestki
- połóż dynię na blaszce do pieczenia, nakryj folią lub papierem do pieczenia
- włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około godziny
- kiedy lekko przestygnie wyskrob ze środka miękki miąższ
Dziś zapraszam na:
Mus dyniowo - jabłkowy
Składniki:
- szklanka pure z dyni
- 3-4 kwaśne jabłka
- 2 łyżki nierafinowanego cukru
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka cynamonu
- kilka ziaren lub 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Jak zrobić mus?
- obierz jabłka i pokrój na cząstki
- gotuj jabłka około 10 min. pod przykryciem
- dodaj cukier, sok z cytryny, wymieszaj i gotuj na lekkim ogniu jeszcze około 5 min.
- dodaj do jabłek pure z dyni, cynamon i kardamon, zmiksuj blenderem
- na wolnym ogniu gotuj mus jeszcze około 5 min.
- kiedy przestygnie włóż do słoiczka
- mus możesz przechowywać w lodówce około tygodnia
- doskonały na śniadanie do pieczywa lub jako dodatek do deserów
Ten mus był inspirowany bliźniakami :)
Jutro śniadanie z bułeczkami dyniowymi, zapraszam.
Zapowiada s
OdpowiedzUsuńCos nowego dla mnie,wygląda apetycznie:))
OdpowiedzUsuńŁatwo coś zepsuć czy ten przepis jest odporny na amatorskie kucharzenie? ;)
OdpowiedzUsuńTego się nie da zepsuć. Możesz regulować słodkość wg upodobania, to samo z kwaśnym smakiem. Jeśli chcesz przechować dłużej to musisz włożyć do wyparzonych słoiczków i zagotować, pozdrawiam :)
UsuńNiestety dynię zjem tylko w zalewie octowej z goździkami , jako mus nie smakuje mi ale inne osoby z mojej rodziny robia takie dżemy i smakują Im. Pięknie to wszystko umiesz pokazać na fotkach , jak tak oglądam , to myślę , że mogłabym polubić dynię :)
OdpowiedzUsuńszczerze, jeszcze dyni nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńMusialbym spróbować , bo za dynią nie przepadam ...
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie przetwory z dyni:)
OdpowiedzUsuńCOś dobrego!
OdpowiedzUsuńMi coś z dynią nie po drodze. Dwa razy już próbowałam i nie pasuje mi jej smak :(
OdpowiedzUsuńOgólnie dynia jest mdła i trzeba ją z czymś połączyć :) żeby była wyrazista.
UsuńMamy kilka słoików. Pyszny ten mus. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńRobiłam mus dyniowo - gruszkowy, też był smaczny, ale ja gotowałam obydwa te składniki :)
OdpowiedzUsuń