Maccheroni to makaron z ziarna pszenicy durum, który nie zwiera jajek. Uwielbiam te makarony i dania w 5 min., które można z nich wyczarować. Ziarna czarnego sezamu mają lekko orzechowy smak. Często stanowią dodatek do sałatek, deserów, mięs, warzyw, do sushi i sashimi oraz są środkiem leczniczym.
Maccheroni jest symbolem kuchni sycylijskiej. Według tradycji włoskiej długie Maccheroni przed ugotowaniem należy połamać na małe kawałki. Stąd też Maccheroni ma kształt rurek i jest pusty w środku. To makaron bardzo sprężysty, doskonale nadaje się do wszelkiego rodzajów sosów. Dodać jeszcze należy, że tradycja tego makaronu sięga starożytności.
Maccheroni z czarnym sezamem
Składniki:
- 2 plastry wędzonego łososia/około 100 g/
- 200 g makaronu maccheroni /2 mniejsze szklanki/
- 1-2 gałązki bazylii
- 3 łyżki zielonego pesto
- łyżeczka czarnego sezamu
- łyża potartego sera typy parmezan
Wspaniale wyglada i z pewnoscia musi tez tak smakowac, sadzac po skladnikach...juz wiem, ze to cos dla mnie, bo wszystkie produkty tu uzyte uwielbiam:) Dziekuje za pomysl Avo i serdecznie Cie pozdrawiam:):)
OdpowiedzUsuńŁosoś to moja ulubiona ryba. Świetny makaron i całość wyszła jak marzenie... palce lizać :)
OdpowiedzUsuńmmmm
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńNoo Kochana ...ja koniecznie muszę zrobić...buziaki i dobrego dnia )
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńAle by spróbowała takiego dania.... wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńmiłego świętowania kochana!!!
Ten makaron wygląda trochę jak fasolka szparagowa - aż się oblizałam:).
OdpowiedzUsuńAvo takie danie to poezja kulinarna :)
OdpowiedzUsuń