piątek, 28 listopada 2014

2 latka Zosi - Sophie's 2nd Birthday!










    Listopad kończę słodkim postem i trochę "zaległym". Wprawdzie nasza Zosia miała 2 latka 6 listopada i to był czwartek. W tym ważnym dla niej dniu był oczywiście tort i życzenia (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/11/tort-pomaranczowy-z-orange-curd-orange.html) jednak większe przyjęcie i spotkanie rodzinne odbyło się dopiero w niedzielę. Muszę podkreślić, że w naszej rodzinie szczególną wagę przywiązuje się do urodzin dzieci. To ich święto i ich niepowtarzalna radość. Urodziny dzieci zawsze się celebruje.

    Dopiero teraz pokazuję Wam tort dla Zosi na niedzielne urodzinowe przyjęcie. Oczywiście masa cukrowa musiała być, bo jest urokliwa i zawsze wszystkich zachwyca. A że to tylko cukier, glukoza i żelatyna to bez przesady, że nie można się poczęstować małym kawałkiem. Poza tym najważniejszy jest zawsze zachwyt w oczach dziecka, dmuchanie świeczki i rozpakowywanie prezentów.



Urodzinowy tort Zosi

Składniki na ciasto:
  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Jak zrobić ciasto?

- ubij jajka z cukrem na puszystą masę
- dodaj olej, wymieszaj
- przesiej przez sito wszystkie suche składniki
- dodawaj partiami do ubitych jajek
- delikatnie mieszaj
- wysmaruj formę masłem i wysyp bułka tartą
- wlej ciasto do formy i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika
- piecz około 30 - 35 min.
- kiedy ciasto lekko przestygnie, obkrój go nożem i odwróć
- przekrój ciasto na 3 części
- każdy krążek posmaruj konfiturą porzeczkową lub inną, przełóż masą śmietankową


Masa śmietankowo - porzeczkowa

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 30 %
  • szklanka mrożonych porzeczek
  • łyżka miodu
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • łyżka wody

Jak zrobić masę?

- rozmroź porzeczki i odcedź
- do soku z porzeczek i wody dodaj żelatynę i podgrzej aż się rozpuści, mieszaj ale nie gotuj
- dodaj miód, wymieszaj
- w trakcie studzenia żelatyny ubij śmietankę
- dodaj do śmietany porzeczki i delikatnie mieszając dodaj żelatynę

*Dodatkowo: paczka żelków i mały słoik konfitury porzeczkowej lub innej





























... bo małe dziewczynki są jak księżniczki 
jak kwiatki rozsiane w łanach zbóż
są słodkie niczym melodia mórz
i wdzięczne jak taniec porannych zórz...


Radosnego i długiego dzieciństwa aniołku !




15 komentarzy:

  1. Nie ma co ładować tyle cukru, mimo wszystko ładny torcik ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masę cukrową możesz zawsze potraktować jak ozdobę i zostawić na talerzu, ja tak robię, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Piękny torcik :-)

    Wszystkiego najlepszego dla Solenizantki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszności, zdrówka i ciągle roześmianej buzi dla solenizantki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego co najpiękniejsze dla Zosi... Torcik śliczny i na pewno przepyszny!
    cieplutkie uściski kochana

    OdpowiedzUsuń
  5. Od razu widać,że to tort dla Małej Księżniczki. Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zosia śliczna, dwa latka to piękny wiek....tort wyszedł wspaniale...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki smakowity,Wszystkiego Najlepszego dla Zosi:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Torcik cudny i życzę wszystkiego dobrego małej Zosi:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny tort :) Wszystkiego najlepszego dla Zosi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tort idealny dla prawdziwej Księżniczki! Zdolna Kobietka z Ciebie. Gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  11. Tort wspanialy, dekoracja i ta masa cukrowa na torcie to MISTRZOSTWO swiata, ale dla takiej pieknej malej ksiezniczki to nalezal sie taki cudowny i z pewnoscia pyszny, sadzac po skladnikach, TORT!!! Jestes super babcia Avo, widac, ze z sercem wykonany torcik!!
    Pozdrawiam serdecznie Avo i dziekuje za cudowny przepis na tort i mase cukrowa:):)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystkiego najlepszego!!! Piękny torcik a Księżniczka - prześliczna!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)