wtorek, 18 listopada 2014

Zupa cytrynowa - Lemon Soup











     Kiedy mam dużo pracy i tzw. deadline często nosi mnie "po kuchni". Robię coś, myślę, wyciszam się. Kiedy dzieci były młodsze to czasem się śmiały: mama ma gorący okres w pracy :). Wszystko było zrobione a ja coś tam próbowałam w kuchni wymyślić.

    Muszę też dodać, że potrawy u mnie nie powstają na potrzeby bloga, ale jest to takie najzwyczajniej w świecie domowe gotowanie i wymyślanie. Nie lubię monotonii ani w życiu ani w kuchni ani na stole i zawsze się staram aby było ładnie podane. Nie planuję też jakiś szczególnych zakupów. Jeśli czegoś zabraknie to zastępuję innym produktem i wychodzi całkiem fajne, nowe danie. Tylko przy ciastach zachowuję proporcje bo w innym wypadku może być katastrofa.

    Bardzo często jest również tak, że słyszę nazwę jakieś potrawy i wymyślam ją po swojemu. Nie myślcie sobie, że większość czasu spędzam w kuchni. O nie! Na to nie mam czasu. Gotuję tak jak większość z Was, czasem razem z mężem ale czas w kuchni na co dzień ograniczam do minimum. Fakt, robię wszystko dość szybko, jestem dobrze zorganizowana, dania również są dość proste, a przy bardziej pracochłonnych, czas pomiędzy kuchnią mam wypełniony innymi zajęciami. Stosuję także w kuchni ważną zasadę: ma być zdrowo a chemię ograniczam do minimum!


Dzisiaj propozycja zupy cytrynowej, którą można przyrządzić na wiele sposobów i nawet w przysłowiowe 5 minut.
 
    Bardzo lekka i orzeźwiająca. Przy tej zupie można nieźle pofantazjować. Baza czyli wywar może być warzywny lub z kurczaka. Dodatkiem może być kasza jaglana, ryż albo delikatne klopsiki. Takie właśnie delikatne klopsiki z kaszą jaglaną zrobiłam.

     Jeśli chcesz zrobić zupę w 5 min. to użyj warzywnej kostki rosołowej i tu namawiam do zrobienia własnej, zamrożenia i korzystania z jej uroków kiedy jest potrzebna:  (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/10/kostka-warzywna-czyli-szybko-i-zdrowo.html )
Zamiast klopsików dodaj kaszę jaglaną lub ryż i masz dobre, zdrowe danie w 5 min.


Zupa cytrynowa

Składniki:

  • około 1 - 1/5 litra wody
  • 2 duże łyżki domowej kostki warzywnej (zależy również od tego jak esencjonalną kostkę zrobiłaś)
  • sok z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 100 ml śmietanki 12% z kartonika
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • gałązka rozmarynu
  • łyżka natki z pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić zupę?

- do wody dodaj warzywną domową kostkę,  posiekany rozmaryn, zagotuj
- dodaj sok i skórkę z cytryny, zagotuj
- wymieszaj obydwie śmietanki, dodaj do nich trochę wywaru aby zahartować
- dodaj śmietankę do zupy, wymieszaj
- dodaj posiekaną pietruszkę
- w najprostszej wersji dodatkiem może być ugotowana kasza jaglana lub ryż









Klopsiki jaglane do zupy

Składniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 
  • szklanka mięsa mielonego *
  • 1 jako
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • łyżeczka utartej skórki z cytryny
  • łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
* jeśli chodzi o mięso mielone miałam w proporcjach 1 : 1 gotowane z indyka i surowe z indyka: mięso zostało przemielone z dodatkiem cebuli, czosnku, 1/2 bułki namoczonej w mleku, zostało doprawione solą, pieprzem i łyżeczką tartego chrzanu, majerankiem /muszę dodać, że z tego mięsa robiłam też inne danie/


Jak zrobić klopsiki?

- wymieszaj wszystkie składniki
- dopraw solą i pieprzem
- ręce zmocz wodą (nie lepią się) i formuj okrągłe kulki
- kiedy wywar z kostką warzywną będzie się gotował włóż do niego kulki mięsne
- kiedy wypłyną na powierzchnię zmniejsz płomień tak aby wywar "mrugał" i gotuj około 10 min.
- wyjmij kulki łyżką cedzakową
- dokończ zupę cytrynową
- kiedy dodasz do zupy śmietanę włóż klosiki
- możesz również dodać je prosto na talerz i dolać zupę


Moja rada:

- klopsiki muszą być aromatyczne, ja miałam dobrze doprawione mięso
- zupę z klopsikami możesz podgrzewać, staraj się jednak aby się nie zagotowała

















Tak też można







Jeszcze Wam muszę powiedzieć, że w Empiku kupiłam bardzo fajną książkę do konwersacji angielskich. Mnóstwo słownictwa dla kobiet o modzie, zakupach, babskich pogaduchach. Jest to świetny "utrwalacz" języka, polecam.







 Widzicie moją Yerba Mate? Całkiem fajnie mi się z nią pracuje :)





Pozdrawiam,  a w następnym poście będą klopsiki z tego samego mięsa w pomidorach.  Na pomidory była "już pora", a nie było chętnych do zjedzenia więc zostały przerobione na sos :)





10 komentarzy:

  1. Nigdy nie próbowałam, jestem ciekawa, jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uważam, że najważniejsza jest dobra organizacja w pracy i w domu. Twój przepis na zupę jest faktycznie prosty, co może oznaczać tylko smaczną zupę. I niebanalną. Takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaskakujesz po raz kolejny-dla mnie taka zupa to nowość:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Słyszałam o zupie cytrynowej, ale nigdy nie jadłam... ciekawe jak smakuje, Twoja kochana wygląda wspaniale!
    ściskam mocno

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz słyszę o takiej zupie,ale wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie smaki.A ja jakos tak odstawilam yerbe . trzeba wrocic koniecznie .

    OdpowiedzUsuń
  7. za taką zupkę dałabym się posiekać:) boska!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupa wygląda naprawdę apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupa wygląda bardzo smakowicie, a książka rzeczywiście bardzo kobieca :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szczerze, nigdy nie jadłam, więc zapisuję przepis albo lepiej przyjadę do Ciebie na zupkę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)